Hyppää pääsisältöön

Vammaispalvelut, omaishoito

Avainsanat:

Omaishoidolla tarkoitetaan ikääntyneen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa. Kun hoidettava on 0-64-vuotias, tuki myönnetään vammaispalvelujen kautta. Omaishoidon tuen tavoitteena on tukea ja mahdollistaa kotona toteutettavaa hoivaa.

Omaishoidon tuesta vastaava työntekijä tekee palvelutarpeen arvioinnin omaishoidon tukea hakevaan perheeseen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota kokonaisvaltaiseen hoidon sitovuuteen ja vaativuuteen sekä hoidettavan toimintakykyyn huomioiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky sekä suoriutuminen päivittäisistä henkilökohtaisista toiminnoista.

Omaishoidon tuen hoitopalkkioluokkia on neljä. Hoitopalkkion taso määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden mukaan. Omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio on veronalaista tuloa. Omaishoidon järjestämisestä laaditaan omaishoitajan kanssa omaishoitosopimus.

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka muodostuu hoidettavalle tarpeellisista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Vapaajärjestelyt suunnitellaan yksilöllisen palvelutarpeen mukaan. Vapaiden järjestämistapoja voivat olla esimerkiksi sijaishoito, perhehoito, palveluseteli tai lyhytaikaishoito asumisyksikössä.

Omaishoitajan hoitotehtävää tukevia palveluja voivat olla:

• omaishoitajan neuvonta ja palveluohjaus,

• omaishoitajalle järjestettävät hyvinvointi- ja terveystarkastukset,

• omaishoitajan valmennus ja koulutus hoitotehtävää varten,

• omaishoitajan hyvinvointia ja hoitotehtävää tukevat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä

• omaishoitajan harkinnanvaraiset vapaat.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Omaishoidon tuki on määrärahasidonnainen sosiaalipalvelu eli palveluita järjestetään hyvinvointialueen varaamien määrärahojen edellyttämässä ja mahdollistamassa laajuudessa.

Omaishoidon tuki perustuu omaishoidon tuesta annettuun lakiin (2005/937) ja siihen myöhemmin tehtyihin muutoksiin, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen hyväksymiin myöntämisperusteisiin ja palkkioluokkiin sekä näitä täydentäviin Varsinais-Suomen hyvinvointialueen omaishoidon tuen toimintaohjeisiin.

Alle 18-vuotiaiden omaishoidon tuki kohdennetaan vaikeasti vammaisille ja pitkäaikaissairaille lapsille ja nuorille, joiden hoito on terveeseen saman ikäiseen lapseen tai nuoreen verrattuna erittäin vaativaa ja sitovaa. Lapsen tai nuoren tarvitsemaa hoitoa, huolenpitoa, valvontaa ja ohjausta tarkastellaan omaishoidon tarpeen arvioinnissa suhteessa terveen saman ikäisen lapsen vastaaviin tarpeisiin. Ainoastaan ohjauksen ja valvonnan tarve eivät ole riittäviä perusteita omaishoidon tuelle lapsuusiässä.

Omaishoito on aina hoidettavan henkilökohtaiseen hoitoon ja huolenpitoon annettavaa apua, ei kodin ulkopuolista asiointia eikä kodinhoidollisia töitä. Omaishoidon tukea ei myönnetä, jos muut palvelut turvaavat hoidettavan hoidon ja huolenpidon paremmin kuin omaishoidon tuki.

Omaishoitaja voi olla omainen, sukulainen tai muu läheinen henkilö, joka soveltuu omaishoitajan tehtävään terveytensä ja toimintakykynsä puolesta. Hoidettavan kodin on oltava terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan siellä annettavalle hoidolle sopiva.

Miten saat palvelua?

Voit hakea omaishoidon tukea täyttämällä omaishoidon tuen hakemuksen. Hakemukseen tulee liittää lääkärin lausunto tai voimassa oleva kuntoutussuunnitelma, josta selviää omaishoidettavan terveydentila ja toimintakyky. Kun hakemuksesi on vastaanotettu, omaishoidon työntekijä on sinuun yhteydessä ja sopii omaishoidon palvelutarpeen arviointia varten ajan kotikäynnille. Lisätietoja omaishoidon tuen hakemisesta ja myöntämisestä saat oman alueesi omaishoidon työntekijältä.

Yhteystiedot ja asiointi

Omaishoidon tuen hakemus (alle 18 v.)

Omaishoidon tuen hakemus (yli 18v.)