Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 18.6.2024 08.00

Harvinaisempien seksitautien määrä on Suomessa kaksinkertaistunut parissa vuodessa

Avainsanat:

Seksitaudit ovat koronaepidemian jälkeen taas lisääntymässä. Varsinkin harvinaisempien seksitautien määrä on Suomessa jopa kaksinkertaistunut parissa vuodessa. Seksitaudit tarttuvat yhdynnässä, mutta myös suuseksin ja seksivälineiden kautta. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö estää seksitautien tarttumista.

mies ja nainen pitävät toisistaan kädestä.

Klamydia on usein oireeton

Klamydia on Suomen yleisin tilastoitava seksitauti. Viime vuonna sitä todettiin ennätysmäärä, yli 17 500 tapausta. Klamydian aiheuttaa pieni solunsisäinen bakteeri, joka tarttuu helposti. Klamydia on usein oireeton, minkä vuoksi potilaat eivät aina huomaa hakeutua hoitoon. Klamydia voi aiheuttaa kirvelyä virtsatessa, alavatsakipua ja tihentynyttä virtsaamistarvetta. Hoitamattomana se voi aiheuttaa lapsettomuutta. Klamydia on todettavissa virtsanäytteestä tai tikkunäytteestä, joka voidaan ottaa emättimen limakalvolta, kohdunkaulakanavasta, silmästä tai nielusta. Klamydia voidaan hoitaa antibiooteilla.

Kondyloomaa ei tilastoida

Kondyloomaa eli sukuelinsyylää ei Suomessa tilastoida. Se on kuitenkin hyvin yleinen. Kondylooma aiheuttaa sukuelinalueelle ja peräaukon ympäristöön syyliä, jotka voivat olla rosoisia ja kukkakaalimaisia, tai sileitä näppyjä muistuttaen esimerkiksi pigmenttiluomea. Kondylooma todetaan yleensä ulkonäön perusteella. Sen aiheuttavaan ihmisen papilloomavirukseen ei ole hoitoa, mutta näkyviä syyliä voidaan hoitaa esimerkiksi jäädyttämällä tai paikallishoitoaineilla. Tupakointi ja nikotiinituotteet hidastavat kondylooman häviämistä.

Herpeksen oireita voidaan hoitaa viruslääkkeillä

Sukuelinherpes on Herpes simplex -viruksen aiheuttama sairaus, jossa sukuelinalueelle tulee nopeasti rikkoutuva vesikelloja ja pinnallisia haavaumia. Herpeksen oireita voidaan hoitaa viruslääkkeillä ja paikallishoidolla. Herpeksen yleisyydestä ei ole tilastotietoa, mutta sen esiintymisessä ei vaikuta olevan muutoksia aiempaan.

Tippuri on lähtenyt yleistymään vajaan kymmenen vuoden aikana

Tippuri on vanha sairaus, joka on vajaan kymmenen vuoden aikana uudelleen nopeasti lähtenyt yleistymään länsimaissa, myös Suomessa. Viime vuonna Suomessa todettiin tippuria ennätysmäärä, 1329 tapausta, kun vielä kymmenen vuotta sitten tippuria oli parisataa vuodessa. Tänä vuonna tippuria on tilastoitu jo 619 tapausta. Aiemmin tippuri oli yleensä oireinen sairaus, aiheuttaen vuotoa virtsaputkesta ja voimakasta kirvelyä. Nykyään tippuri kuitenkin on usein oireeton tai hyvin lieväoireinen, mikä lienee yksi syy siihen, että se on päässyt leviämään. Tippuri tutkitaan yleensä samasta näytteestä kuin klamydia. Se hoidetaan yleensä lihakseen annettavalla antibiootilla. Suomessa ei ole vielä todettu muualla maailmassa paikoitellen esiintynyttä kaikille antibiooteille vastustuskykyistä tippuria, mutta antibioottien teho tippuriin on Suomessakin vähenemässä.

Kuppa uudelleen yleistymässä

Vanhoista sairauksista myös kuppa on uudelleen lisääntymässä. Viime vuonna kuppaa todettiin 459 tapausta, mikä on yli 2 kertaa enemmän kuin 2010-luvulla. Tänä vuonna kuppaa on todettu 107 tapausta, mikä antaa toivoa sen suhteen, että kuppa ei olisi enempää yleistymässä. Kuppa voidaan hoitaa lihakseen annettavilla antibioottipistoksilla.

PrEP-hoidon piirissä noin 200 henkilöä

HIV-estolääkitys eli PrEP-hoito (Pre-Exposure Prophylaxis) tarkoittaa ennen HI-virukselle altistumista otettavaa ennalta ehkäisevää lääkitystä. Oikein käytettynä se estää tartunnat tehokkaasti. Lääkitys ja sen seurantaan liittyvät laboratoriokokeet ovat potilaalle maksuttomia. THL:n määrittämiä riskiryhmiä, joille lääkitystä tarjotaan, ovat mm. miehet joilla on seksiä miesten kanssa, seksityöntekijät ja matkailun kautta HIV:lle altistuvat.

Varsinais-Suomessa PrEP-lääkitystä annetaan Tyksin Seksitautien poliklinikalla. Lääkitystä toivova henkilö voi ottaa yhteyttä netistä löytyvän Omaolo-kaavakkeen kautta tai soittamalla Seksitautien poliklinikalle. Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on PrEP-hoidon piirissä jo noin 200 henkilöä. PrEP-hoito ei suojaa muilta seksitaudeilta, minkä vuoksi kondomin ja suuseksisuojan käyttöä suositellaan myös PrEP-lääkitystä käyttäville. Lisäksi PrEP-hoitoa saavat henkilöt käyvät HIV-testissä ja seksitautitesteissä kolmen kuukauden välein. 

 

Lisätietoa Terveyskylän ihotautitalosta/seksitaudit.