Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 1.9.2023 11.39

Varha startar pilotprojekt med digital mentalvårdsklinik i början av september

Nyckelord:

Egentliga Finlands välfärdsområde introducerar en digital mentalvårdsklinik. Till en början fungerar distanstjänsten på fem orter. Kliniken är en snabb lösning för att göra tillgången till mentalvårdstjänster smidigare.

Två ljuslila hjärtan på en mörklila bakgrund.

Tjänsterna vid den digitala mentalvårdskliniken erbjuds bland annat via videomottagning, per telefon och med ett elektroniskt kontaktformulär. Verksamheten ordnas både individuellt och i grupp.

– Vårt mål är att kunderna ska få vård snabbare samt att göra vägen till mentalvårdstjänsterna smidigare. Med den digitala mentalvårdskliniken kan vi snabbt utvidga produktionen av missbruks- och mentalvårdstjänster, säger Tommi Väyrynen, chef för missbruks- och mentalvårdstjänster.

Pilotprojektet inleds på fem orter – utvidgas under hösten

Pilotverksamheten inleds i september i Åbo, Pargas, Nådendal och Loimaa. I det första skedet tillhandahålls tjänsten på orter som har ett enhetligt patientdatasystem. Utöver dessa orter erbjuds tjänsten också till invånare på Kimitoön, där man sedan i fjol har anskaffat mentalvårdstjänster på distans via en privat serviceproducent. Verksamheten kommer att utökas stegvis till flera orter under hösten 2023.

Personalen vid den digitala mentalvårdskliniken ska bestå av en psykiater, fem psykologer och sju sjuksköterare. Behandlingsformerna vid kliniken är de samma som används vid missbruks- och mentalvårdsenheternas vanliga mottagningar. Den som söker hjälp via den digitala mentalvårdskliniken får en bedömning av vårdbehovet samt psykosocial vård via kliniken, om inte kunden uttryckligen ber om vård som närtjänst.