Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 13.9.2024 09.00

Kulturutbildad som del av arbetsgemenskapen:

Positiva erfarenheter av dansfaddrar på serviceboenden för äldre i Pargas och Reso

Nyckelord:

Varhas tjänster för äldre deltar i social- och hälsovårdsministeriets (STM) pilotprojekt för arbetsdelning inom ramen för programmet Bra arbete, som syftar till att utnyttja kulturellt utbildade personer i bemanningen av äldreboenden. Syftet med projektet är att pröva att anställa personer med kulturell utbildning i uppgifter som stöder klientens funktionsförmåga och deltagande i äldreomsorgen. Samhällskonstnären stärker de boendes och klienternas upplevelse av att bli sedda och hörda.

Henkilö joka leikkii lentävän tangolla ulkona keltainen talo taustalla.

På bilden dansfaddern Riikka Voutilainen. Foto: Rosa Huuska, Läntinen tanssin aluekeskus.

Projektet pågick från november 2023 till augusti 2024 i Björkebo i Pargas och Hulvela i Reso. Dansfaddrarna var verksamma på enheternas dygnetruntvårdsenheter. Under den intensiva fasen var dansfaddrarna en del av arbetsgemenskapen två arbetsdagar per vecka och under uppföljningsperioden en arbetsdag per vecka.

– Dansfaddrarna har bland annat lett konstverksamhet och dans men de har också erbjudit närvaro till de boende, vilket är en stor och viktig del av dansfaddrarnas arbete. Ena dansfaddern har arbetat i Björkebo och den andra i Hulvela, berättar Riitta Karjalainen, chef för sakkunnigtjänster vid tjänster för äldre i Varha.

Ett av de strategiska projekten i Egentliga Finlands välfärdsområde är spetsprojektet ”Uppskattat av de professionella”, som syftar till att förbättra tillgången på personal genom att reformera arbetsfördelningen och arbetsrollerna och möjliggöra flexibla karriär- och studievägar.

Användningen av kulturell kompetens i tjänster för äldre kommer att förbättra eller upprätthålla funktionsförmågan hos äldre människor, vilket gör det möjligt för annan social- och hälsovårdspersonal att fokusera mer på uppgifter som motsvarar deras kompetens och utbildning. Detta innebär inte en ökning av resurserna.

Målet är att:

  • bidra till tillgången på personal inom äldreomsorgen
  • diversifiera personalbasen för tjänster för äldre
  • främja och upprätthålla äldre människors funktionsförmåga genom kulturella aktiviteter genom att utveckla nya former för delaktighet, egenmakt och en holistisk förståelse av människan inom social- och hälsovårdstjänster
  • stödja äldre klienters/boendes kulturella rättigheter
  • förbättra personalens välbefinnande i arbetet
  • stärka kulturella arbetsmetoder

Som ett resultat av projektet utvecklas en policy i pilotområdet där konstnärliga tjänster är en del av klientens eller den boendes dagliga välbefinnande. Detta tillvägagångssätt utnyttjar digitaliseringen, sammanför personalen och intressenterna i boendeenheten för konst och välbefinnande och möjliggör kvalitativ utveckling.

Dansfaddern som en del av teamet

Carina Willberg, Björkebos förman, är mycket nöjd med dansfadderverksamheten.

– Dansfaddrarna anpassade sig väldigt bra till enheten och tog till sig kulturen så att arbetsgemenskapen lärde sig att lita på och använda dansfaddrarnas kompetens i vårdsituationer, men på ett sätt så att dansfaddern kände att hen gjorde sitt eget jobb, säger Willberg.

Dansfaddern var till stor hjälp på enheten, klienterna kände igen henne och var alltid glada och förväntansfulla inför dansfaddern. Hennes klädsel var igenkännbar och skapade förtroende hos både boende och personal.

– Dansfaddern var genuint närvarande med klienten och såg varje klient som en individ. Dansfaddern var en stor resurs för personalen och hennes närvaro skapade mer glädje i arbetsgemenskapen. Idéer och sätt att mötas hämtades från dansfadderns arbete. Det är betydelsefullt att någon är närvarande hos de boende när vårdpersonalen är upptagen med vårdarbete, säger Willberg.

Projektet har en styrgrupp med Riitta Karjalainen, chef för sakkunnigtjänster vid tjänster för äldre, som ordförande. Övriga medlemmar i styrgruppen är Sanna Meska, verksamhetsledare för Tanssikummi ry, Jonnamiia Jäppinen, personalrepresentant för Varhas tjänster för äldre, samt kulturexperterna Nina Ailio, Marjo Kauti, Mia Siutla och Maria Vane-Tempest. Styrgruppen sammanträder regelbundet, vilket gör det möjligt att omedelbart diskutera frågor som tas upp i tjänsterna.