Varha edelläkävijänä ympäristövastuullisuudessa
Avainsanat:Varha jatkaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kestävän kehityksen ohjelman mukaista vastuullisuustyötä tavoitteena edelläkävijyys hyvinvointialueiden joukossa.
– Jatkamme kunnianhimoista kestävän kehityksen edistämistä, jossa meillä on hyvänä pohjana sairaanhoitopiirissä aloitettu ekologisen kestävyyden ohjelma. Nyt hyvinvointialueena katsomme laajaa toimintaamme monipuolisemmin kestävän kehityksen eri ulottuvuuksien kautta, joista erityisesti sosiaalinen kestävyys korostuu, Varhan strategiajohtaja Leena Setälä kuvaa.
Terveydenhuollon planetaariseen kestävän kehityksen malli kuvaa kattavasti, millaisin toimin hyvinvointialueet voivat edistää planeettamme elinkelpoisuutta. Planetary health care: a framework for sustainable health systems - The Lancet Planetary Health -mallin alin taso kuvaa keinoja vähentää sote-sektorin aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä.
– Isoimmat päästömme liittyvät energiankäyttöön, ruokahuoltoon, liikenteen polttoaineisiin, rakentamiseen ja lääkkeisiin. Esimerkiksi energiataloudessa meillä on hyvät mahdollisuudet siirtyä päästövapaan energian käyttöön ja pienentää hiilijalanjälkeämme siltä osin, Leena kertoo.
Sairaanhoitopiirin potilasruokahävikin hallintamalli osoittautui pari vuotta sitten taloudellisesti erittäin kannattavaksi ja mallia on nyt sovellettu Varhan toimintaan. Myös lääkkeiden käyttöä voidaan monilla tavoilla viedä kestävämpään suuntaan.
– Lääkehävikki, joka johtuu vaikka liian suurista pakkauksista tai varmuusvarastoinnista, aiheuttaa tarpeetonta ympäristökuormitusta. Liiallinen antimikrobilääkkeiden käyttö aiheuttaa lääkeresistenttien mikrobien kehittymistä, mikä vaikuttaa haitallisesti ihmisiin ja ympäristöön, Leena luettelee.
Vaikuttava hoito muodostaa planetaarisen terveyden mallin toisen kerroksen.
– Parasta hoitoa potilaan ja ympäristön kannalta on vaikuttava ja oikea-aikainen hoito, jossa potilas saa tarvitsemansa avun kerralla. On ympäristön kannalta vastuullista karsia pois vaikuttamattomia käytäntöjä ja vähentää palveluprosessien hukkaa, hän kuvaa.
Ylimpänä tasona, ehkä tärkeimpänä, on ennaltaehkäisevä hoito. Jos tarvitaan vähemmän terveydenhoitoa ja sosiaalipalveluja, se keventää hiilijalanjälkeä ja on myös inhimillisesti kestävää.
Varha mukana kansallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon ekologisen kestävyyden tutkimuksessa
Varhan mainetta ympäristövastuullisuuden edistäjänä on vahvistanut hanke, joka sai valtioneuvoston kanslian tutkimusrahoituksen vuonna 2021. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Tampereen yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvittivät hankkeessa sosiaali- ja terveydenhuollon ekologisen kestävyyden ohjausmekanismeja.
Tutkimuksen loppuraportti valmistui elokuussa 2023 Ekologisesti kestävä sosiaali- ja terveydenhuolto : Selvitys kansallisesta tavoitteesta ja ohjausmekanismeista - Tieto käyttöön (tietokayttoon.fi).
– EKO-SOTE-hankkeessa laskettiin ensi kertaa Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon hiilijalanjälki. Sote-sektori tuottaa toiminnassaan 6,5 prosenttia koko Suomen hiilipäästöistä, tästä sosiaalihuollon osuus on 2,3 prosenttia ja terveydenhuollon osuus 4,2 prosenttia, hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa alussa asti mukana ollut Leena Setälä kertoo.
Hanke tuotti laajan ja perusteellisen katsauksen, miten sosiaali- ja terveydenhuollon ekologista kestävyyttä ohjataan kansainvälisesti ja Suomessa.
– Selvityksemme antaa hyvinvointialueille tietopohjan, mistä sote-sektorin hiilijalanjälki syntyy ja mitkä ovat keinoja sen hillintään. Hankkeessa loimme myös ohjausmallin ja mittariston, joka olisi realistinen ja hyvinvointialueiden omaa päätösvaltaa kunnioittava. Alueet itse päättävät, millä tavoitteellisuuden tasolla työtä halutaan tehdä, Leena sanoo.
Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet edellyttävät, että hyvinvointialueet ottavat huomioon mahdollisuudet vahvistaa, ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä.
– Raportti tuo tähän työhön hyvät välineet, hän lisää.
Kestävän kehityksen ohjelma valmisteilla
Varhalle valmisteillaan tämän vuoden aikana uusi viisivuotinen kestävän kehityksen ohjelma. Tavoitteena on tunnistaa Varhan mahdollisuudet edistää ekologista, sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä ja pienentää ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä.
Hiilineutraali Turku vuonna 2029
Varha on mukana tukemassa Turun kaupungin tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius vuosikymmenen loppuun mennessä. Turku on ilmastotyössään eurooppalainen edelläkävijä, sillä
Euroopan komissio valitsi Turun sadoista hakijoista mukaan ohjelmaan ”100 hiilineutraalia ja älykästä kaupunkia vuoteen 2030 mennessä”.
– Varha on Varsinais-Suomen suurin työnantaja ja voimme vaikuttaa monin tavoin ilmastopäästöihimme, joten oli luonnollista, että vastasimme Turun kutsuun ja huomioimme Turun tavoitteet omassa ohjelmassamme, Leena Setälä sanoo.
Ympäristövastuullisuus kuuluu Varhan arvoihin. Toimimme vastuullisen vaikuttavasti.