Murupolku
- Etusivu
- Palvelut
- Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
- Sijais- tai tukiperheeksi
-
Tukiperhetoiminta
Tukiperhetoiminta
Tukiperhetoiminta on sosiaalihuoltolain tai lastensuojelulain perusteella tarjottu sosiaalipalvelu, jota myös vanhemmat voivat pyytää saadakseen helpotusta arkeen lapsen ympärivuorokautisen hoidon kautta. Sen avulla pyritään tukemaan ja vahvistamaan lapsen vanhempien jaksamista ja kasvatuskykyä sekä edistämään ja tukemaan lapsen myönteistä kasvua ja kehitystä.
Tukiperheen tarpeen voi aiheuttaa lapsen erityishoidettavuus, vanhemman jaksamisen haasteet, maahanmuuttajatausta/kulttuuriin sopeutuminen, lapsen perhettä äkillisesti kohdannut kriisi tai perheen muu vaikea elämäntilanne, jolloin lapsi tarvitsee täydentävää hoitoa perheympäristössä. Usein perheen oma läheisverkosto on kaukana tai läheisillä ei ole mahdollisuutta toimia perheen tukena tarvittavissa määrin.
Tukiperhetoiminnalla tuetaan ja vahvistetaan vanhempien jaksamista ja kasvatuskykyä, minkä lisäksi tukiperhe on erityisesti lapsen tukena hänen kasvunsa ja myönteisen kehityksensä turvaamisessa. Tukiperhetoiminnan tavoitteena on tukea perhettä haastavassa tilanteessa siten, että vanhemmat pystyvät jatkossa selviytymään omin voimavaroin.
Tukiperheenä toimiminen on lapsen rinnalla kulkemista, yhdessä tekemistä sekä arjen ilojen ja surujen jakamista. Tärkeintä on mukava yhdessäolo ja mielekäs tekeminen, jonka ei tarvitse olla kustannuksiltaan kallista tai hankalasti järjestettävää. Lapsi käy tukiperheessä useimmiten yhtenä viikonloppuna kuukaudessa ja lisäkäyntejä voi olla mahdollisuuksien mukaan loma-aikojen yhteydessä. Tukiperhetoiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa. Tukiperhetoiminnalle asetetaan selkeät ja konkreettiset tavoitteet sekä keinot, joiden toteutumista seurataan ja arvioidaan. Tukiperheiden toivotaan sitoutuvan toimintaan vähintään vuodeksi.
Ketkä voivat ryhtyä tukiperheeksi?
Tukiperheeksi voi ryhtyä lapsiperhe, pariskunta tai yksin asuva henkilö. Tukiperheiltä ei edellytetä kasvatus- ja/tai sosiaalialan koulutusta. Kiinnostus lapsen hoitoon ja monipuoliseen tukemiseen, kyky ja halu vastata lapsen ja perheen tarpeisiin vaativissakin tilanteissa sekä valmius pyytää ja ottaa vastaan tukea luovat vahvan pohjan onnistuneelle tukiperhetoiminnalle. Tukiperheessä on vastuulliset aikuiset, joiden elämäntilanne, terveydentila ja ihmissuhteet ovat kunnossa ja perheen taloudellinen tilanne on vakaa. Aikuisilla on riittävästi aikaa tukiperhettä tarvitsevalle lapselle ja heillä on kykyä vastata lapsen hoivan tarpeisiin myönteisellä ja kannustavalla asenteella.
Tukiperheen kaikki jäsenet ovat valmiita hyväksymään perheessä vierailevan lapsen. Lapsella ei tarvitse olla omaa huonetta, kunhan nukkumapaikka on rauhallinen ja turvallinen.
Tukiperheille järjestetään alkuvalmennuksia muutaman kerran vuodessa.
Upotettua sisältöä ei voida näyttää, koska olet kieltänyt evästeiden käytön.
Miten tukiperheeksi pääsee?
Ole yhteydessä, jos tukiperhetoiminta kiinnostaa.
- Nina Stratos [email protected], p. 040 157 8326
- Satu Kivelä [email protected], p. 040 157 8321
- Johanna Bahne [email protected], p. 040 5843451
- [email protected]
Tukiperhevalmennukset
Tukiperhevalmennuksia järjestetään säännöllisesti. Tukiperhevalmennus koostuu yhdestä päivästä sekä yhdestä Teams-kerrasta, jonka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Seuraavat valmennuspäivät järjestetään (osallistu vain yhteen):
- 16.11.2024
- 25.1.2025
- 22.3.2025
Tukiperheen käsikirja
Käsikirja käsittelee Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tukiperhetoiminnan käytäntöjä. Käsikirjassa kerrotaan mitä tukiperhetoiminta on, millainen perhe voi tukiperheeksi ryhtyä sekä ohjeet, miten toimia, jos lapsen kotioloista tai voinnista syntyy huoli.