Vaikuttamistoimielimet tuovat asiakkaan äänen Varhan toiminnan kehittämiseen
Avainsanat:Varsinais-Suomen vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto ja monikulttuurisuusneuvosto ovat aloittaneet toimintansa. Vaikuttamistoimielimet kokoontuivat ensimmäisiin kokouksiinsa maaliskuussa. Kokoukset jatkuvat toukokuussa.
Vaikuttamistoimielimet ovat hyvinvointialueen asukkaille yksi tapa osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Niiden tehtävänä on tuoda kohderyhmiensä ääni kuuluviin hyvinvointialueen toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa.
– Vammaisneuvosto vaikuttajatoimielimenä kokoaa yhteen henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita tasa-arvosta, oikeudenmukaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Neuvoston tehtävänä on tuoda keskusteluun kuntien erilaisia käytänteitä. Tärkeää olisi löytää parhaat tavat toimia. Esteettömyys palvelee kaikkia kuntalaisia, kertoo vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirjo Rinne.
Edustus kaikista Varsinais-Suomen kunnista
Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimen edustajat valitaan alueen kuntien vastaavista toimielimistä, ja jokaisesta alueen kunnasta valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi Varsinais-Suomen aluehallitus valitsi viisi edustajaa vammaisneuvostoon, vanhusneuvostoon ja monikulttuurisuusneuvostoon.
– Nuorisovaltuusto on motivoitunut vaikuttajatoimielin, jolla on arvokas ääni. Nuorisovaltuustolle on tärkeää, että kaikille hyvinvointialueen nuorille taataan asuinkunnasta riippumatta toimivat ja tasa-arvoiset terveyspalvelut. Tämä tarkoittaa muun muassa toimivaa koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoa sekä helposti saavutettavia ehkäisy- ja mielenterveyspalveluita, pohtii nuorisovaltuuston puheenjohtaja Leia Kuorilehto.
Isolla alueella paikallisuus koetaan tärkeäksi.
– Vanhusneuvostolla on tärkeä rooli erityisesti ikäihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaisessa edistämisessä. Vanhusneuvosto piti tärkeänä ensimmäisessä kokouksessa, että jäsenet voivat jakaa ikääntyneiden palveluiden hyviä käytänteitä ja että neuvoston toiminta on elävää ja näkyvää. Tavoitteena on toimintakauden aikana vierailla jokaisessa Varsinais-Suomen kunnassa, kertoo vanhusneuvoston puheenjohtaja Minna Hallanheimo.
Varhassa myös monikulttuurisuusneuvosto
Vanhusneuvosto, vammaisneuvosto sekä nuorisovaltuusto toimivat kaikilla hyvinvointialueilla. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella toimii lisäksi myös monikulttuurisuusneuvosto. Se perustettiin varmistamaan eri kieli- ja kulttuuriryhmien osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet.
– Monikulttuurisuusneuvoston ensimmäinen kokous on takana! Keskustelu kävi vilkkaana. Käytimme aikaa tutustumiseen, kartoitimme neuvoston tehtävänkuvaa ja Varhan hallintorakennetta sekä kävimme läpi ajatuksia tärkeimmistä tavoitteista. Kokous oli hyvähenkinen ja keskusteleva, on ilo jatkaa työtä tämän porukan kanssa! kertoo monikulttuurisuusneuvoston varapuheenjohtaja Mervi Uusitalo-Heikkinen. Neuvoston puheenjohtajana toimii Alas Ali.
Vaikuttamistoimielimillä aito tarve
Aluevaltuustolla ja -hallituksella on lakisääteinen velvollisuus huolehtia hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajalle Sanna Vauranojalle lakisääteisyyttäkin tärkeämpää on aito tarve.
– Vaikuttamistoimielimille on selkeä tarve. Toivomme heiltä oman viiteryhmänsä näkemyksiä, aktiivista palautetta ja toiveita Varhan toiminnasta.
Hallituksen puheenjohtajalla on osallistumisoikeus kaikkien vaikuttamistoimielinten kokouksiin.
– Poliittiset ryhmät sopivat tällä viikolla, että nuorisovaltuuston puheenjohtajalle annetaan läsnäolo- ja puheoikeus valtuuston kokouksiin, aluevaltuuston puheenjohtaja Aki Linden vahvistaa.
Vauranoja toivoo, että vaikuttamistoimielimiin valitut ottavat toiminnasta ilon irti.
– Aluehallitus haluaa aidosti hyödyntää vaikuttamistoimielimien erityisosaamista.
Vaikuttamistoimielimet luovat kevään kuluessa toimintasuunnitelmat, jotka ohjaavat niiden toimintaa. Vaikuttamistoimielinten jäsenet ja varajäsenet osallistuivat 4.5.2023 Kuntaliiton perehdytystilaisuuteen.
Yhteyshenkilöt
- Nuorisovaltuusto: Susanna Yliskylä, [email protected]
- Vammaisneuvosto: Johanna-Maria Toivonen, [email protected]
- Vanhusneuvosto: Minna Pohjola, [email protected]
- Monikulttuurisuusneuvosto: Arja Iho, [email protected]