Varhan palveluverkkosuunnitelmalle aluehallituksen hyväksyntä
Avainsanat:Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkkosuunnitelman 2024–2026 kokouksessaan 10.9.2024. Jokaiseen alueen kuntaan jää sote-palveluita tarjoava piste.
Aluevaltuusto teki päätökset Varhan alueen sote-keskusten ja -asemien alueellisesta sijoittumisesta kesäkuussa 2024 ja aluehallitus päätti niin ikään kesäkuussa sote-keskusten, -asemien ja -pisteiden vähimmäispalveluista.
Aluehallituksen tiistaina tekemä päätös palveluverkkosuunnitelmasta 2024–2026 huomioi aluevaltuuston linjaukset. Samoin on huomioitu aluevaltuuston periaatepäätöksen mukaisesti se, että jokaisesta kunnasta löytyvät vähintään sote-pisteen tasoiset palvelut.
Päätöksentekoon tuotiin kaksi vaihtoehtoista palveluverkkosuunnitelman mallia, joista toinen oli virkamiesesitys ja toisessa huomioitiin aluehallituksen valmisteluohje.
Aluehallitus päätti hyväksyä jälkimmäisen vaihtoehdon sekä teki samalla tarkennuksia ja lisäyksiä erityisesti suun terveydenhuollon ja lapsiperheiden palveluihin.
Tämä tarkoittaa muun muassa seuraavia muutoksia esitykseen:
- Sote-pisteet päätettiin sijoittaa myös Alastarolle, Kiskoon ja Suomusjärvelle, lisäksi kevyempänä hybridimallina sote-pistepalveluita tarjotaan Velkualle, Iniöön, Nousiaisiin, Pyhärantaan ja Taalintehtaalle.
- Suun terveydenhuollon koululaisten tarkastukset ja mahdollisuuksien mukaan hoitotoimenpiteet hoidetaan ensisijaisesti kouluissa jalkautuvana palveluna mikäli suun terveydenhuollon kiinteään palvelupisteeseen koulusta on yli viisi kilometriä. Mikäli toiminnan keskittäminen vaatii ison investoinnin, on varmistettava, että toiminnan muutos on kokonaistaloudellisesti kannattava.
- Investointiohjelmaan asetetaan vuodelle 2025 tavoitteeksi hankkia yksi suun terveydenhuollon liikkuva hoitopiste, jolla voidaan tarkastusten lisäksi myös hoitaa erityisesti koululaisia ja vanhuksia.
- Raision Ihalan suun terveydenhuoltoa ei lakkauteta. Yläneen suun terveydenhuollon yksikön jatko arvioidaan vuoden 2025 lopussa.
- Esitettyjen palvelupisteiden lisäksi neuvolapalveluja tarjotaan Salon ja Kosken sotepisteissä ja ensisijaisesti Varhan käytössä olevissa oppilashuollon tiloissa Kyrössä, Yläneellä sekä Salon Perttelissä, Muurlassa ja Kiikalassa.
- Kemiönsaaren kuvantaminen loppuu tänä syksynä, mutta osana Kemiönsaaren kokonaisulkoistuksen kilpailutusta otetaan kuvantamisen optio mukaan. Liedossa, Somerolla, Naantalissa ja Paraisilla kuvantamista jatketaan.
- Kaarinaan ja Saloon sijoitetaan kotikuntoutuksen ryhmätoiminnan palvelupiste.
- Taivassalon osalta selvitetään vaihtoehdot ympärivuorokautisen ja yhteisöllisen asumisen turvaamiseksi esimerkiksi yksityisenä palvelutuotantona.
- Loimaan seudulle perustetaan kuntoutus- ja arviointiyksikkö.
Tilojen karsimisella vajaa 10 miljoonan euron säästöt
Palveluverkon uudistamisella toteutetaan aluevaltuuston vuonna 2023 päättämää tuottavuus- ja taloudellisuusohjelmaa, jonka edellytyksenä on saavuttaa kustannussäätöjä tilojen käytön tehostamisella.
Hyväksytty palveluverkkosuunnitelman malli tuottaa vajaan 10 miljoonan euron suorat säästöt kiinteistöjen nykyisistä vuokrakuluista vuoteen 2027 mennessä. Varhan nykyisin käytössä oleva kiinteistöala pienenee tällä palveluverkkosuunnitelmalla noin 10 prosenttia.
Palveluverkkosuunnitelma on laadittu vuosille 2024–2026. Pidemmän aikavälin suunnitelman valmistelu jatkuu ja se tuodaan päätettäväksi seuraavan valtuustokauden aikana.
Aluehallituksen esityslistan teksti
-----------
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluverkon uudistuksella toteutetaan palvelustrategiaa ja sen tavoitteita. Palveluverkon suunnittelu perustuu vuonna 2023 hyväksyttyyn palvelustrategiaan ja sen laajaan osallistavaan valmisteluun.
Palveluverkkosuunnitelma koskee ajanjaksoa 2024–2026, ja sen vaiheittainen toimeenpano käynnistyy heti päätöksenteon jälkeen. Samanaikaisesti valmistaudutaan myös vuoteen 2030 asti ulottuviin uudistuksiin.
Ajantasainen tieto palveluverkkouudistuksen tilanteesta päivittyy Varhan nettisivustolle: www.varha.fi/palveluverkko