Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 12.8.2024 14.43

Kun lapsen tai nuoren koulun aloitus on haastavaa – mikä neuvoksi?

Avainsanat:

Lapsen tai nuoren lukuvuoden aloitukseen voi liittyä monenlaisia psyykkisiä haasteita. Koululaiselle on saattanut kehittyä kesän aikana voimakas peliriippuvuus ja uniongelmia. Lukuvuoden aloitus voi pelottaa arkaa tai ahdistunutta oppilasta tavalla, joka haittaa jo arkea. Yläkoululaisella kaveriasiat ovat voineet mennä kesä-heinäkuussa pahasti solmuun ja pulpettiin paluu saattaa siksi tuntua mahdottomalta.

Kuvassa koululainen, joka pitää molemmilla käsillä selässään olevan repun olkahihnoista kiinni. Kuva rajautuu lapsen keskivartaloon.

Aina ongelmien laatu ei ole ilmeinen. Esimerkiksi poikkeuksellinen väsymys tai heti koulun alkuun sijoittuvat runsaat ja epäselvät poissaolot ovat kuitenkin varoitusmerkkejä, joiden taustalla vaikuttavia syitä tulisi aina lähteä selvittämään yksityiskohtaisesti ja mahdollisimman varhain.  

Tärkein ammattilaisen askel koulua välttelevän lapsen tukemiseksi on auttaa vanhempia ratkomaan lapsen haasteita. Mielenterveystalo.fi tarjoaa monipuolisia tietosisältöjä, jotka auttavat vanhempaa tukemaan lasta tai nuorta erilaisissa vaikeuksissa. Mielenterveystalo.fi on luotettava, hyvinvointialueiden yhteisesti ylläpitämä verkkopalvelu. Sen sisällöt ovat maksuttomia eikä niiden käyttö vaadi asiakkailta tunnistautumista.  

Mielenterveystalo tarjoaa koulunkäynnin haasteisiin myös omahoito-ohjelmia. Ne vaativat kuitenkin aikuisen mukanaoloa onnistuakseen.  

Jos vanhemman tuki ei riitä?   

Kaikille vanhemman tuesta ja omahoidosta ei välttämättä ole apua. Arjen perusasiat kotona on tärkeä saada kuntoon, jotta lapsen tai nuoren psyykkistä vointia voidaan luotettavasti arvioida tällaisessa tilanteessa. Nukkuuko ja liikkuuko lapsi tai nuori riittävästi? Syökö hän säännöllisesti? Viettääkö vapaa-aikaa verkon ulkopuolella? Onko vanhemmalla kykyä ja uskallusta puuttua liialliseen tai liian myöhään illalla tapahtuvaan laitteiden käyttöön?  

Jos arjen asiat ovat kunnossa eivätkä omahoito-ohjelmat hyödytä perhettä, kannattaa kääntyä kouluterveydenhuollon puoleen.   Jo lapsen tai nuoren omassa koulussa on usein tarjolla sellaista psykososiaalisten menetelmien osaamista, jolla voidaan hoitaa lasten ja nuorten lieviä ja keskivaikeita ahdistus-, masennus- ja paniikkioireita sekä unettomuutta ja erilaisia riippuvuuksia.   

Myös vanhemman vointi saattaa vaikuttaa lapsen tai nuoren kouluun menon haasteisiin.  Jos vanhemman oma psyykkinen terveys on heikentynyt, kannattaa hänen kartoittaa tilanteensa verkossa Terapianavigaattorin avulla. Kyseessä on terveydenhuollon apuväline, joka auttaa aikuista hakeutumaan tarvittaessa hoidon tarpeen arvioon. Sen antama raportti myös nopeuttaa avun saamista. Koko perhe hyötyy siitä, että myös vanhempi saa tarvitsemaansa apua.

Hanketyöllä vahvempia palveluita 

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella lasten ja nuorten varhaisen vaiheen psykososiaalisia mielenterveyspalveluita vahvistetaan Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeessa. 

Varha on kouluttanut hanketuella jo noin 200 psykososiaalisten menetelmien osaajaa, jotka voivat hoitaa lasten ja nuorten lieviä ja keskivaikeita ahdistus-, masennus- ja paniikkioireita sekä unettomuutta ja erilaisia riippuvuuksia Varhan alueen kouluissa. Suurin osa heistä on koulukuraattoreja, jonkin verran myös koulupsykologeja, psykiatriasia sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia. Meneillään olevassa siirtymävaiheessa osaamista ei kuitenkaan ole tarjolla kaikkialla. 

13–18-vuotiaiden kanssa työskentelevien perustason ammattilaisten, kuten opiskeluhuollon ja sosiaalipalveluiden työntekijöiden tukena toimii lisäksi Varhain-konsultaatiot. Hanketuella toimiva Varhain-tiimi tarjoaa heille nuorisopsykiatrista asiantuntemusta ja tukea psykososiaalisten menetelmien käyttöön. Tavoitteena on mahdollisimman varhainen mielenterveyden häiriöiden tunnistaminen ja hoito. 

Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -Hanke on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Hanketyöllä vahvistetaan hoito- ja palveluketjuja ja -kokonaisuuksia, lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten osaamista sekä hyväksi havaittujen työ- ja hoitomenetelmien yhdenmukaista käyttöä alueella.

Kuva sisältää Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Suomen kestävän kasvun ohjelman sekä Euroopan unionin rahoittama: Next Generation EU -logot