Uusi kotihoidon etäpalveluyksikkö avataan Vehmaalle
Avainsanat:Etähoiva on kotihoidon palvelua, jossa asiakkaaseen otetaan kuva- ja ääniyhteys tablettilaitteen kautta. Vehmaalle avattava etäpalveluyksikkö palvelee laajaa aluetta Varsinais-Suomen luoteisosissa.
Kotihoidon etähoivapalvelu ikääntyneiden palveluissa laajenee vaiheittain koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Seuraava keskitetty etäpalveluyksikkö avautuu Vehmaalle toukokuun 2024 aikana.
Etähoivalla tarkoitetaan kotihoidon palvelua, jossa hoitaja ottaa kuva- ja ääniyhteyden asiakkaan kotiin toimitettuun tablettilaitteeseen. Hoitaja ottaa yhteyden asiakkaaseen kotihoidon etäpalveluyksiköstä käsin. Kotihoidon etäpalvelut ovat jo käytössä usealla paikkakunnalla Varhan alueella.
− Olemme etsineet tasaisesti ympäri Varhan alueelta työtiloja, jotka soveltuvat etähoivan tarpeisiin. Vehmaalta löytyi sopivat hyvinvointialueen omistamat tilat palveluasumisyksikkö Margareeta-kodista. Keskitetty etähoiva on saanut positiivisen vastaanoton tapaamisissamme alueen kotihoidon kanssa. Edessä on nyt hoitajarekrytointia ja toiminnan käynnistämistä. Odotan innolla uuden yksikön puhkeamista kukkaan näin kesän kynnyksellä, sanoo etäpalveluvastaava Niina Wahlsten ikääntyneiden palveluista.
Vehmaan etäpalveluyksikkö tulee palvelemaan kotihoidon asiakkaita Uudessakaupungissa, Laitilassa, Vehmaalla, Taivassalossa, Pyhärannassa, Kustavissa, Mynämäellä, Nousiaisissa ja Maskussa. Näiden kuntien muodostama alue on maantieteellisesti laaja kokonaisuus, joka kattaa useita kuntakeskuksia sekä paljon pieniä taajamia ja maaseutua. Alueella on myös paljon merenrantaa ja saaria.
Uuden etäpalveluyksikön palvelualueella on tällä hetkellä hieman yli 600 säännöllisen kotihoidon asiakasta.
− Uudessakaupungissa, Maskussa, Nousiaisissa, Mynämäellä ja Laitilassa on etähoiva ollut osa kotihoitoa pienimuotoisesti jo aikaisemmin. Samat laitteet ja palvelut jäävät edelleen asiakkaille ja tarpeen mukaan palveluiden sisältöä voidaan laajentaa, Niina Wahlsten sanoo.
Etähoiva on osa muuta kotihoidon palvelua
Kotihoidon etähoivakäynnit toteutetaan helppokäyttöisen tablettitietokoneen avulla. Etähoivan palvelu ei vaadi asiakkaalta erityisiä teknologisia taitoja. Palvelu soveltuu hyvin asiakkaille, joilla on tuen, ohjauksen tai voinnin seurannan tarvetta, esimerkiksi ravitsemukseen tai lääkehoidon toteuttamiseen liittyen. Pyrkimyksenä on asiakkaan omatoimisuuden lisääminen ja kotona asumisen tukeminen. Etähoivan soveltuvuus arvioidaan aina asiakaskohtaisesti ja tablettilaitteen käyttöön tutustutaan huolella asiakkaan kanssa.
− Etähoiva on aina osa muuta kotihoidon palvelua. Etähoivan käynnit suunnitellaan yhdessä asiakkaan ja kotihoidon kanssa tukemaan asiakkaan tarpeita ja hoitosuunnitelmaa. Asiakkaiden luona fyysisesti käyvien hoitajien rinnalle muodostuu ajan kanssa tutut etäkäyntejä tekevät hoitajat, joiden kasvot tulevat ajan myötä yhtä tutuiksi, kuin kotona käyvien hoitajienkin. Lämmin vuorovaikutustilanne onnistuu hienosti myös etäyhteydellä, Wahlsten sanoo.
Asiakas pystyy tablettilaitteen avulla pitämään yhteyttä myös läheisiinsä, mikä helpottaa yhteydenpitoa esimerkiksi jos välimatkat ovat pitkiä. Omainen voi ottaa kuvapuheluyhteyden asiakkaan laitteeseen omasta tietokoneestaan, älypuhelimestaan tai tabletistaan.
Kotihoidon asiakkaat tulevat saamaan tietoa etähoivan käyttöönotosta suoraan kotihoidolta sitä mukaa kuin palvelu otetaan käyttöön.
Kotihoidon etäpalvelut laajenevat
Vehmaan etäpalveluyksikön avaaminen on osa hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluissa tehtävää etäpalveluiden laajennussuunnitelmaa, jossa mahdollistetaan kotihoidon etähoivan käyttöönotto koko Varhan alueella. Laajennussuunnitelman ensimmäisessä vaiheessa etäpalveluyksiköt aloittavat toiminnan tuottamalla etähoivan käyntejä kotihoidon asiakkaille.
Etäpalveluyksiköiden toiminta on keskitettyä toimintaa, jossa koulutetut hoitajat tekevät etähoivan käyntejä kaikkina viikonpäivinä. Myöhemmin etäpalveluyksiköiden palveluvalikkoon tullaan lisäämään muun muassa erilaisia sensoritekniikkaan liittyviä palveluita asiakkaille.
Kotihoidon käyntien lisäksi etähoiva mahdollistaa etäpalveluna ryhmätoimintaa, esimerkiksi aamunavauksia, aivojumppaa, lukuhetkiä, tuolijumppaa tai bingoa. Ryhmätoimintaa toteutetaan myös yhteistyössä esimerkiksi seurakunnan, oppilaitosten ja eri järjestöjen kanssa.
Turussa etähoiva on ollut keskitettyä toimintaa jo usean vuoden ajan. Turun etäpalveluyksikkö tuottaa palveluita Turun lisäksi myös Raisioon ja Ruskoon. Asiakkaat ja heidän omaisensa ovat antaneet hyvää palautetta etähoivasta ja asiakkaiden määrä on kasvanut tasaisesti. Asiakkaat ovat kokeneet etähoivakäyntien mahdollistavan hyvän vuorovaikutuksen hoitajan kanssa. Lisäksi sekä asiakkaat että omaiset ovat kiitelleet mahdollisuutta pitää yhteyttä toisiinsa etähoivan tablettilaitteen avulla.
Salossa etähoivatoiminta käynnistyi vuoden 2024 alussa ja asiakasmäärä on koko ajan kasvussa, Salon yksikkö tuottaa etäpalveluita tällä hetkellä Saloon, Somerolle, Paimioon ja Sauvoon.