Yhteistyöllä lisää liikuntaa iäkkäille – Voimaa vanhuuteen -ohjelmalla hienoja tuloksia Varsinais-Suomessa
Avainsanat:Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on vuodesta 2023 alkaen edistetty kotona asuvien ikäihmisten liikkumiskykyä ja osallisuutta Ikäinstituutin koordinoimassa Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa. Yhteistyön tuloksena alueella on aloitettu muun muassa 50 uutta iäkkäiden liikuntaryhmää.

Kuva: Hannu Aaltonen
Voimaa vanhuuteen -ohjelman tavoitteena on löytää terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat iäkkäät ja lisätä heille tarkoitettua voima- ja tasapainosisältöistä ryhmäliikuntaa, liikuntaneuvontaa, ulkoilua ja vertaisohjattua toimintaa.
– On tärkeää pitää huolta terveellisistä elintavoista, liikkumisesta ja tehdä voima- ja tasapainoharjoitteita, jotta ikäihmisen toimintakyky säilyy ja hän pärjää kotona itsenäisesti pidempään, kertoo asiantuntija Sari Sirkelä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulosalueelta.
Voima- ja tasapainoharjoittelu on erittäin tärkeä myös kaatumisten ehkäisyssä.
– Lisäksi liikuntaryhmissä tapaa uusia ihmisiä ja ne voivat ehkäistä myös yksinäisyyttä, Sirkelä muistuttaa.
Uusia liikuntaryhmiä ja ulkoiluapua sitä tarvitseville
Puolentoista vuoden ohjelmakauden aikana Varsinais-Suomen hyvinvointialueella lähes 100 ammattilaista on osallistunut Voimaa vanhuuteen -ohjelman puitteissa koulutuksiin, jotka perehdyttävät voima- ja tasapainoharjoittelun ohjaamiseen iäkkäille.
Lisäksi alueen kunnissa on koulutettu lähes 200 vertaisliikuttajaa ja ulkoiluystävää.
Voimaa ja tasapainoa kehittäviä VoiTas-tehoryhmiä iäkkäille on järjestetty 13 kunnassa ja muita uusia liikuntaryhmiä on aloitettu 19 kunnassa. Yhteensä alueella on käynnistynyt 50 uutta ikäihmisten liikuntaryhmää.
– Ohjelma on nyt puolivälissä ja sen puitteissa on saatu luotua iäkkäille paljon lisää liikkumismahdollisuuksia. Olemme todella tyytyväisiä näihin tuloksiin, iloitsee johtava asiantuntija Saila Hänninen Ikäinstituutista.
Sujuvaa yhteistyötä
Voimaa vanhuuteen -ohjelman yksi tavoite on tiivistää ja sujuvoittaa yhteistyötä hyvinvointialueen, alueen kuntien ja järjestöjen kesken. Ohjelman puolivälin arvioinnin perusteella tässä on onnistuttu.
Alueen kunnat ovat mm. järjestäneet yhteisiä vertaisliikuttajakoulutuksia, jakaneet ideoita toimivista käytänteistä ja yhtenäistäneet iäkkäiden liikunnan toimintamalleja.
– Kolmen kunnan yhteistyö vertaisohjaajien kouluttamisessa helpotti työn määrää ja koulutuksen suunnittelua. Yhdessä saimme ison vertaisporukan koolle, mikä lisäsi kokemusten ja ideoiden vaihtoa, kertoo Sauvon kunnan hyvinvointi- ja liikuntakoordinaattori Riina Rautiainen.
Varsinais-Suomen alueellista Voimaa vanhuuteen -toimintamallia on rakentamassa Ikäinstituutti yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja sen 26 kunnan sekä Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkoston kanssa.