Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 27.8.2024 17.09

Varsinais-Suomen hyvinvointialue edistää laajoja uudistuksia: Yhteistoimintaneuvotteluja käydään vaiheittain

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Tavoitteena on kiihdyttää Varhan rakennemuutosta ja saada pysyviä säästöjä. Varhassa on suunnitteilla useita organisaatioon, johtamiseen, henkilöstöresursointiin sekä työn tuottavuuteen ja taloudellisuuteen liittyviä uudistuksia.

Kaksi vaaleanturkoosia sydäntä turkoosilla pohjalla.

Suunnitelmista neuvotellaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Neuvottelut käynnistyvät vaiheittain syyskuusta alkaen.

Muutosta tehdään Varhassa pitkäjänteisesti ja vaiheittain lähivuosien aikana. Varhan rakennetta uudistava muutos koskettaa eri vaiheissa koko henkilöstöämme ja muutos suunnitellaan yhdessä henkilöstön kanssa.

Kaikissa muutoksissa varmistetaan potilas- ja asiakasturvallisuus. Tavoitteena on entistä yhtenäisempi ja asiakkaita paremmin palveleva hyvinvointialue.

Talouden tasapainottamiseksi on vuodelle 2025 asetettu 81,5 miljoonan euron tavoite. Tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää erilaisia taloutta tasapainottavia toimenpiteitä. Myös ostopalvelujen käytön määrää ja palvelujen hintaa pyritään hallitsemaan monin keinoin.

Aluehallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 27. elokuuta.

Tyks-sairaalapalvelut, Sote-palvelut, Ikääntyneiden palvelut sekä Pelastuspalvelut: Organisaatio uudistuu ja johtamisjärjestelmä kehittyy

Aluehallitus päätti organisaatiomuutosta koskevien yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisen Tyks-sairaalapalveluissa, Sote-palveluissa, Ikääntyneiden palveluissa sekä Pelastuspalveluissa. Näiden tulosalueiden henkilöstömäärä on yhteensä lähes 21 000. Merkittäviä muutoksia arvioidaan tässä kokonaisuudessa tulevan noin 220 työ- tai virkasuhteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että työtehtävät tai työpaikan sijainti voi muuttua, ja muutos voi merkitä myös työsuhteen päättymistä, jos uudelleensijoituksenkaan myötä ei löydy sopivia tehtäviä.

Eteneminen:

  • Keitä koskee: Suunnitelmissa olevat muutokset koskettavat neljällä tulosalueella ensivaiheessa pääsääntöisesti hallinnollisia ja asiantuntijatehtäviä. Uudelleenorganisointi voi merkitä heille esimerkiksi siirtymistä asiakastyöhön.
  • Ajoitus: neuvottelut ajoittuvat syys-lokakuulle. Päätöksiä tehdään arviolta marraskuussa. Yhteistoimintaneuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Aiemmin päätetyt organisaatiomuutokset näillä tulosalueilla edellyttävät lisäksi valtuustossa käsiteltävän hallintosäännön muutoksen. Uusien organisaatioiden on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alusta.
  • Arvio taloudellisesta vaikutuksesta noin 11 miljoonaa euroa vuodelle 2025.

Koko Varha: henkilöstömitoitusta ja henkilöstöresursointia yhdenmukaistetaan

Koko Varhaa on tarkoitus kehittää niin, että erot eri toimintojen ja alueiden välillä tasataan vastaamaan asiakkaiden tarpeita paremmin. Henkilötyövuosien määrän kasvu suunnitellaan pysäytettäväksi niin, että toiminnallisista muutoksista sekä asiakas- ja potilasmäärän ja palvelutarpeen kasvusta johtuva lisätarve katetaan sisäisillä järjestelyillä.

Varhasta jää vuosittain eläkkeelle ja irtisanoutuu yli tuhat henkilöä. Nämä poistumat pyritään hyödyntämään täysimääräisesti. Vähennykset eivät voi johtaa vastaavien ostopalvelujen kokonaiskustannusten kasvuun.

Eteneminen:

  • Keitä koskee: välillisesti koko henkilöstöä, kun uudistuksia tehdään. Neuvottelut eivät johda välittömiin henkilöstövähennyksiin, vaan yhdenmukaistamisessa hyödynnetään pääsääntöisesti luonnollista vaihtuvuutta. Toimeenpanon seuraavassa vaiheessa käydään esimerkiksi palveluyksikkötasolla yhteistoimintaneuvotteluja henkilöstön siirtymiseksi tai vähentämiseksi.
  • Ajoitus: neuvottelujen aloittamisesta ja ajankohdasta päätetään syyskuussa.
  • Muutoksilla tavoitellaan noin 10 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2025.

Konserni- ja Järjestämisen palvelut: Varhan johtamisjärjestelmän muutos

Varhan organisaatiota ja johtamisjärjestelmää on tarkoitus kehittää. Tähän liittyen on perusteilla uusi strategisen johdon yksikkö sekä järjestellään uudelleen konserni- ja järjestämisen palvelujen organisaatioita. Muutoksella voi olla vaikutuksia myös muiden tulosalueiden johtamisjärjestelmään. Asia tuodaan päätettäväksi myöhemmin syksyllä.

***

Säännöllistä viestintää tehostetaan neuvottelujen piirissä olevissa työyhteisöissä ja neuvottelujen etenemisen viestinnästä sovitaan yhdessä neuvotteluosapuolten kesken.

Hyvinvointialueella työskentelee kaikkiaan runsaat 23 000 henkilöä.