Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 15.3.2023 12.22

Beslut av välfärdsområdesstyrelsen 14.3.2023

Nyckelord:

Välfärdsområdesstyrelsen höjer flitpenningen för personer med funktionsnedsättning efter en övergångsperiod och kom överens om hur praxis förnyas. I de nya beslut som fattas är de förhöjda flitpenningarna genast i kraft.

Välfärdsområdesstyrelsen beslöt den 20 december om flitpenning som är avsedd för personer med funktionsnedsättning i Egentliga Finlands välfärdsområde. Då beslöt man att flitpenningen för en halv dag är 4 euro och för en hel dag 7 euro.

Det finns avvikelser i flitpenningen jämfört med den nivå som Varha har definierat ända fram till dess när servicebesluten för klienterna och avtalen om köpta tjänster som har ingåtts med serviceproducenterna har blivit uppdaterade.

På basis av en utredning om nuläget har det konstaterats att klienterna har för närvarande giltiga servicebeslut, i vilka det har definierats utöver den beviljade servicen storleken på flitpenningen i eurobelopp och inte på det sättet att den skulle vara bunden till storleken på flitpenningen som kommunen eller välfärdsområdet har fastställt. I vissa fall har det utarbetats ett separat avtal om arbetsverksamhet för klienten, i vilket man har definierat storleken på ersättningen.

Därtill har det skrivits in i avtalen om köpta tjänster olika nivåer för flitpenningen som serviceproducenten betalar klienten och Varha betalar producenten av den köpta tjänsten, i vissa fall betalar producenten av köpta tjänster inte flitpenningen utan den betalas av Varha.

På tisdag beslöt välfärdsområdesstyrelsen att höja flitpenningen för deltidsarbete till 6 euro och för heltidsarbete till 10 euro, vilken betalas personer med funktionsnedsättning. Välfärdsområdesstyrelsen definierade inte i sitt tidigare beslut någon övergångsperiod men man beslöt på tisdag att den förhöjda flitpenningen kommer att betalas efter övergångsperioden som varar fram till slutet av år 2023.

För de nya klienternas del behövs det ingen övergångsperiod. Flitpenningen som betalas för öppen arbetsverksamhet, vilken ordnas på vanliga arbetsplatser, har definierats så att man får en ersättning på 12 euro för en arbetsdag på sex timmar. Då arbetar den som utför öppet arbete självständigt eller hen behöver bara lätt stöd. Den som behöver dagligt stöd eller daglig handledning får nio euro för en arbetsdag som varar sex timmar och för en förkortad arbetsdag som varar under sex timmar betalas det en flitpenning på sex euro.

Utredning om effekterna av prishöjningen

Förslaget om justeringen av priser i det dynamiska upphandlingssystemet för effektiverat serviceboende för äldre sändes tillbaka för ny beredning. Förslaget om effekterna av priserna för köpta tjänster kräver en noggrannare riskbedömning enligt välfärdsområdesstyrelsens synpunkt. Välfärdsområdesstyrelsen godkänner den personaldimensionering som ingick i förslaget.

Enligt förslaget är personaldimensioneringen 0,65 inom effektiverat serviceboende och på motsvarande sätt 0,7 inom krävande effektiverat serviceboende för personer med minnessjukdom.

I samband med aftonskolan nästa tisdag ordnas det ett extra sammanträde för välfärdsområdesstyrelsen.

Övriga ärenden, vilka inte separat nämns i detta meddelande, godkändes enligt förslaget.