Murupolku
- Etusivu
- Tietoa meistä
- Kehittäminen
- Kestävän kasvun Varsinais-Suomi
-
Aikuisten psykososiaaliset palvelut
Aikuisten psykososiaaliset palvelut
Tavoitteemme on nopeuttaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden pääsyä oikeatasoiseen hoitoon. Vahvistamme hoito- ja palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä aikuisten kanssa työskentelevien ammattilaisten osaamista. Edistämme hyväksi havaittujen työ- ja hoitomenetelmien yhdenmukaista käyttöä alueella.
Teemme aktiivista yhteistyötä hyvinvointialueen eri toimijoiden kanssa, jotta kehittäminen saadaan vastaamaan ammattilaisten ja asiakkaiden todellisiin tarpeisiin.
Yhteystiedot
Ninni Ihalainen
Johtava asiantuntija
[email protected]
p. 050 479 0391
Kehittämiskohteet
Aikuisten psykososiaalisen hoidon vahvistaminen:
Tarjoamme aikuisten kanssa työskenteleville ammattilaisille työvälineitä ja keinoja heidän asiakkaidensa mielenterveyden oikea-aikaiseen tukemiseen perustason palveluissa. Koordinoimme psykososiaalisten hoitomenetelmien käyttöönottoa aikuisten palveluissa yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen organisaation kanssa.
Tällä hetkellä järjestämme koulutuksia muun muassa aikuisten masennuksen ja ahdistuksen sekä muiden lievien ja keskivaikeiden mielenterveysongelmien hoitoon. Lisäksi edistämme Mielenterveystalo.fi-sisältöjen ja ohjattujen omahoitojen käyttöä perustason mielenterveystyössä. Tavoite on, että yhä useampi oireileva aikuinen saa apua omista lähipalveluistaan oikea-aikaisesti.
Toimimme yhteistyössä kansallisen Terapiat etulinjaan –toimintamallin ja muiden Länsi-Suomen hyvinvointialueiden kanssa.
Alueellamme on seuraavien menetelmien koulutuksia ammattilaisille:
-
Ohjattu omahoito: Hoito-ohjelmia on lukuisiin erilaisiin elämäntilanteisiin ja ne pohjautuvat kaikille avoimen Mielenterveystalo.fi-palvelun omahoito-ohjelmiin. Tunnusomaista ohjatussa omahoidossa on asiakkaan ja ammattilaisen yhteinen tavoitteen asettelu ja harjoittelu. Katso lyhyt esittely Ohjatusta omahoidosta.
-
Interpersonaalinen ohjaus eli IPC: Kyseessä on masennuksen hoidon lyhytterapeuttinen hoito-ohjelma niille, joiden masennukseen taustalla on ihmissuhteisiin liittyviä pulmia.
-
Tunnekeskeinen pari-interventio: Menetelmä paneutuu parisuhteen haasteisiin. Se auttaa asiakaspareja tunnistamaan ja pysäyttämään oman suhteensa negatiiviset vuorovaikutuskuviot sekä opettaa rakentamaan turvallisempaa vuorovaikutusta.
-
Kognitiivisen lyhytterapian koulutus: Sisältää hoito-ohjelmat masennuksen, ahdistuksen, unettomuuden, sosiaalisten tilanteiden pelon, riippuvuuksien ja paniikin hoitamiseen. Lisäksi koulutus antaa ammattilaisille työkaluja ammatilliseen kehittymiseen ja työssä jaksamiseen.
Psykososiaalisten palveluprosessien ja toimintamallien kehittäminen:
Kehitämme hankkeen aikana alueellisesti ja kansallisesti yhdenmukaista mielenterveyspalveluiden hoidon porrastusta sekä prosesseja ja toimintamalleja perustason palveluihin. Tavoitteemme on mahdollistaa oikea-aikaiset, vaikuttavat ja yhteen sovitettavat mielenterveyspalvelut Varhan asiakkaille.
