Hoppa till huvudinnehåll

Hjälp vid våld i nära relationer

Våld i nära relationer är ett vanligt problem i Finland: var tredje finländare har någon gång i sitt liv upplevt emotionellt, fysiskt, sexuellt eller ekonomiskt våld. Våld påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande negativt på många sätt. Det kan t.ex. ge upphov till en rad somatiska symtom som huvudvärk, yrsel och hjärtklappningar, men också psykiska symtom som depression, koncentrationssvårigheter, rädsla, kraftiga humörsvängningar, samt förändrade matvanor och sömnvanor.

Tröskeln för att söka hjälp ofta är hög, både för offret och våldsförövaren. Det är vanligt att man inte söker hjälp på grund av rädsla eller skam. Om du upplever våld i en nära relation är det oerhört viktigt att du vågar ta det första steget för att söka hjälp. Bli inte ensam i din situation, det finns hjälp att få.

Gör så här:

Situationen är akut

I akuta situationer ska du alltid ringa nödnumret 112.

  • Säkerställ alltid din egen och dina närståendes säkerhet.
  • Ta er till en säkrare miljö.
  • Ta med dig din telefon.
  • Sök läkarvård för att bedöma och dokumentera dina skador.

Be om hjälp och krisstöd till dig själv och dina närstående.

Om du behöver omedelbar, professionell hjälp ska du ringa social- och krisjouren (tfn 02 262 6003 / 112), som har öppet dygnet runt.

Situationen är inte akut, ingen omedelbar fara

Skyddshemstjänster och säkerhetsplan

Skyddshem (kvinnojour) i Åbo

I Egentliga Finlands område erbjuder skyddshemmet Turun turvakoti skydd och hjälp om du utsatts för våld eller hot om våld i en nära relation och det inte är tryggt att stanna hemma. Du kan komma till skyddshemmet ensam eller med dina barn när som helst på dygnet, oberoende av var du bor. Du kan ringa i förväg, men också komma utan att ringa.

FRK, De ungas skyddshus

FRK:s De ungas skyddshus är till för ungdomar som behöver ett tryggt övernattningsställe.

Säkerhetsplan

Med hjälp av en säkerhetsplan kan du förbereda dig för hotfulla situationer. Anvisningar om hur du gör en säkerhetsplan finns till exempel på Brottsofferjourens webbplats.

Säkerhetsplan för en våldssituation hemma (riku.fi)

Våld i nära relationer är ett brott

I Finland är våld i nära relationer ett brott och inte en privat angelägenhet. När förekommer våld i en relation eller inom familjen kan olika myndigheter hjälpa. Att söka och få hjälp är ett steg mot ett bättre och tryggare liv. På polisens webbplats finns anvisningar om situationer med våld i nära relationer.

Våld i nära relationer (poliisi.fi)

Brottsofferjouren

Kontakta Brottsofferjouren om du utsatts eller misstänker att du har utsatts för brott.

  • tfn 116 006, mån.–fre. kl. 12–14 (på finska mån.–tors. kl. 9–18 och fre. kl. 9–16).
  • RIKUchatten (på finska) mån.–tors. kl. 9–18 och fre. kl. 9–16.
  • Mer information och RIKUchattenBrottsofferjouren (riku.fi)

Hjälp och stöd

Kundhandledningen Fackla

Kundhandledningen Fackla ger råd i situationer med våld i nära relationer och hjälper dig att hitta rätt tjänster.

Seri-stödcentret

Våld i nära relationer kan ofta också innebära sexuellt våld. Om du har upplevt sexuellt våld i en nära relation kan du kontakta ÅUCS Seri-stödentret när som helst på dygnet. Centret erbjuder kostnadsfri hjälp till alla oberoende av kön. Du behöver ingen remiss, utan kan komma direkt till Seri-stödcentret på eget initiativ eller hänvisad via myndighet.

Hjälp för våldsoffer att gå vidare

Det finns många olika tjänster som kan hjälpa dig eller en närstående att gå vidare efter upplevelse av våld. Med professionell hjälp kan du hitta lösningar för att öka din trygghet. Våld i nära relationer brukar sällan upphöra självmant, det behövs oftast utomstående hjälp. Det finns många tjänster där du kan få hjälp anonymt, vilket kanske kan hjälpa dig att ta första steget.

Det är också viktigt att behandla tidigare erfarenheter av våld, om de ännu påverkar ditt liv.

Riksomfattande tjänster

Hjälp och stöd nära dig

Mer information om hur du får hjälp vid våld i en nära relation