Murupolku
Elintapaohjaus
Elintapaohjauksen laaja sisältö kattaa mm. liikkumisen, ravitsemuksen, uniterveyden, savuttomuuden/nikotiinittomuuden, päihteettömyyden sekä kulttuurihyvinvoinnin. Elintapaohjaus voidaan toteuttaa yksilöille tai ryhmälle ja siinä voidaan hyödyntää myös sähköisiä palveluita.
Elintapaohjauksen tiimi suunnittelee ja arvioi elintapaohjauksen ja palveluketjujen käytäntöjä sekä edistää elintapaohjauksen, kulttuurihyvinvoinnin ja planetaarisen terveyden tunnettavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Elintapaohjauksen onnistuneessa toteuttamisessa on huomioitava monialaisuus. Terveydenhuollon toiminnan rinnalla tärkeä rooli on myös mm. kunnallisilla, kolmannen sektorin ja yksityissektorin toimijoilla.
Elintapojen muutoksen tukemisessa on keskeistä tunnistaa elintapamuutosta tarvitseva henkilö, ottaa elintavat puheeksi, motivoida muutokseen, tukea muutoksessa ja ohjata tarvittaviin palveluihin sekä seurata hoitopolun onnistumista. Kehittäminen kattaa koko tämän kokonaisuuden.
Elintapaohjauksen tiimin tehtävät
Sote-palveluissa tehtävä elintapaohjaus (liikunta, ravitsemus ja uni)
- Monialaisen elintapaohjauksen yhteensovittaminen, vastuu ja kokonaiskoordinointi
- Aluetasoisen elintapaohjauksen (terveyttä edistävän liikunnan, ravitsemuksen ja unen) kuvaaminen, seuranta ja vaikutuksen näkyväksi tekeminen (mittarit, tiedolla johtaminen, hyvinvointisuunnitelma ja -kertomus, palvelustrategia)
- Elintapaohjauksen toimintamallien ja monialaisten palveluketjujen ja -kokonaisuuksien kehittämisen jatkaminen. Palveluketjujen (ml. yhdyspinnat) ja palveluohjauksen selkeyttäminen
- Tiedotus ja viestintä hyvinvointialueen ammattilaisille, kuntiin ja sidosryhmille
Elintapaohjauksen/liikuntaneuvonnan tuki kunnille
- Yhteisten tavoitteiden, toimien ja seurantamittareiden valinta. Yhdyspinnoilla toteutuvan asiakasohjauksen ja palvelupolkujen kehittäminen ja niistä tiedottaminen kuntiin päin.
- Kuntien hyvinvointipalveluiden palvelutarjottimen rakentamisen tukeminen
Monialainen hyte-palvelukonsepti on Terveyden ja hyvinvointilaitoksen koordinoima, Suomen kestävän kasvun hanke, jonka tarkoituksena on kaventaa terveyseroja, saattaa sote-palvelut tasavertaisemmin kansalaisille ja edistää digitaalisten menetelmien käyttöä sote-palveluissa.
Hyteyksikkö on mukana yhteistyössä Tervettä kasvua hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten ravitsemusta ja tervettä kasvua vahvistamalla moniammatillista yhteistyötä kunnissa ja hyvinvointialueilla.”
Toimintamallien priorisointi perustuu Varsinais-Suomen hyvinvointikertomuksessa esiin nostettuihin haasteisiin. Varsinais-Suomessa liikkumattomuuden kehitys on ollut viime vuosina negatiivista.
- Vastinparipalvelujen kokonaiskehittämiseksi henkilö, jonka kanssa kunnat (itsenäisesti ja esim. Rajattomasti liikuntaa -verkoston kautta) voivat edistää eri kohderyhmien palveluja ja jotta liikuntaneuvonnan kehittäminen osana soten elintapaneuvontaa voi edistyä
- Rakenteiden, vuorovaikutuksen ja viestinnän kehittäminen eri toimijoiden ja kumppanien välillä (kunnat, järjestöt, yhdistykset, alueelliset toimijat ym.).
- Yhteisten palveluketjujen määrittely ja luominen yhdessä eri toimijoiden kesken
- Yhteistyön rakentaminen HVA:n sisällä mm. yhdyshenkilöverkoston rakentaminen, jossa tavoitteena ”Liikuntaneuvonnan kehittäminen osana soten elintapaneuvontaa”
Voimaa vanhuuteen toimintamalliin on lähtenyt Varhan alueelta 26 kuntaa. Varha on vahvasti mukana yhdessä kuntien, järjestöjen ja Ikäinstituutin kanssa. Tavoitteena on luoda kokonaisvaltaiset palveluketjut, joissa asiakas ohjautuu eri palveluista varhaisessa vaiheessa kuntien liikuntapalveluiden Voimaa vanhuuteen ryhmiin.
Työikäisten elintapaohjaus, kulttuurihyvinvointi ja liikunta
Merja Männikkö
puh. 050 3052019
Lasten, perheiden ja nuorten elintapaohjaus,
Ravitsemusterveyden edistäminen
Karoliina Salminen
puh. 050 3427923
Ikääntyneiden elintapaohjaus
Sari Sirkelä
puh. 050 5236071