Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.11.2024 09.09

Tutkitusti vaikuttavaa hoitoa nuorten vaikeaan lihavuuteen

Avainsanat:

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyksissä) on suunnitelmissa lähitulevaisuudessa aloittaa lihavuusleikkaukset 13–18-vuotiaille erittäin vaikeaa lihavuutta sairastaville nuorille. Kokeneet lihavuuskirurgit leikkaavat potilaat, joiden hoito jatkuu lasten ja nuorten klinikalla.

Ihminen talvisessa maisemassa ottaa kuvaa.

– Me yritämme tälläkin lailla auttaa nuoria. Ihminen saa olla sen kokoinen ja näköinen kun on, tässä on tarkoitus hoitaa ja ennaltaehkäistä hankalia terveydellisiä asioita, mihin vaikea lihavuus johtaa, professori, lastenendokrinologi Harri Niinikoski lasten ja nuorten klinikalta sanoo.

Lihavuus kuormittaa muun muassa sydäntä, verisuonia ja munuaisia ja voi aiheuttaa myös silmänpohjan ja hermoston ongelmia. Sairaudet syövät tervettä elinaikaa nuorelta pois.

Lihavuuskirurgia on tutkitusti tehokas hoitokeino lapsuus- ja nuoruusiässä vaikeaa lihavuutta sairastaville.

– Hienoa että nyt pääsemme aloittamaan tätä hoitoa myös Suomessa nykyisten maailman lihavuuskirurgisten hoitosuositusten sekä Suomen lasten ja nuorten lihavuuden Käypä Hoito -suosituksen mukaisesti. Hoitosuosituksissa määritellään potilaat, jotka tutkitusti hyötyvät lihavuuskirurgiasta ja meillä Suomessa on nuoria, jotka selkeästi kuuluvat tähän ryhmään, professori, vatsaelinkirurgian ylilääkäri Paulina Salminen kertoo.

Kirurginen hoito myös nuorilla on osa lihavuuden Käypä hoito -suositusta.

Hoitoa ja tutkimusta Suomeen

Paulina Salminen ja Harri Niinikoski.
Paulina Salminen ja Harri Niinikoski.

Paulina Salmisen ja Harri Niinikosken kokoama kansallinen työryhmä rakentaa yhtenäistä hoitopolkua, joka olisi samanlainen kaikissa yliopistosairaaloissa. Hoito perustuu tutkittuun tietoon, jota on saatu muun muassa Yhdysvalloista ja Ruotsista, joissa jo pidempään on tehty myös nuorten vaikean lihavuuden kirurgista hoitoa.

– Tutkimukset nuorilla osoittavat, että tulokset ovat hyvin samankaltaisia kuin aikuisilla. Leikkauksella parannetaan huomattavasti vaikeasta lihavuudesta kärsivän ihmisen terveyttä, Salminen kertoo.

Lisää tietoa saadaan Suomessa nuorilla alkavien leikkausten tuloksista, joita seurataan yliopistosairaaloiden yhteisellä tutkimuksella. Nuorta seurataan muutaman kuukauden välein 18 vuoden ikään asti lastenklinikoissa, sen jälkeen aikuisklinikoissa.

Nuoren elämään muutos parempaan

Parhaat näytöt kirurgian toimivuudesta ovat nuorilla, joilla vaikeaan lihavuuteen liittyy sokeriaineenvaihdunnan häiriö, korkea verenpaine tai korkeat kolesteroliarvot.

– Erityisesti sokeriaineenvaihdunta on niistä merkityksellisin. Ehkä ensimmäisiä ovat nuoret, joilla on tyyppi 2 diabetesta tai esidiabetes vaikean lihavuuden takia on jo tullut ja se pyritään korjaamaan. Kakkostyypin diabetes lähes paranee käytännössä leikkauksella, Harri Niinikoski sanoo.

Lihavuuskirurgia nuorilla aloitetaan ikähaitarin yläpäästä eli 17–18-vuotiaista. Leikkauksen jälkeen seuranta jatkuu koko eliniän.

– Ohjattu ruokavaliohoito jatkuu. Leikkauksen jälkeen täytyy syödä eri tavalla, pienempiä annoksia ja pitää tietyistä vitamiineista huolta, esimerkiksi B12-vitamiinista, että sitä tulee riittävästi ravinnosta, käytännössä se tarvitaan tabletteina. Tarkka ohjelma ja kontrollikäynti muutama kuukauden välein, Niinikoski kuvaa.

Hän arvioi, että ensimmäiset leikkauspotilaat löytyvät jo hoidossa olevista lasten ja nuorten klinikan potilaista.

Ensin ruokavalio- ja elintapaohjausta

Leikkaus ei luonnollisestikaan koskaan ole ensimmäinen hoitokeino vaikeaan lihavuuteen, vaan ensimmäiseksi yritetään ruokavalio- ja elintapaneuvonnan avulla vaikuttaa lapsen lihavuuteen.

– Vaikea lihavuus on kehittynyt vuosien aikana ja sitä pitää yrittää tehokkaasti hoitaa kuukausia ja pidempäänkin ennen kuin voidaan ajatella kirurgista hoitoa. Myöskin lihavuuslääkkeet soveltuvat nuorille, jotka täyttävät tietyt kriteerit, Harri Niinikoski sanoo.

Leikkausta edeltävää painonlaskua arvioidaan potilaskohtaisesti ja lihavuuden lääkehoitoa käytetään myös niin sanottuna siltana kirurgiaan.

– Käypä hoito -ohjeessa on omat tarkat ohjeet siihen, että kenelle leikkausta voidaan harkita ja myös asiat, jolloin kirurgiaa ei saisi tehdä. Esimerkiksi päihteiden käyttö on semmoinen syy, Niinikoski kertoo.

Nuoren ja vanhempien motivaatio leikkaukseen ovat välttämätön, että hoito onnistuu.

– Heidän täytyy olla itse mukana ja itse tahtoa tätä leikkausta. Vanhempien täytyy olla tietoisia ja suostuvaisia tähän asiaan. Nuoret toki ovat jo sen ikäisiä, että he pystyvät omia asioita päättämään, mutta vanhempien mukanaolo on silti tärkeää, Niinikoski sanoo.

Ensimmäiset potilaat ensi vuonna

Kansallinen nuorten lihavuusleikkausprosessin suunnittelu on meneillään ja leikkaukset on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

Tyksissä moniammatillinen tiimi arvioi lapsen soveltuvuuden leikkaukseen.

– Kun hoitopäätös on tehty yhdessä hoitavien, kokeneiden lastenlääkäreiden kanssa, nuoren leikkaavat Tyksin kokeneet lihavuuskirurgit, leikkauksesta toipuminen tapahtuu lasten ja nuorten klinikalla. Sairaalassa ollaan yhdestä kahteen vuorokautta, Paulina Salminen sanoo.

Fakta

Ylipaino: 20 prosenttia pojista ja 15 prosenttia tytöistä.

Lihavuus: 5–9 prosenttia pojista ja 3–5 prosenttia tytöistä.

Vaikea lihavuus: noin prosentti nuorista.

Tyksin yhteistyöalueelta tulisi arviolta korkeintaan 5–10 nuorta leikkaukseen vuosittain.