Pyrimme turvaamaan mielenterveyspalvelujen saatavuuden ja hoidon selkeän jakautumisen palvelujärjestelmän eri tasoille. Tavoitteen saavuttamiseksi järjestämme perustason ammattilaisille konsultaatiotukea nuorten mielenterveysongelmien arvioon ja hoitoon.
Yhteisten toimintamallien luominen edellyttää vahvaa yhteistyötä hyvinvointialueen eri tasoilla. Muita yhteistyötahoja ovat mm. kolmannen sektorin toimijat ja kokemusasiantuntijat.
Kehitettävät palveluprosessit ja toimintamallit
-
Psykososiaalisen tuen ja hoidon portaat aikuisille
Portaittaisen hoitoonohjausmallin tarkoituksena on mahdollistaa psykososiaalisen tuen ja hoidon järjestyminen asiakkaalle tarpeenmukaisesti, yhdenmukaisesti ja tehokkaasti. Porrasmallin avulla asiakas saa tarpeitaan vastaavaa tukea ja hoitoa oikea-aikaisesti ja oikeassa paikassa. Lisätietoa: Porrastettu hoitomalli aikuisten mielenterveyspalveluissa - Terapiatetulinjaan -
Terapianavigaattori
Edistämme asiakkaan hoitoon ohjausta avustavan digitaalisen Terapianavigaattorin-työkalun käyttöönottoa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Terapianavigaattori yhtenäistää avoterveydenhuollon arviointikäytäntöjä, karsii päällekkäistä työtä ja säästää aikaa vastaanotolla, parantaen asiakkaan pääsyä oikea aikaisen ja tasoisen tuen tai hoidon pariin. Lisätietoja Terapianavigaattorista: Terapianavigaattori | Varha -
ADHD-palveluketju
Tuemme myös perustason päihde- ja mielenterveyspalveluiden uuden ADHD-palveluketjun kehittämistä ja käyttöönottoa. Tavoitteena on lisätä sairaanhoitajien ja psykologien roolia alkuselvittelyissä, turvata lääkärien riittävyyttä, purkaa jonoja ja ennaltaehkäistä niiden syntymistä. -
Monialaisen sote-työparimallin soveltaminen
Sote-työparimallissa sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimijat paneutuvat yhdessä yksittäisen asiakkaan tilanteeseen ja arvioivat sitä, miten asiakkaan palvelutarpeeseen pystytään parhaiten vastaamaan. Varhassa on aikaisemmin kehitetty päihdelaitoskuntoutukseen liittyvää sote-työparimallia Tulevaisuuden Sote-keskushankkeessa. Sote-työparimallia jatkokehitetään vastaamaan seuraavien asiakasryhmien tarpeita:-
Asumispalveluissa olevat yli 65-vuotiaat päihde- ja mielenterveyskuntoutujat
Yli 65-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalveluissa olevien arviointia kehitetään mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä ikääntyneiden palveluiden yhteistyönä. Arvioinnissa huomioidaan entistä paremmin ikääntymisen aiheuttaman toimintakyvyn laskun mukaiset palvelutarpeet. -
Kotihoidon palveluiden piirissä olevat alle 65-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdekuntoutujat
Palvelutarpeen arviointimenetelmiä ja kriteereitä tuetun asumisen, kotihoidon, kotiin vietävän sosiaalisen kuntoutuksen tai tavoitteellisen sosiaalityön/sosiaaliohjauksen sekä kotiin vietävän päihde-, riippuvuus- ja mielenterveyshoidon välillä selkeytetään. Hankkeen aikana muodostetaan ja juurrutetaan hyvinvointialueelle tähän tarpeeseen vastaava sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten muodostama tiimimalli ja laaditaan ohjeistukset hyvinvointialueelle.
-
Yhteystiedot
Juha Laine
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 050 526 4225
Menetelmäkoordinaattori Katariina Kivimäki, [email protected]
Hankekoordinaattori Tiia Korpisalo, [email protected]
Menetelmäkoordinaattori Piia Rouvali, piia.rouva[email protected]
Menetelmäkoordinaattori Riikka Suomi, [email protected]
Menetelmäkoordinaattori Noora Vainio, noora.vai[email protected]
Tässä hankeosiossa edistetään mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluiden lakisääteistä yhteensovittamista sosiaalihuollon ja terveydenhuollon välillä.
