Välfärdsområdesstyrelsen 5.11.2024: förslag till välfärdsområdesfullmäktige om ändringar i kundavgifterna
Nyckelord:Statsrådets planer på att av välfärdsområdena på förhand skära ner på intäkterna från höjningen av kundavgifterna leder Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) till att höja kundavgifterna inom social- och hälsovården. Välfärdsområdesstyrelsen inledde också behandlingen av nästa års budget.
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade att föreslå välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner kundavgifterna för 2025 för de tjänster som omfattas av välfärdsområdets organiseringsansvar. Orsaken till förslaget om att höja kundavgifterna är att statsrådet i september fattade beslut om ändringar i förordningen om klientavgifter inom social- och hälsovården. I och med ändringen skulle höjningen av kundavgifterna inom primärvården i regel vara 22,5 procent och av avgifterna inom den specialiserade sjukvården 45 procent.
Målet med höjningarna i kundavgifterna är att anpassa Finlands offentliga ekonomi med ett belopp på totalt 150 miljoner euro. Man är på väg att ändra lagen om välfärdsområdenas finansiering så att man minskar välfärdsområdenas finansiering med 150 miljoner euro, vilket motsvarar den beräknade summan av höjningarna av kundavgifterna. Genom ändringen av förordningen om klientavgifter ersätter man minskningen i den statliga finansieringen.
I Egentliga Finlands välfärdsområde föreslår man att man för de kundavgifter som omfattas av förordningen om klientavgifter använder de maximala priser som fastställs i ändringen av förordningen. I budgetberedningen för 2025 är kundavgiftsintäkterna från social- och hälsovården i Egentliga Finland 162 miljoner euro. I beredningen av budgeten är målet att kundavgiftsintäkterna ökar med 13 miljoner euro.
Ekonomin går långsamt mot det bättre
Välfärdsområdesstyrelsen antecknade Varhas tredje delårsrapport för 2024 för kännedom och föreslår välfärdsområdesfullmäktige att fullmäktige godkänner en ändring av budgeten. Enligt resultatprognosen som har utarbetats utifrån uppföljningsuppgifterna av ekonomin i januari-september kommer välfärdsområdets underskott att uppgå till 158,9 miljoner euro medan man i halvårsrapporten bedömde att underskottet skulle bli 161,7 miljoner euro. I budgeten för innevarande år godkändes ett underskott på 84,7 miljoner euro. I den ändrade budgeten som välfärdsområdesfullmäktige föreslås godkänna är underskottet för räkenskapsperioden 2024 156,5 miljoner euro.
De extra korrigeringsåtgärder som man på våren fattade beslut om gällande den ekonomiska utvecklingen har ännu inte hunnit återspeglas i hur ekonomin har utvecklats, och således koncentreras effekterna av tilläggsåtgärderna till den andra halvan av året. Man kan tydligt se positiva tecken på att kostnadsutvecklingen har vänt i synnerhet i resultatområdet för sjukhustjänster. De fortsatt stigande kalkylerna över verksamhetskostnader i andra resultatområden fungerar dock som en motverkan.
Behandlingen av nästa års budget inleddes
Välfärdsområdet inledde också behandlingen av budgeten för 2025 och ekonomiplanen för 2025-2027. Välfärdsområdenas statliga finansiering för 2025 korrigeras med skillnaden mellan finansieringen och nettokostnaderna för 2023 genom en s.k. efterhandsgranskning. Därför ökar välfärdsområdenas statliga finansiering för 2025 märkbart. Varhas statliga finansiering ökar enligt förhandsuppgifterna med 260,9 miljoner euro och budgeten bereds så att den visar ett överskott på 55,1 miljoner euro.
- Vår finansiering ökar. Tillsammans med verkställandet av programmet för produktivitet och ekonomisk effektivitet möjliggör det att ekonomin vänder nästa år, tänker välfärdsområdesdirektör Tarmo Martikainen.
Välfärdsområdesstyrelsen fattar beslut om sitt budgetförslag till välfärdsområdesfullmäktige vid sitt sammanträde 19.11.2024.
Välfärdsområdesstyrelsen beslutade också om besparingar i anknytning till organisationsreformen. Ett separat meddelande skickas om dessa besparingar. Svaret på fullmäktigemotionen gällande samarbete för att främja välfärd och hälsa sändes tillbaka för ny beredning. Begäran om omprövning gällande nekande beslut av chefen för upphandlingsförhandlingar om godkännande som servicesedelproducent inom närståendevård sändes inte tillbaka för ny beredning såsom vi igår felaktigt hade skrivit i det här meddelandet.
Det beslutades om övriga ärenden, vilka inte nämns i detta meddelande, enligt föredragningslistan.