Hoppa till huvudinnehåll

Skyldighet att ordna företagshälsovård

Lagen om företagshälsovård (1383/2001) förpliktar arbetsgivaren att ordna företagshälsovård för sin personal när det finns en eller flera arbetstagare, oberoende av antalet arbetstimmar eller anställningsförhållandets längd. Den lagstadgade företagshälsovården är förebyggande. Sjukvårdstjänster omfattas inte av den lagstadgade företagshälsovården, utan är frivilliga för arbetsgivaren att anordna.

Företagshälsovårdens verksamhet ska ordnas enligt lagen om företagshälsovård och dessutom grunda sig på god företagshälsovårdspraxis (SRF 708/2013).

Företagshälsovården på arbetsplatserna övervakas av arbetarskyddsmyndigheten.

Arbetsgivaren bestämmer företagshälsovårdens omfattning och serviceproducent. Minimikravet är lagstadgad förebyggande företagshälsovård. Tjänsterna måste vara jämlika för alla arbetstagare.

Företagshälsovårdstjänster kan tillhandahållas av en privat serviceproducent eller av ett välfärdsområde. Arbetsgivaren kan också ordna tjänsten själv eller i samarbete med en eller flera andra arbetsgivare.

Avtal om företagshälsovårdstjänster

Arbetsgivaren eller företagaren väljer en serviceproducent för företagshälsovård och ingår därefter ett avtal med serviceproducenten. Parterna kommer också överens om hur de lagstadgade tjänsterna ska genomföras och följas upp.

Om arbetsgivaren också valt frivilliga sjukvårdstjänster eller övriga tjänster ska det framgå ur avtalet. Lagstadgade tjänster och frivilliga sjukvårdstjänster eller övriga tjänster måste skaffas av en och samma serviceproducent.

FPA ersätter en del av kostnaderna för företagshälsovården. Det är bra att bekanta sig med FPA:s ersättningsgrunder redan när avtalet ingås.