Hyppää pääsisältöön

Yhteisöllinen asuminen, vammaispalvelut

Avainsanat:

Yhteisöllinen asumispalvelu on tarkoitettu aikuisille, jotka tarvitsevat tukea, ohjausta ja hoitoa selvitäkseen päiväaikaisista toiminnoista ja oman elämänsä hallinnasta. Yhteisöllinen asumispalvelua saava asiakas asuu asumisyksikössä tai asuntoryhmässä, omassa asunnossaan tai huoneessaan, jossa on oma WC ja kylpyhuone sekä mahdollisesti keittiö.

Yhteisöllisessä asumispalvelussa saat tukea ja ohjausta, jotta pärjäisit arjessa mahdollisimman itsenäisesti. Saat samalla tukea myös elämänhallintataitojesi, toimintakykysi ja osallisuutesi vahvistamiseen sekä sosiaalisten suhteidesi ylläpitämiseen.

Saat tukea päiväsaikaan omien tarpeidesi ja sinulle yhdessä laaditun suunnitelman mukaisesti. Yhteisöllisessä asumispalvelussa voit saada ohjausta esimerkiksi

  • kodinhoidossa
  • henkilökohtaisessa hygieniassa
  • ruokaostosten suunnittelussa, kaupassakäynnissä ja ruoanlaitossa
  • raha-asioiden hallinnassa
  • päivätoiminnassa ja vapaa-ajan suunnittelussa
  • terveydenhoidossa
  • kommunikoinnissa ja sosiaalisissa suhteissa

Vammaispalvelulain mukaista asumisen tukea tuettuun asumiseen voidaan myöntää, mikäli tarvitset yksilöllisempää tai vahvempaa tukea, kuin mitä sosiaalihuoltolain mukainen palvelu sisältää. Sosiaalityöntekijä- tai ohjaaja arvioi kanssasi, millainen palvelu vastaa sinun tarpeisiisi. Palvelua toteutetaan vammaispalvelujen asumispalveluista.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Palveluun voidaan tulla sosiaalihuoltolain tai vammaispalvelulain perusteella. Voit saada vammaispalvelulain mukaisia erityispalveluita, jos tarvitset vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen tai pysyvän toimintarajoitteesi vuoksi välttämättä tukea ja apua arjessa toimimiseen. Näitä palveluja ja tukitoimia järjestetään sinulle silloin, jos et saa riittäviä ja hänelle sopivia palveluja minkään muun lain nojalla. Vammaispalvelut on tarkoitettu täydentämään muita sosiaali- ja terveyspalveluita.

Vammaispalvelulain mukaiseen asumisen tukeen on oikeus, mikäli vammainen henkilö tarvitsee apua tai tukea voidakseen hoitaa päivittäiset toimensa. Asumisen tuen tarkoitus on, että vammainen henkilö voi asua mahdollisimman itsenäisesti silloinkin, kun hän tarvitsee apua tai tukea asumisessa.

Miten saat palvelua?

Vammaispalvelujen asiakkuuteen tullaan yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Uudet asiakkuudet ohjautuvat vammaispalveluihin asiakasohjaus Soihdun tai ikääntyneiden palveluiden asiakasohjauksen kautta. Palvelutarpeen arvioinnissa arvioidaan ensin sosiaalihuoltolain mukaisten palveluiden sopivuus ja riittävyys, jonka jälkeen arvioidaan tarve vammaispalvelulain mukaisille palveluille.

  1. Jos haet vammaispalvelujen asiakkuuteen ensimmäistä kertaa ja olet alle 65-vuotias, ota yhteyttä oman asuinkuntasi Soihtu-tiimiin puhelimitse, Varha Apin kautta tai täytä lomake: Ilmoitus/yhteydenotto sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi (huoli-ilmoitus).
  2. Jos olet yli 65-vuotias, voit ottaa yhteyttä ikääntyneiden asiakasohjaukseen puhelimitse tai yhteydenottolomakkeen kautta. Ikääntyneiden palveluiden asiakasohjauspuhelin palvelee arkisin suomeksi p. 02 262 6164 (klo 9-15) ja ruotsiksi p. 02 262 6174 (klo 9-12).
  3. Jos sinulla on jo asiakkuus Varhan vammaispalveluissa, ja olet hakemassa sinulle uutta palvelua tai muutosta sinulle jo myönnettyyn palveluun, voit ottaa yhteyttä sinulle nimettyyn Varhan vammaispalvelujen työntekijään tai täytä vammaispalveluhakemus. Vammaispalveluhakemus on tarkoitettu jo asiakkuudessa oleville vammaispalvelujen asiakkaille.

Mikäli et tiedä keneen olisit yhteydessä, voit ottaa yhteyttä alueesi vammaispalvelutoimistoon tai vammaispalvelujen palveluohjaukseen. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vammaispalveluista saat tarvittaessa apua ja neuvontaa palveluun ja sen hakemiseen liittyen.

Liitä hakemukseen terveydenhuollon selvitys tai lausunto, joka kuvaa tämänhetkistä terveydentilaasi ja sitä, miten toimit ja millaista apua tarvitset arjen tilanteissa. Parhaiten arvioinnin tueksi soveltuu sellaisen hoitavan tahon lausunto, jossa tunnetaan tilanteesi parhaiten. Lausunnon tulisi olla mahdollisimman tuore, enintään vuoden vanha. Vammaispalvelujen työntekijä neuvoo sinua tarvittaessa terveydenhuollon tietojen toimittamiseen liittyvissä kysymyksissä.

Yhteystiedot ja asiointi