Varhan tarkastuslautakunta: palvelustrategia valmistuu myöhässä sujuvan toiminnan kannalta
Avainsanat:Varhan tarkastuslautakunnan mielestä palvelustrategian valmistelu on käynnistynyt selvästi myöhässä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen toiminnan sujuvan käynnistymisen näkökulmasta sekä verrattuna moniin muihin verrokkialueisiin.
Tarkastuslautakunta näkee kuitenkin palvelustrategian nykyisen laaja-alaisen, avoimen ja osallistavan valmistelun hyvänä tapana toteuttaa valmistelua. Jatkossa on tärkeää, että palvelustrategiatyö rajataan selkeästi ja sen tulee ohjata valintojen tekemiseen palvelutuotannossa.
Varhan tarkastuslautakunnan arviointikertomusta vuodelta 2022 käsitellään aluevaltuustossa 14.6.2023. Arviointikertomuksessa käsitellään mm. talous- ja henkilöstöasioita, strategioiden valmistelua sekä investointien suunnittelua. Lisäksi tarkastuslautakunta on arvioinut myös hyvinvointialueen toiminnan käynnistymiseen liittyvää valmistelua.
Varhan talousarvio vuodelle 2022 oli hyvinvointialueuudistuksen valmisteluvaiheen talousarvio eikä valtuustoon nähden sitovia taloudellisia tai toiminnallisia tavoitteita ollut määritelty. Talousarvio alittui 17,6 miljoonaa euroa, joten valmisteluun on ollut talousarvion näkökulmasta käytettävissä riittävästi rahoitusta vuodelle 2022.
Myös talousarvio ja -suunnitelma vuosille 2023–2025 on jouduttu tekemään huomattavan vajavaisin tiedoin. Vuoden 2023 talousarvio perustuu enemmänkin nykytilanteen toteamiseen kuin ohjaavaan talousarvioon. Esimerkiksi talousarvion investointisuunnitelma ei tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan anna kokonaiskuvaa hyvinvointialueen investointitarpeista. Investointisuunnitelma on painottunut erikoissairaanhoidon olemassa oleviin ja jo päätettyihin hankkeisiin.
Tarkastuslautakunta pitää tärkeänä, että hyvinvointialueen hallinnassa olevien tilojen nykykunnon kartoitus riittävällä tarkkuudella toteutetaan mahdollisimman nopeasti. Tiloihin liittyvien päätösten tulee pohjautua palvelustrategian mukaisesti järjestettävien palveluiden tilatarpeisiin.
Henkilöstön kuormitus vaatii toimenpiteitä
Hyvinvointialueen toiminnan käynnistämisen valmisteluun oli Varsinais-Suomessa käytettävissä erittäin niukasti aikaa, koska valmistelu alkoi vasta hyvinvointialuelain tultua hyväksytyksi heinäkuussa 2021. Käytännössä kunnat ja valmisteluhanke ovat hyödyntäneet samoja henkilöstöresursseja ja niiden saatavuus on ollut rajallista.
Uudistuksen valmistelu on kuormittanut esihenkilöitä ja henkilöstöä voimakkaasti vuonna 2022 ja voimakas kuormitus jatkuu edelleen kuluvana vuonna. Tarkastuslautakunta muistuttaa, että henkilöstöä kuormittava poikkeustila ei voi inhimillisistä syistä jatkua pitkään.
Toiminnan kehittämisen kannalta riittävään resursointiin tulee jatkossa kiinnittää tarkempaa huomiota, jotta kehittämisen tavoitteet eivät vaarannu. Haastatteluissa on lisäksi käynyt ilmi, että hyvinvointialueen avainhenkilöriskit ovat merkittäviä, mikä vaatii toimenpiteitä.
Lautakunnan mielestä toiminnan kannalta välttämättömien toimintojen henkilöstötarpeiden täyttämiseksi ja osaavan henkilöstön rekrytoinnin helpottamiseksi tulee pyrkiä siihen, että Varhan palkkataso noudattaa mahdollisimman hyvin vertailukelpoisten organisaatioiden palkkatasoa.
Päätöksentekoprosessia sujuvoitettava
Tarkastuslautakunta toteaa, että hyvinvointialueen organisaatiorakenne on päätöksenteon kannalta hajanaisempi verrattuna aikaisemmin kunnissa oleviin. Riskinä on, että taloudellisten resurssien kiristyessä päätöksenteon hajautuminen pahimmillaan johtaa eri toimijoiden väliseen osaoptimointiin ja asiakasnäkökulman heikkenemiseen.
Hyvinvointialueen päätöksentekoprosesseissa on ollut havaittavissa tilanteita, joissa aluehallituksen ja aluevaltuuston päätöksentekoon on edennyt keskeneräisiä tai puutteellisesti valmisteltuja asioita. Tarkastuslautakunta suosittelee vuorovaikutuksen lisäämistä ja riittävää johtoryhmäkäsittelyä valmisteluvaiheen aikana asioiden kireästä valmisteluaikataulusta huolimatta.
Arviointikertomus hyväksyttiin tarkastuslautakunnan kokouksessa 11.5.2023 ja käsitellään aluevaltuustossa 14.6.2023. Arviointikertomus on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa:
Tarkastuslautakunta arvioi vuosittain, ovatko aluevaltuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet toteutuneet sekä onko hyvinvointialueen toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Arviointiin liittyvät havainnot ja suositukset esitetään valtuustolle laadittavassa arviointikertomuksessa.