Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 13.2.2023 12.00

Allt starkare mot nya pandemier

Nyckelord:

De bästa metoderna att bekämpa pandemier hittas via forskning. Sjukdomar som sprider sig från världen förutsätter att sakkunniglaboratorier reagerar snabbt och utför arbete på lång sikt. ÅUCS och Åbo universitet strävar efter en bättre beredskap än förr för att bemöta hot som allvarliga sjukdomar orsakar.

Laboratoriohoitaja valmistelee näytelevyä.

Det gemensamma kompetenscentret för ÅUCS och Åbo universitet samlar forskningsgrupper som utvecklar identifiering av sjukdomar som mikroberna orsakar och vård av dem som har insjuknat. Den centrala frågan med tanke på att skydda sig mot epidemier är människans motståndskraft mot sjukdomen.

Coronan överraskade forskare med hur den muteras. Muterandet pågår fortfarande.

– Den nya mutationen har alltid någon egenskap med vilken den kan sprida sig effektivare än de tidigare mutationerna. Dessa varianter är oroväckande eftersom de kan bättre bryta människans motståndskraft. Coronan kan fortfarande orsaka en svår sjukdom till exempel för äldre människor. De rekommenderas även den fjärde vaccinationen, säger professor i virologi Ilkka Julkunen.

Rekommendationen av Institutet för hälsa och välfärd för en person som är fullt frisk är att två vaccinationer och en tidigare coronavirussjukdom eller tre vaccinationer ger ett tillräckligt skydd.

Det koordinerade samarbetet mellan forskare är den viktigaste metoden att bekämpa effekterna av pandemin. Att känna till virus egenskaper, diagnostik, vaccinationer och mediciner hjälper samhället att klara sig så att det stängs ner så lite som möjligt.
Det har förekommit pandemier på jordklotet åtminstone sedan 1800-talet med cirka tjugo års mellanrum.

Inga onödiga operationer och inte heller antibiotika

Professor i kirurgi, överläkare Paulina Salminen, forskare av en mycket allmän inflammatorisk sjukdom, för med sig sitt nätverk till kompetenscentret. Hon leder den prisbelönta forskningsserien om behandling av blindtarmsinflammation. 
– Ett av de viktigaste resultaten i forskningsserien har varit att det fråga om två olika sjukdomar gällande blindtarmsinflammation – svår och lindrig blindtarmsinflammation. Största delen av fallen är lindriga. Det är väsentligt att skilja dessa sjukdomsformer från varandra, vilket görs pålitligt genom en datortomografiundersökning, säger Salminen.

Blindtarmsoperationen är ett av de mest allmänna akuta kirurgiska ingrepp i världen. Salminens grupp visade att största delen av de lindriga blindtarmsinflammationerna botas med antibiotika eller till och med utan antibiotika.

Salminen håller på med att inleda en ny forskning som utreder hur den lindriga sjukdomsformen botas i första hand utan vård på sjukhus.

Vid ÅUCS Laboratorier identifieras virus- och bakterienykomlingar

Vid ÅUCS Laboratorier diagnosticeras det fortlöpande nya mikrober och det noteras nykomlingar. Till exempel identifierades coronaviruset i Åbo genast då pandemin anlände i början av året 2020. Betydelsen av klinisk mikrobiologi blev kritiskt viktig i coronapandemin. Då det var som intensivast gjorde man över 2500 tester vid den kliniska mikrobiologin på ÅUCS.


– En sak som är mer betydande än antalet är vår produktkatalog som innehåller nästan 400 undersökningar som ingår i det mikrobiologiska fältet. Vi är ju tillsammans med Huslab de enda mikrobiologiska laboratorierna i Finland som har så kallad full service. Vi har ett modernt säkerhetslaboratorium. Där har vi till exempel kunnat analysera levande coronavirus, berättar Antti Hakanen, överläkare, ÅUCS Laboratorier och chef, Mikrobcenter.

Laura Kakkola, Ilkka Julkunen, Paulina Salminen ja Antti Hakanen.
På bilden, från vänster, docent, laboratoriechef Laura Kakkola från institutionen för biomedicin, Åbo universitet, virologiprofessor Ilkka Julkunen samt överläkarna Paulina Salminen och Antti Hakanen från ÅUCS.

 

Infektioner och Mikrobcenter är en ny spetskompetensenhet på ÅUCS.

Mikrobcentret är ett gemensamt kompetenscenter för Egentliga Finlands välfärdsområde och Åbo universitet.