Yhteensovittamisen tarpeeseen vastataan sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattilaisten keskinäisen työparityöskentelyn (SOTE-integroitu työparimalli) avulla.
Tavoite on, että asiakkaan palvelutarpeet hoidetaan yhä useammin kattavana kokonaisuutena, joka ylittää palveluyksiköiden rajat. Näin pyritään helpottamaan asiointia ja kehittämään sujuvampia, vaikuttavampia ja kustannustehokkaampia palvelukokonaisuuksia.
Nuorten aikuisten palveluiden tarpeeseen kiinnitetään erityistä huomiota.
Kehitämme
-
sosiaalihuollon työikäisten palveluiden työikäisten palvelutehtävän ja päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden palvelutehtävän sekä terveydenhuollon mielenterveyshoidon ja päihdehoidon yhteisasiakkaiden monialaisia prosesseja ja toimintatapoja
-
lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden yhteisasiakkaiden ja muiden sote-palveluiden yhteisiä rajapintaprosesseja .
Kehittämisosio toteutetaan terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden, sosiaalihuollon työikäisten palveluiden ja Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen yhteistyönä.
Yhteystiedot
Milla Lumio
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 044 907 5279
Hanna Asikainen
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358 50 327 0910
Katja Ristilehto
Projektikoordinaattori
[email protected]
p. +358 50 466 6113
Päihdepalveluiden haittoja vähentävän jalkautuvan ja etsivän työn kehittäminen:
Kehitämme päihde- ja riippuvuustyön erityisten palveluiden päiväkeskuspalvelua, etsivää ja jalkautuvaa työtä sekä terveydenhuollon huumausaineiden käyttäjien terveysneuvontaa ja jalkautuvaa työtä.
Kehittämistyö kohdentuu hyvinvointialueen sovituille alueille ja tavoitteenamme on mallintaa alueille yksilöllinen toimintatapa.
Ratkaisulla tavoitellaan haavoittuvassa asemassa ja palveluiden ulkopuolella olevia henkilöitä. Erityistä huomiota kiinnitetään nuorten aikuisten tavoittamiseen.
Kehittäminen koskee hyvinvointialueen sosiaalihuollon työikäisten palveluiden päihde- ja riippuvuustyön erityisiä palveluita ja terveydenhuollon päihdehoidon palveluita.
Kehittämisosio toteutetaan terveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluiden, sosiaalihuollon työikäisten palveluiden ja Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen yhteistyönä.
Yhteystiedot
Milla Lumio
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 044 907 5279
Hanna Asikainen
Hankekoordinaattori
[email protected]
p. +358 50 327 0910
Katja Ristilehto
Projektikoordinaattori
[email protected]
p. +358 50 466 6113
Asiakas- ja palveluohjaus Soihdun työn kehittäminen päihde- ja mielenterveystyön näkökulmasta:
Asiakas- ja palveluohjaus Soihtu toteuttaa sosiaalihuollon ja lastensuojelun palvelutarpeen arviointia Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.
Kehittämistyön tavoitteena on
-
vahvistaa sosiaalihuollon henkilöstön osaamista ja varmuutta auttaa asiakkaita matalalla kynnyksellä mielenterveys- ja päihdeasioissa
-
lisätä moniammatillista, yhdenvertaista ohjausta ja neuvontaa asiakkaan palvelutarpeen arvioinnissa.
Kehittämisessä laaditaan ja yhdenmukaistetaan Soihdun sairaanhoitajan tehtävänkuvaa ja tuetaan psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa alueellisissa Soihtu-tiimeissä.
Yhteystiedot
Milla Lumio
Projektipäällikkö
[email protected]
p. 044 907 5279
Susanna Kärki
Kehittäjäsosiaalityöntekijä
[email protected]
Hanna Asikainen
Hankekoordinaattori
[email protected]