Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 27.9.2024 11.14

8 000 studerande i Varha per år

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) erbjuder varje år en praktikperiod för över 8 000 studerande inom social- och hälsoområdet och räddningsbranschen i anslutning till utbildningen. Varha beröms av de studerande särskilt för fungerande handledning under praktiken.

Nuoria ihmisiä seisoskelee korkeassa aulassa.

Den största gruppen av dem som utbildas i Egentliga Finlands välfärdsområdes tjänster är yrkeshögskolornas studerande inom social- och hälsovården, över 3 000 studerande. Yrkeshögskolorna utbildar bland annat sjukskötare, socionomer, hälsovårdare, munhygienister, ergoterapeuter och geronomer.

Den näst största gruppen praktikanter är studerande inom social- och hälsovården på andra stadiet, över 1 600 studerande. Skolorna på andra stadiet utbildar närvårdare, vars kompetensområde kan vara till exempel inriktat på sjukvård, prehospital akutsjukvård eller mentalvårdsarbete och alkohol- och drogarbete. Den tredje största gruppen är läkare under specialistutbildning som arbetar i Varha. Deras antal är över 1 100 personer.

Inlärning i arbetet på många yrkesområden

Över tusen kandidater i medicine och tandläkarvetenskap samt tiotals studerande inom socialt arbete, psykologi och räddningsverksamhet utför dessutom inlärning i arbetet vid Egentliga Finlands välfärdsområde. Varha erbjuder varje år en praktikplats också för flera studerande inom farmaci, vårdvetenskap, logopedi, kostvetenskap och juridik.

Sommaren 2024 arbetade cirka 1 500 sommararbetare i Varha.

– Utbildning och undervisning är en viktig del av verksamheten i vårt akademiska välfärdsområde, inklusive forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Vi erbjuder studerandena en bra grogrund för yrkesinriktad inlärning och vi får också många utvecklingsidéer av dem, säger Ville Kytö, chefen för resultatgruppen för forskning, utveckling, innovationer och utbildning vid Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha).

En viktig del av utbildningen

Varha vill erbjuda en del av en god utbildningsväg för dem som studerar för social- och hälsovårdstjänster och andra yrken som behövs i välfärdsområdet.

– Bra respons på studiehandledningen är glädjande. Vi vill vidareutveckla handledningen och stärka handledarnas pedagogiska färdigheter samt stödja personalen i handledningsarbetet, säger Terhi Kivijärvi, undervisnings- och utbildningschef vid Varha.

Kvaliteten på inlärningsmiljön kommer också att utvecklas genom att införa nya praktikmetoder.

– Vi utvecklar för närvarande till exempel olika former av kamratpraktik som främjar den studerandes inlärning i praktiken och underlättar trycket på handledningen på enheterna, säger Kivijärvi.

– Vi vill använda effektiva metoder också i undervisningen. Vi bedriver pedagogisk forskning i samarbete med Åbo universitet, fortsätter hon.

Samarbetsnätverket stöder och hjälper

I Varha stöds den studerande av samarbetsnätverket för studiehandledning redan från planeringen av praktiken till dess att praktiken har avslutats. Den studerande får stöd på praktikplatsen av enhetens studerandehandledare, förman och kompetenta personal. Dessutom får praktikanten hjälp vid läroanstalten av den handledande läraren.

– Arbetsgrupper för kontaktpersonerna för studerandena utvecklar gemensam praxis för Varha. Samarbetet, som en kombination av arbetet i praktiken och undervisning, främjar bäst yrkeskompetensen, säger Terhi Kivijärvi.

Kvaliteten på studerandehandledningen mäts

Varha samlar in information och respons på praktiken. Det riksomfattande nätverket för utvecklande av studiehandledningen, OVeLa, ger jämförelseinformation också till andra akademiska välfärdsområden.

– Vi utvecklar studerandehandledningen kontinuerligt utifrån responsen. Det är glädjande att de studerande har gett mer än åtta som respons på alla delområden av mätaren, i bästa fall mer än nio på skalan 1–10, säger Terhi Kivijärvi. 

Som ett universitetsbaserat välfärdsområde forskar och utvecklar vi ständigt våra vårdmetoder och verksamhet. Vi ansvarar för utvecklandet och samarbetet av vården inom vårt samarbetsområde (välfärdsområdena för Österbotten och Satakunta). Varje år utbildar och undervisar vi cirka 8 000 studerande inom olika områden. På ÅUCS pågår varje år omkring 800 vetenskapliga artiklar och tiotals doktorsavhandlingar. Vår kompetens är internationellt känd.