Utvärderingsberättelse 2023 av revisionsnämnden i Varha
Nyckelord:Egentliga Finlands välfärdsområdes (Varha) revisionsnämnd lägger i sin utvärderingsberättelse fram iakttagelser av och rekommendationer om välfärdsområdets ekonomi, verksamhet och förvaltning under det första verksamhetsåret. I utvärderingsberättelsen lyfts fram de utmaningar som välfärdsområdets ekonomi, anställda, tjänster och den statliga styrningen står inför samt problemen med vardagsverksamheten.
Egentliga Finlands välfärdsområdes (Varha) revisionsnämnd har gjort upp en utvärderingsberättelse för välfärdsområdets första verksamhetsår 2023. Utvärderingsberättelsen har behandlats i välfärdsområdesfullmäktige den12 juni 2024.
Enligt utvärderingsberättelsen kännetecknades välfärdsområdets första verksamhetsår av att personalbristen kontinuerligt förvärrats och av de utmaningar som har med den åtstramande ekonomin att göra. De mest synliga utmaningarna för kunderna omfattade försämrad tillgång till vård, långsam behandling av patientskador samt försenad fakturering och långsam korrigering av faktureringsfel.
Utvärdering av effekterna med sparåtgärder är ännu inte avslutad
Välfärdsområdets budget förverkligades inte planenligt, utan underskottet var 27,7 miljoner euro (23,2 %) mer än målet. Lagen om välfärdsområden kräver att de underskott som uppkommit 2023 ska täckas före utgången av 2026. Detta kräver omfattande sparåtgärder som inletts redan i slutet av 2023 och som kommer att fortsätta även under de kommande åren. Sparåtgärderna kommer att påverka personalen och verksamheten.
Revisionsnämnden anser att det är nödvändigt att balansera ekonomin, men påpekar att sparåtgärdernas inverkan på tjänsternas kvalitet och personalens välbefinnande ännu inte har bedömts fullt ut. Revisionsnämnden konstaterar att välfärdsområdets anställda har varit och arbetat mycket pressad under välfärdsområdets första verksamhetsår. Alla anställda inom Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha) förtjänar ett stort tack för deras ork och uthållighet i den utmanande situationen.
Personaldimensioneringar ska vara på de av lagstadgade gränser förutsatta nivåerna
Tillgången på personal inom social- och hälsovården har varit svag både i Egentliga Finland och även på andra håll i Finland år 2023. Revisionsnämnden är ytterst bekymrad över personalens tillgänglighet och förmågan att hålla kvar personalen inom Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha), som båda har försvagats avsevärt. Bristen på tillgänglighet förutsätter förändringar i tillvägagångssätt på kort och lång sikt. Bristen på personal gör det till och med svårare att sköta och uppfylla välfärdsområdets lagstadgade förpliktelser.
Revisionsnämnden rekommenderar att välfärdsområdet snabbt strävar efter att öka antalet personal i de verksamheter vilkas personaldimensionering ligger under den lagstadgade gränsen för att kunna uppnå den lagenliga dimensioneringen.
Servicestrategin ger ramar för beslutsfattandet
I utvärderingsberättelsen uttrycker revisionsnämnden sin oro för att välfärdsområdets tjänster och verksamhet styrs mycket detaljerat genom lagstiftning som dessutom i många avseenden har skärpts under 2023 eller från ingången av 2024. Samtidigt har det ekonomiska handlingsutrymmet inom välfärdsområdena skärpts till det yttersta. Situationen är motsägelsefull och kräver att välfärdsområdet anpassar sig till den föränderliga situationen och resursbristen.
Revisionsnämnden betonar att servicestrategin ska vara ett redskap för att styra välfärdsområdet och att den ska göra det möjligt för organisationen att välja verksamhetens fokusområden med beaktande av servicebehoven och det ekonomiska handlingsutrymmet.
Revisionsnämnden är också mycket orolig för de betydande brister i upphandlingsverksamheten och avtalshanteringen som revisionssammanslutningen tagit upp. Revisionsnämnden anser det vara nödvändigt och brådskande att avhjälpa dem för att kunna förhindra missbruk.
Revisionsnämnden lägger i sin utvärderingsberättelse fram flera rekommendationer för att utveckla välfärdsområdets ekonomi och verksamhet. Revisionsnämnden följer upp genomförandet av sina rekommendationer och rapporterar om dessa i utvärderingsrapporten för 2024.
Linkki pdf:ään