Murupolku
- Etusivu
- Palvelut
- Vammaispalvelut
-
Vammaispalvelulain uudistus 2025
Vammaispalvelulain uudistus 2025
Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025. Tämän jälkeen saapuneet hakemukset käsitellään uuden vammaispalvelulain mukaisesti. Mikäli hakemus saapuu vuoden 2024 aikana, se käsitellään vielä nykyisen lainsäädännön mukaisesti.
Uusi vammaispalvelulaki sisältää säännökset vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista. Kehitysvammalakiin jää vain itsemääräämisoikeuden vahvistamista ja perusoikeuksien rajoittamista sekä tahdosta riippumatonta erityishuoltoa koskevat säännökset.
Uudistuksen tavoitteena on
- toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa
- ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoittavat vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassa
- tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista
- turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
Lain soveltamisala tarkentuu eduskunnan päätöksen mukaisesti syksyllä 2024. Lue lisää soveltamisalan tarkennuksesta alla olevasta linkistä.
Lisätietoa vammaispalvelulainsäädännön uudistuksesta saat sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta ja THL:n Vammaispalvelujen käsikirjasta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Jos sinulla on voimassa oleva päätös vammais- tai kehitysvammapalvelusta, joka jatkuu edelleen uuden vammaispalvelulain voimaantulon jälkeen, palvelusi jatkuu saamasi päätöksen mukaisesti kunnes palvelupäätös tarkistetaan.
Kaikki vammaispalveluja koskevat, voimassa olevat päätökset tullaan tarkistetaan vastaamaan uutta vammaispalvelulainsäädäntöä seuraavasti:
- asiakkaan aloitteesta aikaisintaan 1.1.2025 alkaen
- hyvinvointialueen aloitteesta, jos asiakkaan palvelutarve muuttuu
- viimeistään kolmen vuoden mittaisen siirtymäajan kuluessa (vuoden 2027 loppuun mennessä).
Lähtökohtaisesti vanhan vammaispalvelulain (380/1987) perusteella tehdyt päätökset pysyvät voimassa päätöksiin merkityn voimassaoloajan, jonka jälkeen pitää tehdä uuden lain mukainen päätös. Päätökset pysyvät kuitenkin voimassa enintään kolme vuotta uuden vammaispalvelulain voimaantulosta. Esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevat päätökset ovat voimassa enintään vuoden 2027 loppuun saakka.
Kaikki uuden lain voimaantulon (1.1.2025) jälkeen saapuvat vammaispalveluhakemukset käsitellään uuden vammaispalvelulainsäädännön mukaisesti.
Uusi vammaispalvelulaki tuo muutamia uusia palveluita (esimerkiksi erityinen osallisuuden tuki) ja joitain muutoksia olevassa olevien palveluiden sisältöihin ja termeihin (esimerkiksi asunnonmuutostöistä puhutaan esteettömän asumisen tukena). Erityishuolto-ohjelmia ei myöskään enää tehdä, vaan kaikki palvelu järjestetään jatkossa uuden vammaispalvelulain perusteella.
Lue lisää: Uusi vammaispalvelulaki (thl.fi)
Uudessa vammaispalvelulaissa ei ole vaikeavammaisen määritelmää, vaan lakia sovelletaan henkilöön, jonka
- vamman tai sairauden aiheuttama fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä
- vamma tai sairaus yhdessä yhteiskunnassa esiintyvien esteiden kanssa estää osallistumisen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa
- itsenäisen elämän, osallisuuden tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä vammaispalvelulain mukaisia palveluita.
Oikeus vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin edellyttää, että henkilö täyttää kaikki lain soveltamisalassa määritellyt edellytykset ja laissa palvelukohtaisesti määritellyt palvelun myöntämisedellytykset, eikä henkilö saa yksilöllisen tarpeensa mukaisia, sopivia ja tavanomaisessa elämässä tarvitsemiaan palveluita muun lain perusteella. Lain soveltamisalaa ollaan tarkentamassa lainsäätäjien toimesta syksyn 2024 aikana.
Myönnettyjä palveluita ei oteta sinulta pois, mutta niiden voimassaolo päättyy viimeistään siirtymäajan (vuoden 2027) loppuun mennessä tai määräaikaisten palvelujen kohdalla päätökseen merkityn voimassaoloajan päättyessä. Voit myös itse toivoa palvelutarpeesi arviointia aiemmin, jolloin uudet päätökset tehdään uuden vammaispalvelulain mukaisesti (aikaisintaan 1.1.2025 alkaen).
Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä tai –ohjaaja keskustelee kanssasi tarvitsemistasi palveluista palvelutarpeen arvioinnissa, jossa samalla tarkistetaan, että palvelut vastaavat palveluntarvettasi ja että palvelujen myöntämisedellytykset edelleen täyttyvät. Tämän jälkeen työntekijä tekee sinulle valituskelpoiset päätökset hakemistasi palveluista.
Vammaisella henkilöllä voi olla voimassa sekä uuden että vanhan vammaispalvelulain mukaisia päätöksiä eri palveluista kolmen vuoden siirtymäaikana. Kaikkia vammaisen henkilön palvelupäätöksiä ei siis saateta uuden lain mukaiseksi samalla kertaa, ellei palvelutarve sitä edellytä tai vammainen henkilö sitä itse halua.
Hae palvelua aikaisintaan 1.1.2025. Voit hakea palvelua täyttämällä vammaispalveluhakemuksen tai ottamalla arkipäivänä yhteyttä oman alueesi vammaispalvelujen työntekijään.
Vuoden 2024 puolella jätetyt hakemukset käsitellään nykyisen lainsäädännön mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että nämä hakemukset saavat uuden vammaispalvelulain mukaisten palveluiden osalta kielteisen päätöksen.
Lain perusteella voisi saada seuraavia palveluja, kun lakiin kirjatut yleiset sekä palvelukohtaiset edellytykset täyttyvät. Palvelut voivat liittyä myös toisiinsa, esimerkiksi asumisen tuki voidaan toteuttaa usean eri palvelun tai toteuttamistavan yhdistelmänä.
- Valmennus: itsenäisessä elämässä tarvittavien taitojen opetteluun ja elämän muutostilanteisiin sekä viittomakielen opetus ja vaihtoehtoisten kommunikaatiokeinojen käytön ohjaus.
- Henkilökohtainen apu päivittäisiin toimiin, työhön ja opiskeluun sekä vuorovaikutukseen, vapaa-ajan toimintoihin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
- Erityinen osallisuuden tuki, jonka avulla vammainen henkilö voi toisen henkilön tukemana päästä osalliseksi sosiaalisen vuorovaikutuksen tilanteissa tai tehdä ohjattuna itselleen mieluisia osallisuutta edistäviä asioita vapaa-aikana.
- Tuettu päätöksenteko, jonka tarkoitus on tukea vammaista henkilöä siten, että hän voi tehdä itse omaa elämäänsä koskevia merkittäviä päätöksiä.
- Vaativa moniammatillinen tuki vammaisen henkilön kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen, itsemääräämisoikeuden tai osallisuuden turvaamiseksi taikka vammaisen henkilön haastavan käyttäytymisen syiden selvittämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi vaativissa tilanteissa.
- Asumisen tuki vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua tai tukea päivittäisissä toiminnoissa.
- Lapsen asumisen tuki ensisijaisesti lapsen kotona asumisen turvaamiseksi ja toissijaisesti lapsen asumisen järjestämiseksi kodin ulkopuolella silloin, kun lapsella ei ole lastensuojelun tarvetta, mutta oman perheen kanssa asuminen ei ole mahdollista yksilöllisestä avusta ja tuesta huolimatta.
- Esteettömän asumisen tuki käsittää asunnon muutostyöt, välineet ja tekniset ratkaisut.
- Lyhytaikainen huolenpito oman perheen tai läheisen kanssa asuville.
- Päivätoiminta ensisijaisesti niille vanhuuseläkeikää nuoremmille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat päivittäistä osallisuuden tukea eivätkä pysty osallistumaan sosiaalihuoltolain mukaisiin työllistymistä edistäviin toimiin tai sosiaalihuoltolain mukainen toiminta ei vastaa henkilön yksilöllisiin tarpeisiin.
- Kehitysvammaisten henkilöiden työtoiminta työ- ja toimintakyvyn tukemiseksi sekä työelämään pääsyn edistämiseksi toissijaisena palveluna suhteessa sosiaalihuoltolain työtoimintaan ja työllistymistä edistävään toimintaan.
- Liikkumisen tuki monin eri tavoin järjestettynä (jaksottaminen, matkabudjetti, taksi, henkilökohtainen apu, saattaja, auto tai muu kulkuneuvo, muu soveltuva tapa).
- Taloudellinen tuki välineiden ja teknisten ratkaisujen hankkimiseen.
- Taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle.
- Muut lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarvittavat palvelut ja taloudelliset tukitoimet
Voit olla yhteydessä oman alueesi vammaispalvelujen sosiaalityöntekijään. Lisätietoa vammaispalvelulain uudistuksesta löydät myös THL:n ja STM:n sivuilta.