För proffs
Länkstig
- Hem
- Jobba hos oss
- Socialarbetare
-
Socialarbetare inom socialservice för barnfamiljer
Socialarbetare inom socialservice för barnfamiljer
Vårt mål är att skydda utsatta barn och garantera dem en trygg vardag. Beslut fattas tillsammans med familjen och barnets bästa beaktas alltid. Socialarbetet inom barnskyddet är ett systematiskt, målinriktat och förändringsvänligt arbete som omfattas av barnskyddslagen. Som socialarbetare träffar du barn och deras familjer samt samarbetar i stor utsträckning med yrkespersoner inom flera olika branscher. Varje möte är en möjlighet att förändra barnets liv.
Är du intresserad av att arbeta inom barnskyddet hos Egentliga Finlands välfärdsområde? Bekanta dig med vilka förmåner vi erbjuder socialarbetare inom barnskyddet eller de som studerar till socialarbetare.
Barnskyddets socialarbetare inom Egentliga Finlands välfärdsområde
Inbäddat innehåll kan inte visas eftersom du har inaktiverat användningen av cookies.
I socialarbetet för barnfamiljer arbetar man med barnfamiljer. I socialarbetet för barnfamiljer betonas beaktas barnets bästa i alla beslut och åtgärder. Målet är att erbjuda ett helhetsbetonat stöd till familjerna. I det dagliga arbetet funderar man på föräldarskapets hemligheter, barnens fostran, utbildning och betydelse av familjerelationer. Arbetet förutsätter ett starkt engagemang för barnens och familjens välfärd. Din arbetsdag består av ett omfattande samarbete med professionella inom flera olika branscher.
En central princip inom barnskyddet är att stöda barnets föräldrar och vårdnadshavare i barnets fostran. Barnskyddets öppenvård är avsedd för barnet och dess föräldrar (eller andra vårdnadshavare) när barnets rätt till en trygg och stimulerande uppväxtmiljö, en balanserad och mångsidig utveckling och skydd inte förverkligas eller riskerar att utebli. Stödåtgärder inom öppenvården är t.ex. tryggande av familjens försörjning och boende, familje- och institutionsvård tillsammans med föräldern, ordnande av en stödperson eller stödfamilj eller andra motsvarande tjänster och stödåtgärder som stöder barnet och familjen.
Till socialarbetarens uppgifter inom barnskyddets öppenvård hör att bedöma barnets situation och sörja för att barnets rättigheter tillgodoses. I vardagsarbetet ingår bland annat möten med barn, samtal med föräldrar, nätverkssamarbete.
Med vård utom hemmet avses ordnande av vård och fostran av ett omhändetaget barn utanför hemmet. Syftet med vård utom hemmet är att trygga barnets balanserade utveckling och välbefinnande. Under vård utom hemmet är det viktigt att beakta barnets inviduella behov av egna önskemål. Typer av vård utom hemmet kan vara t.ex. familjevård, ett professionellt familjehem, en barnskyddsanstalt eller annan vård som barnet behöver.
I ett tidigt skede fungerar vår vård utom hemmet som en centraliserad enhet. Inom vård utom hemmet omfattar socialarbetarens uppgifter klient- och nätverksarbete med barnet, barnets familj, placeringsorten eller något annat nätverk under vård utom hemmet. Den ansvariga socialarbetaren svarar och koordinerar att barnet får det stöd och den service som behövs under vården utom hemmet. Barnet och dess föräldrar ges stöd under placeringen, barnets rehabilitering bedöms och barnets situation följs aktivt.
Eftervården stöder den unga som fått vård utom hemmet samt hans eller hennes föräldrar (eller vårdare utom hemmet) efter att vården utom hemmet eller andra barnskyddsåtgärder har upphört. I praktiken innebär detta att man stöder den unga i fråga om boende, studier och utkomst. Stödåtgärder inom eftervården är till exempel att ge psykosocialt stöd, hjälpa till att skaffa bostad, stöda sysselsättning, praktik eller hobby samt delta i kamratstödsgruppen. I den tidiga eftervården gör socialarbetaren upp en klientplan för den unga tillsammans med den unga, träffar den unga regelbundet i enrum samt erbjuder stöd och hör den unga i frågor som gäller honom eller henne. I kristalliserad form kan man säga att socialarbetaren inom eftervården kan spela en verkligt viktig roll för att stödja den ungas självständighet.
