Förhandlingarna om fördelningen av den lokala justeringspotten slutade i oenighet
Nyckelord:Trots att förhandlingarna fördes i god anda nådde arbetsgivarsidan och personalorganisationerna inte full samstämmighet när det gäller användningen av de lokala justeringspotterna i tjänste- och arbetskollektivavtalen.
Välfärdsbranschens tjänste- och arbetskollektivavtal innehåller olika lokala justeringar i lönerna. Inom Varha har förhandlingar om fördelningen av dessa förts mellan arbetsgivaren och organisationer som representerar personalen. SH-avtalet, det allmänna tjänste- och arbetskollektivavtalet för välfärdssektorn (VÄLKA) samt läkaravtalet innehåller en lokal justeringspott samt en pott enligt löneutvecklingsprogrammet som båda tillämpas från och med den 1 juni. Storleken på dessa varierar mellan de olika avtalen, från 1,16 procent av lönesumman till 1,73 procent av lönesumman.
Förhandlingarna om justeringspotterna har nu avslutats. Trots att förhandlingarna fördes i god anda nådde arbetsgivarsidan och personalorganisationerna inte full samstämmighet när det gäller användningen av potterna. När det gäller SH-avtalet godkände JHL rf och Tehy rf inte de allmänna principerna för användningen av justeringspotterna. JHL rf lämnade en avvikande åsikt även när det gäller VÄLKA-avtalet och VÄLKA-avtalets 7. bilaga. FOSU rf ansåg å sin sida att man inte nådde full samstämmighet om fördelningen av potterna när det gäller en bilaga i läkaravtalet. Personalorganisationerna motiverar sina avvikande åsikter med att de anser att förhandlingarnas tidsplan var alltför stram, vilket gjorde att organisationerna inte hade möjlighet att sätta sig in i materialet tillräckligt bra. Därtill anser organisationerna att deras förslag om fördelningen av potterna inte beaktades tillräckligt bra. I sista hand sker fördelningen av justeringspotterna i enlighet med arbetsgivarens förslag.
− Med de justeringar vi nu gör kan vi göra lönenivån bland anställda med samma arbetsuppgifter mer enhetlig och korrigera sådana problem i lönesättningen som uppdagats. Potterna fördelas utifrån de behov av harmonisering och de löneproblem som arbetsgivarens och personalens gemensamma lönesättningsarbetsgrupper lyft fram, konstaterar Varhas personaldirektör Noora Nordberg.
− Löneharmoniseringen är dock en lång process och den är ännu inte färdig. Samtidigt pågår även omfattande nationella reformer av lönesättningen som förverkligas stegvis. Dessa reformer inverkar också på genomförandet av löneharmoniseringen, säger Nordberg.