Antalet fall mer ovanliga könssjukdomar har fördubblats på ett par år i Finland
Nyckelord:De sexuellt överförbara sjukdomarna har ökat igen efter coronaepidemin. I synnerhet antalet mindre vanliga sexuellt överförbara sjukdomar har till och med fördubblats i Finland under de senaste åren. Sexuellt överförbara sjukdomar överförs vid samlag, men också genom oralsex och sexleksaker. Genom att använda kondom och oralsexskydd förhindrar man att könssjukdomar överförs.
Klamydia är ofta symtomfri
Klamydia är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Finland. Förra året diagnostiserades över 17 500 fall, vilket är ett nytt rekord. Klamydia orsakas av en liten intracellulär bakterie som är lätt att överföra. Klamydia är ofta symtomfri, och därför inser inte alltid patienterna att de behöver söka vård. Klamydia kan orsaka sveda vid urinering, smärta i nedre delen av buken och ett ökat behov av att urinera. Om den inte behandlas kan den orsaka infertilitet. Klamydia kan upptäckas genom ett urinprov eller en pinne som tas från vaginans slemhinna, livmoderhalskanalen, ögat eller svalget. Klamydia kan behandlas med antibiotika.
Ingen statistik över kondylom
Kondylom, dvs. könsvårtor, registreras inte i Finland. Den är dock mycket vanlig. Kondylom orsakar vårtor i underlivet och runt anus, som kan vara taggiga och blomkålsliknande eller släta finnar som liknar till exempel pigmenterade vårtor. Kondylom diagnostiseras vanligtvis genom utseende. Det finns inget botemedel mot det humana papillomviruset som orsakar sjukdomen, men synliga vårtor kan behandlas med t.ex. frysning eller lokalbehandling. Rökning och nikotinprodukter gör att kondylom försvinner långsammare.
Herpessymtom kan behandlas med antivirala läkemedel
Genital herpes är en sjukdom som orsakas av herpes simplex-viruset, som ger upphov till snabbt sprickande blåsor och ytliga sår i könsorganet. Herpessymtomen kan behandlas med antivirala läkemedel och lokalbehandling. Det finns ingen statistik över förekomsten av herpes, men det verkar inte ha skett någon förändring i förekomsten jämfört med tidigare.
Gonorré har blivit vanligare under de senaste tio åren
Gonorré är en gammal sjukdom som under de senaste tio åren snabbt har dykt upp på nytt i västvärlden, inklusive Finland. Förra året konstaterades 1329 gonorréfall i Finland, vilket är ett rekord, jämfört med ett par hundra fall per år för tio år sedan. I år har 619 fall av gonorré redan registrerats. Förr var gonorré oftast en symtomatisk sjukdom som orsakade flytningar från urinröret och kraftig sveda. Idag är gonorré dock ofta symtomfri eller mycket lindrig, vilket sannolikt är en av orsakerna till att den har spridit sig. Gonorré testas vanligen på samma prov som klamydia. Gonorré behandlas vanligen med antibiotika som ges intramuskulärt. I Finland har gonorré, som är resistent mot alla antibiotika, ännu inte påträffats i vissa delar av världen, men effekten av antibiotika mot gonorré minskar i Finland.
Syfilis på uppgång
Bland de gamla sjukdomarna är också syfilis på uppgång igen. Förra året konstaterades 459 fall av syfilis, vilket är mer än dubbelt så många som 2010. I år har 107 fall av syfilis konstaterats, vilket ger hopp om att spridningen av syfilis lite bromsats upp. Syfilis kan behandlas med intramuskulära antibiotikainjektioner.
Cirka 200 personer får PrEP-vård i Egentliga Finland
Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) är en förebyggande medicin som tas före exponering för hiv. När den används på rätt sätt är den effektiv när det gäller att förhindra infektion. Medicineringen och laboratorietesterna för att följa upp den är kostnadsfria för patienten. De riskgrupper som THL har identifierat och som erbjuds medicineringen är män som har sex med män, sexarbetare och personer som exponerats för hiv genom turism.
I Egentliga Finland ges PrEP-läkemedlen på ÅUCS poliklinik för könssjukdomar. Den som vill ta medicinen kan kontakta ÅUCS med Omaolo-blanketten på nätet eller genom att ringa polikliniken. För tillfället får redan cirka 200 personer PrEP-behandling i Egentliga Finland. PrEP-behandling skyddar inte mot andra sexuellt överförbara sjukdomar, och därför rekommenderas kondom också för personer som får PrEP. Dessutom testas personer som får PrEP för hiv och könssjukdomar var tredje månad.
Mer information finns i Hälsobyn i Hudsjukdomshuset/könssjukdomar.