Kun äiti juo – sikiökin juo
Kansainvälistä FASD-päivää vietetään joka vuosi 9.9. muistuttamaan yhdeksän kuukauden raittiudesta raskausaikana. Lyhenne FASD tarkoittaa alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa. Alkoholin käytön turvallista rajaa raskauden aikana ei tunneta.
Sähkötupakointi näkyy ja huolettaa - Varsinais-Suomen asukkaat vastasivat päihdetilannekyselyyn
Varsinais-Suomessa toteutettiin koko maakunnan asukkaille suunnattu päihdetilannekysely marras-joulukuussa 2023. Kyselyn tarkoituksena oli kerätä havaintoja ja mielipiteitä päihteidenkäytöstä ja päihdehaitoista. Tuloksissa nousi voimakkaasti esiin sekä aikuisten että nuorten huoli…
Hakematta paras -kampanja käynnistyy Varsinais-Suomessa
Kevään juhlat lähestyvät. Monella juhlintaan liittyy alkoholi. Nuorille helpoin tapa saada alkoholia on pyytää täysi-ikäinen henkilö ostamaan sitä heille. Usein tämä täysi-ikäinen henkilö on kaveri, tuttu tai perheenjäsen. Sanomalla ”ei” huolehdit nuoren terveydestä, hyvinvoinnista ja…
Usein kysyttyjä kysymyksiä - päihde- ja mielenterveyspalveluiden sanasto
Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin ja termeihin päihde- ja mielenterveyspalveluista.
Ehkäisevä päihdetyö
Ehkäisevällä päihdetyöllä ehkäistään ja vähennetään tupakasta, alkoholista, huumeista ja muista päihdyttävistä aineista aiheutuvia haittoja. Rahapeliriippuvuuden ja muiden toiminnallisten riippuvuuksien ehkäisy kuuluvat myös ehkäisevään päihdetyöhön.
Viranomaiset varoittavat: huumaavat lääkkeet leviävät yhä nuorempien keskuudessa Turun seudulla
Turun seudulla leviää huumaavia lääkkeitä ja kemikaaleja yhä nuorempien keskuudessa. Myrkytysoireiden vuoksi jopa 13-vuotiaita on ollut sairaalahoidossa. Lounais-Suomen poliisi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) varoittavat lääkkeiden väärinkäytön vakavista seurauksista.
Varsinaissuomalaisilta kysytään alueen päihdetilanteesta
Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja kunnat pyytävät asukkailta tietoa ja mielipiteitä alueen päihdetilanteesta. Päihdetilannekyselyllä kartoitetaan asukkaiden alkoholiin, tupakkatuotteisiin, huumeisiin ja rahapelaamiseen liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä.
Toimintakykypoliklinikka terveydenhuollon ammattilaisille
Varhan toimintakykypoliklinikalla hoidamme pääasiassa työikäisiä potilaita, joiden keskivaikea-vaikea-asteiseen toiminnalliseen häiriöön tai pitkittyneisiin väsymysoireisiin ei ole hoidosta huolimatta löytynyt helpotusta.
Varhan päihde- ja riippuvuushoidon palveluihin muutoksia 1.9.2024 alkaen – ostopalveluista omaan palvelutuotantoon
Syyskuusta 2024 alkaen Turussa, Kaarinassa, Raisiossa ja Pöytyällä päihde- ja riippuvuushoidon palveluja tarvitsevan tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseensa hoidon tarpeen arviointiin. Aiemmin asiakas on voinut olla yhteydessä ulkoisiin palvelujen tuottajiin omatoimisesti. Turussa…
Varha yhtenäistää korvaushoidon käytäntöjä
Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) yhtenäistää opioidiriippuvuuden korvaushoidon hoitokäytäntöjä. Hoitoa toteutetaan jatkossa yhdenmukaisesti potilaan asuinpaikasta riippumatta. Korvaushoidon painopiste siirtyy erikoissairaanhoidosta perustasolle ja kynnys korvaushoidon aloittamiseen…