Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 27.9.2024 13.38

Simulaation avulla parempaa hoitoa

Avainsanat:

Tyksin vastasyntyneiden teho-osaston normaali hätätilanteiden ja muiden ongelmatilanteiden harjoittelu tehdään säännöllisesti simulaation keinoin. Viime viikolla oli kansainvälinen simulaatioviikko, ja vastasyntyneiden teho-osastolla oli "sisustettu" yksi hoitohuone simulaatiohuoneeksi.

Kaksi hoitajaa ja lääkäri simuloi keskolassa nukke keskoskaapissa.

Kuvassa vasemmalta sairaanhoitajat Emilia Tuominen ja Mila Pokkinen sekä vastaava lääkäri Hanna Soukka.

Simulaatiosta vastaava lääkäri Hanna Soukka sanoo, että oikeannäköinen nukke tekee simulaation enemmän todentuntuiseksi.

– Tällöin saadaan harjoitteluun vieläkin enemmän todentuntuisuutta ja testattua oikeita hoitovälineitä, Soukka sanoo.

Nuken ”hienot” ominaisuudet eivät ole niinkään tärkeitä vaan simulaatio on hyvä aikuisoppimismenetelmä. Aikuinen oppii tekemällä ja reflektoimalla. Simulaatiossa sovelletaan CRM-periaatteita.

CRM-periaatteilla, eli Crisis resource management, on tavoitteena koordinoida, käyttää ja soveltaa kaikki saatavilla olevat voimavarat potilasturvallisuuden ja hoidon tuloksen optimoimiseksi.

Voimavarat käsittävät kaikki saatavilla olevat henkilöt, kykyineen ja asenteineen ja myös rajoituksineen.

– CRM pyrkii virheiden löytämiseen mahdollisimman nopeasti niiden vaikutusten minimoimiseksi. Kaikki asiat, jotka auttavat itse tapahtumassa auttavat myös niiden estossa, Soukka sanoo.

Hyvä tiimijohtaja kommunikoi selkeästi

Tiimi tarvitsee johtajan, joka johtaa, jakaa työt, kerää informaatiota ja suunnittelee kommunikoiden selkeästi.

– Johtaja ei välttämättä tiedä enemmin tai osaa paremmin. Muut tiimin jäsenet toimivat aktiivisena osana joukkuetta kuunnellen ja tehden mitä pyydetään, Soukka sanoo.

Jäsenet osallistuvat omalla panoksella pohdintaan ja kertovat mielipiteensä ja huolensa. He kantavat yhtä lailla vastuuta potilaan hoidosta.

Simulaatio koostuu sääntöjen kertauksesta ja osallistujien esittelystä, niin kutsutusta briefing:istä. Sen jälkeen tutustutaan ympäristöön (tila, välineet ja nukke), jonka jälkeen seuraa itse simulaatio. Simulaatiota seuraa defriefing, eli jälkipuinti ja oppimiskeskustelu.

Säännöllinen simulaatio parantaa valmiutta ryhtyä toimintaan.

– Se antaa myös valmiutta arvioida potilaan vointi, välinetuntemusta ja parantaa tiimityöskentelyä, Hanna Soukka sanoo.

Varhassa simuloidaan valtavasti eri aloilla ja sen lisäksi on hieno SimuCenter Medisiina D:ssä.

– Simulaatiot lisääntyvät sekä lääkäri- ja hoitajakouluissa, että eri klinikoissa. Lisäksi simulaatioita voidaan käyttää hyväksi opetusryhmien kasvaessa, Hanna Soukka sanoo.