Murupolku
- Etusivu
- Tietoa meistä
- Varsinais-Suomen hyvinvointialue
- Palveluverkko
-
Usein kysyttyjä kysymyksiä palveluverkosta
Usein kysyttyjä kysymyksiä palveluverkosta
Kokoamme tänne usein kysyttyjä kysymyksiä Varsinais-Suomen palveluverkkoon ja sen valmisteluun liittyen.
Joistain toimipisteistä on luovuttava, koska rahoituksemme ja henkilöstömme ei riitä ylläpitämään nykyistä palvelurakennetta.
Palveluverkon uudistamisella tavoitellaan sitä, että Varhan kaikista palvelupaikoista muodostuisi kokonsa ja sijaintinsa puolesta sellaisia, joissa pysyvä henkilöstö mahdollistaisi pitkät hoitosuhteet. Samalla ostopalveluhenkilöstön tarve pienenisi. Tavoitteena on myös tehdä palvelupaikoista sen kokoisia, että niistä tulisi sote-ammattilaisille vetovoimaisempia työpaikkoja.
Suunnittelun lähtökohtana on nykyinen toiminta, tiedot kiinteistöjen kunnosta ja toimivuudesta sekä julkisesta liikenteestä sekä arviot digiasioinnin kehityksestä.
Varhalla on käytössään kaikkiaan noin 2500 toimitilaa. Verrattuna muihin hyvinvointialueisiin Varhalla on käytössään selvästi enemmän kiinteistöalaa per asukas. Kiinteistöjen kunto vaihtelee hyvästä käyttökelvottomaan. Kohteet, joihin investoidaan, tulee valita tarkkaan, sillä kaiken korjaamiseen ei ole varaa. Lisäämällä digitaalisia ja etäpalveluja noin 20 prosenttia nykyisestä, arvioidaan sen vapauttavan toimitilaa niin, että pieniä yksiöitä voidaan yhdistää suurempiin. Myös palvelun saavutettavuus tullaan huomioimaan.
Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman mukaisesti koko palveluverkkoon kohdistuvilla muutoksilla tavoitellaan huomattavia säästöjä, yhteensä 49,8 miljoonaa euroa vuosien 2024–2026 aikana.
Vuosikustannukset Varhan kaikista toimitiloista on noin 178 miljoonaa euroa. Tiloista noin kaksi kolmasosaa on vuokrattu kunnilta tai muilta vuokranantajilta. Taloudellisista syistä Varhan tulee luopua joistain palvelupaikoista, erityisesti huonokuntoisimmista ja parantaa käyttöön jäävien palvelupaikkojen tilankäytön tehokkuutta.
Palveluverkosta päätetään palvelustrategian rakenteen mukaisesti palvelukokonaisuuksittain. Ensimmäisenä vuorossa on sote-keskuspalvelut.
Aluevaltuusto päätti sosiaali- ja terveysasemien alueellisista sijainneista kesäkuussa 2024.
Sote-keskusten jälkeen vuorossa ovat seuraavat palvelut:
- Suun terveydenhuolto
- Toimintakykyä tukevat palvelut
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
- Mielenterveys- ja päihdepalvelut
- Vammaispalvelut
- Työikäisten sosiaalipalvelut
- Ikääntyneiden palvelut
- Erikoissairaanhoito, diagnostiikka sekä päivystys- ja ensihoitopalvelut
Palveluverkon suunnittelussa huomioidaan vuonna 2023 järjestettyjen palvelustrategiakyselyjen vastaukset, joihin on vastannut lähes 12 000 asukasta ja Varhan työntekijää. Lisäksi palvelustrategia on ollut kommenteilla neljässä aluetilaisuudessa sekä lausuntokierroksella alueen kunnissa. 35 järjestöä ja yritystä ovat antaneet myös lausunnot palvelustrategiasta.
Lisäksi Varhan sisällä on järjestetty yli 20 suunnitteluun liittyvää ryhmähaastattelua ja työpajaa.
Varhan johto käy jatkuvaa vuoropuhelua asiasta kuntajohtajien kanssa.
Koko Varhan henkilöstölle avataan myös palautekanava aiheeseen liittyen.
Sote-keskuspalvelujen palveluverkon uudistamisella halutaan turvata vakiintuneet hoito- ja asiakassuhteet erityisesti pitkäaikaisasiakkaille. Henkilökohtaisen potilas-lääkärisuhteen jatkuvuus tuottaa tutkitun tiedon mukaan parhaat hyödyt sekä potilaalle että yhteiskunnalle.
Hyvä hoidon jatkuvuus on edellytys myös sille, että etävastaanotot voidaan ottaa turvallisesti käyttöön monisairaiden ja -ongelmaisten potilaiden hoidossa.
Monissa yksiköissä ei ole pystytty ylläpitämään pitkiä hoitosuhteita lääkäreiden jatkuvan vaihtumisen vuoksi. Palvelut halutaan rakentaa sellaisiksi, että palvelutarjonta ja hoitosuhteet eivät keskeytyisi.
Käyttöön otettavassa omatiimimallissa lääkärit, hoitajat ja muut tarvittavat sote-ammattilaiset muodostavat tiimin, joka vastaa oman potilaansa hoidosta, sen sujuvuudesta ja jatkuvuudesta.