Komplettering i kunskaper och fungerande arbetsindelning i mödra- och preventivrådgivning – lättnad även gällande resursbristen
Nyckelord:Efterkontroll efter förlossning, införande av spiral eller p-stav… Bland annat dessa ingrepp har sedan länge uppfattats som sådana att läkare eller specialläkare utför dem. Det behöver inte längre vara så. Ingrepp kan vid vanliga fall – för en kvinna som är fullt frisk – utföras nu även av en hälsovårdare, sjukskötare eller barnmorska som har avlagt tilläggsutbildningen.
Man har utfört efterkontroller efter regelbundna, så kallade normala förlossningar i en del av kommunerna i Egentliga Finland redan tidigare men nu i och med utbildningarna kan man sprida verksamheten betydligt mer omfattande än tidigare. Båda nya utbildningarna innehåller praktisk övning på den egna arbetsplatsen.
I november började 23 studeranden i den nya kompletterande utbildningen i regelbunden efterkontroll efter förlossningen (3 studiepoäng) på Åbo yrkeshögskola. Det startades just en annan utbildning, en helhet på två studiepoäng, i vilken 15 studeranden får kunskaper i och behörighet till införandet av spiraler och p-stavar. Denna utbildning genomförs av yrkeshögskolan Novia i undervisningslokalerna vid Åbo universitet.
Utbildningarna är skräddarsydda för Egentliga Finlands välfärdsområdes behov och projektet Framtidens social- och hälsocentral i Egentliga Finland svarar för ordnandet av utbildningarna.
– Det är speciellt viktigt för oss att utbildningarna är av jämn kvalitet. Det har varit fint att se hur de professionella har haft viljan att utbilda sig och lära sig nytt trots all förändring som övergången till välfärdsområdet medfört. Att upprätthålla yrkeskunskaper ökar arbetsmotivation och engagemang i arbetet, även enligt undersökningar, konstaterar projektchef Taru Elo.
Fungerande arbetsindelning svarar mot servicebehov
Verksamheten ska planeras så att den motsvarar servicebehoven.
– Tilläggsutbildning för de professionella och resursallokering i fråga om kompetens som utförs på nytt sätt medför även lättnad över läkarbristen, varav en del av ingreppen lider. På det här sättet får man frigjort läkarresurser för de patient- och kundgrupper i vilka det största behovet finns, säger Taru Elo.
Till utveckling av kunskaper och omorganisering av uppgifter och till så kallade överföringar av uppgifter hör alltid granskning av lönesättningen som börjar främjas på ledningsnivån.
Pilotprojekt inleddes i Masko i början av året
Hälsovårdaren Minna Kompuinen vid rådgivningen i Masko började verksamheten i från början av året. Hon arbetar som hälsovårdare vid mödrarådgivningen, så arbetet kring förebyggandet av graviditeter efter förlossningen är bekant för henne sedan tidigare. Den första utbildningen i spiraler arrangerades för professionella inom hälsovården på yrkeshögskolan Metropolia år 2021. Kompuinen deltog i den kompletterande utbildningen eftersom hennes närchef inspirerade henne. Den dåvarande arbetsgivaren Samkommunen för grundtrygghet Akseli bekostade utbildningen och möjliggjorde den kliniska praktiken under handledning av en läkare.
Kompuinen utför även regelbundna efterkontroller efter förlossningen så den här nya tilläggsuppgiften har varit ett naturligt och meningsfullt kontinuum för hennes kompetens.
– Först och främst är den här en fin modell ur kundens synvinkel – här tas det hand om många ärenden som hänför sig till kvinnans liv och skedet i hela familjelivet på ett mycket kundorienterad sätt. Det görs genom en kundrelation. Vårdvägen för kunden blir lättare när hon kan få införandet av spiralen av samma skötare som utför efterkontrollen efter förlossningen, berättar Minna Kompuinen.
Enligt Kompuinen har försöket kommit fint igång och kunderna har varit nöjda med servicen.
– Så här i början har jag velat begränsa kundkretsen i enlighet med strikta kriterier eftersom jag arbetar självständigt utan ett biträde. I och med överföringen av uppgifter sparas läkarresurser för andra uppgifter.
I de andra Nordiska länderna har införandet av spiralerna under en längre tid hört till skötarnas uppgiftsbeskrivning. I och med de kompletterande utbildningarna har även skötarna i Finland en möjlighet att utvidga sin arbetsbild. I Egentliga Finland inleds den tredje kompletterande utbildningen i höst.