Socialarbetarens uppgift vid familjerättsliga enheten är att utarbeta de utredningar om omständigheterna som domstolarna begär i tvistemål som gäller vårdnaden om barn och umgängesrätt. Socialarbetaren tar ställning till hur vårdnaden om barnet, umgänget och boendet ska ordnas samt ger utlåtande på begäran av rätten bl.a. i ärenden som gäller extra vård till invånarna i Egentliga Finlands välfärdsområde. Socialarbetaren träffar föräldrar och barn vid individuella och gemensamma träffar på hembesök och för barnets del även i barnets övriga utvecklingsmiljö. Till uppgifterna hör också att observera barnets och förälderns interaktionssituationer hemma, på mötesplatser eller i någon annan utvecklingsmiljö.
En socialarbetare kan vid en familjerättslig enhet också vara barnatillsyningsman. I barnatillsyningsmannens arbetsbeskrivning ingår uppgifter som gäller barnets faderskap, moderskap och föräldraskap, uppgifter i anslutning till fastställande av underhållsbidrag mellan makar, uppgifter i anslutning till övervakade och understödda möten enligt socialvårdslagen samt uppgifter som gäller uppgörande av servicebeslut om dem och uppgifter i enlighet med lagarna om vårdnad om barn, umgängesrätt och underhåll i allmänhet.
Från och med den 1 januari 2024 har vi inrättat en vikarieenhet för socialarbetare, vars socialarbetare vid behov rör sig till de områden som har störst behov av arbetstagare. Det finns ett intressant, mångsidigt och utmanande arbete som ger en konkurrenskraftig lön. Vikarieenheten erbjuder en ypperlig möjlighet att bekanta sig med Varhas olika enheters sociala arbete.
Bor du längre bort, men kan vara intresserad av att arbeta inom Varha? För socialarbetare som rör sig längre bort erbjuder vi på vissa villkor också möjlighet till boendeförmån (1-2 nätter i veckan) som kan täcka kostnaderna för inkvarteringen.
Facklan
Teamet består av sektorsövergripande social- och hälsovårdspersonal som tillsammans med klienten kartlägger situationen och hänvisar till rätt service. Klienterna är barnfamiljer och personer i arbetsför ålder (under 65 år). Facklans socialarbetares dagar är mångsidiga. Till de viktigaste arbetsuppgifterna hör bedömning och behandling av brådskande barnskyddsanmälningar samt bedömning av servicebehovet. Facklans socialarbetare utför också kundhandledning och -rådgivning i nära samarbete med ett multiprofessionellt nätverk.
Ankaren
Ankarverksamheten främjar barns och ungas välbefinnande och förebygger brottslighet och gängbildning. Samarbete för barnens och de ungas bästa görs förutom av polisen även av sakkunniga inom social- och hälsovårdstjänster och ungdomsväsendet. Målet är att erbjuda den unga och familjen individuellt och övergripande stöd i ett så tidigt skede som möjligt. Vid behov hänvisas Ankaret till experter på andra tjänster.
Social- och krisjouren sköter det akuta, krävande socialarbetet och barnskyddet samt organisering av det psyksociala stödet dynet runt. Verksamhetsområdet är hela Egentliga Finland. Social- och krisjouren erbjuder hjälp bland annat i följande akuta situationer: våld i familje- och nära relationer, barnskyddsfrågor, äldres problem samt olyckor och kriser.
Arbetet utförs i nära samarbete med andra myndigheter. Socialjourarbetet är mångsidigt och utmanande. Arbetet kräver förmåga att reagera snabbt på föränderliga situationer. Till särdragen i socialjoursarbetet hör brådska, överlappande arbetsuppgifter, oförutsägbarhet i arbetet, säkerhetsrisker i anslutning till arbetet samt tryck på snabba beslut i krävande förhållanden.