Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 16.11.2023 14.24

Egentliga Finland arbetar tillsammans för att ta itu med de utmaningar som barn och ungdomar står inför och som lyfts fram i skolhälsoenkäten

Nyckelord:

I THL:s nationella skolhälsoenkät framkom ångest, mobbning och otrygghet bland barn och ungdomar som oroväckande. Enkätens noggrannare regionala resultat tas upp på en webbinar, tisdagen den 12.12 kl. 13–15, som är gratis och ordnas av Egentliga Finlands välfärdsområde, Åbo stad och Egentliga Finlands Barnskyddsorganisationer rf.

Äiti ja neljä lasta kulkevat metsässä. Äiti pitää yhtä lasta kainalossa ja kolme lasta hyppelee edellä.

I THL:s nationella skolhälsoenkät framkom ångest, mobbning och otrygghet bland barn och ungdomar som oroväckande. Enkätens noggrannare regionala resultat tas upp på en webbinar, tisdagen den 12.12 kl. 13–15, som är gratis och ordnas av Egentliga Finlands välfärdsområde, Åbo stad och Egentliga Finlands Barnskyddsorganisationer rf.

I skolhälsoenkäten får man värdefull information om hur barn och unga i Egentliga Finland mår. Enligt 2023 års enkätresultat mår majoriteten av barn och unga i Egentliga Finland bra, men allt fler barns och ungas välbefinnande och livskvalitet överskuggas av ångest, mobbning och otrygghet.

– De komplexa utmaningar som skolhälsoenkäten belyser visar att barn, ungdomar och familjer behöver stöd och hjälp som ingen enskild organisation kan ge på egen hand. Det är väsentligt att Varha, kommunernas undervisnings-, utbildnings- och ungdomstjänster och organisationer samarbetar i detta. Kommunernas tjänster når alla barn och unga och organisationerna har mycket kunnande och flexibilitet att smidigt utveckla nya slags tjänster. Dessa tjänster borde göras ännu mer tillgängliga för barn, unga och familjer, säger Sirpa Kuronen, integrationschef för Varhas barn- och ungdomstjänster.

Gemensam lägesbild stödjer gemensam utveckling

Samarbetet mellan de olika aktörerna kräver att varje aktör identifierar utmaningarna.

– Ett nytt servicekoncept har lanserats i Åbo för att hantera och utveckla sektorsövergripande tjänster för barn och ungdomar. Välfärdsområdet Varha och organisationer för barnskydd, ungdom och idrott är också starkt kopplade till detta. Syftet med detta samarbete är att förbättra aktualiteten och lokaliseringen av tjänster speciellt för barn, unga och barnfamiljer, så att alla får hjälp och stöd när de behöver det. Det är viktigt att vi har en gemensam lägesbild vid planeringen och allokeringen av tjänsterna, och det gör vi genom detta täta samarbete, säger Anu Parantainen förändringsdirektör i Åbo stad.  

Dessutom fortsätter samarbetet mellan Varha, kommunerna och organisationerna, till exempel i enlighet med Egentliga Finlands barn- och ungdomsvårdsplan, som för närvarande är under beredning. Välfärdsområdet har utarbetat planen i samarbete med kommunerna, organisationerna, välfärdsområdets ungdomsfullmäktige och erfarenhetsexperterna.

Webbinariet som hålls i december kommer att inleda en gemensam diskussion och målet är att fortsätta anordna gemensamma evenemang med operatörer i regionen under 2024.

– Syftet med webbinariet är att tillsammans reflektera över resultaten av skolhälsoenkäten och att skapa en gemensam förståelse för hur resultaten bör påverka vårt arbete. Att värna om barns och ungdomars välbefinnande kräver medverkan av oss alla och ett smidigt samarbete. Därför ordnas webbinariet också i samarbete mellan olika aktörer, säger Miia Hänninen, verksamhetsledare för Egentliga Finlands Barnskyddsförbund.

Webbinar: Skolhälsoenkät 2023 – Hur mår barnen och ungdomarna i Egentliga Finland?

Vad bör yrkesverksamma som arbetar med barn och ungdomar veta om de senaste resultaten från skolhälsoenkäten? Hur ska enkätens resultat tolkas? Och vad kan vi göra för att förbättra de resultat som ger anledning till oro?

Välkommen att höra de senaste regionala resultaten av THL:s skolhälsoenkät tisdagen den 12.12. kl. 13–15.

Evenemanget arrangeras i samarbete av Egentliga Finlands välfärdsområde, Åbo stad och Egentliga Finlands barnskyddsorganisationer (TF) rf. Evenemanget är gratis och kan följas på nätet. Evenemanget spelas in och inspelningen kommer att finnas tillgänglig på Varhas webbplats två veckor efter webbinariet.

Program för webbinariet   

Kl. 13.00–13.05 Sirpa Kuronen, integrationschef för barn och unga, Varha

Kl. 13.05–13.25 Hur kan vi använda resultaten från skolhälsoenkäten? Jenni Helenius, utvecklingschef, Institutet för hälsa och välfärd

Kl. 13.25–14.10 Centrala observationer om resultaten av skolhälsoenkäten – vad kan vi göra tillsammans? Diskussion med Terhi Vierikko, chef för familjecentret Varha, Anu Parantainen, förändringsdirektör, Åbo stad, Miia Hänninen, verksamhetsledare, Barnskyddsorganisationerna i sydvästra Finland rf.

Kl. 14.10–14.20 Lyssnarnas frågor, kommentarer, Marika Ahonen

Kl. 14.20–14.50 Tankar om resultaten av skolhälsoenkäten – vad kan vi göra tillsammans? Representanter för erfarenhetsexperterna och Varhas ungdomsfullmäktige

Kl. 14.50–15.00 Hur fortsätter man tillsammans med aktörerna i regionen för att förverkliga barns och ungas rättigheter? Sirpa Kuronen, integrationschef för barn och unga, Varha

Förhandsanmälan krävs inte. Du kan följa evenemanget via länken nedan. Inspelningen kommer att publiceras på denna sida efter evenemanget.