Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 24.8.2023 10.44

Uusi koronavariantti ei anna aihetta huoleen

Avainsanat:

Uusi koronavirusmuunnos, BA.2.86 nostettiin WHO:n tehostettuun seurantaan viime viikolla. Minkälainen tämä uusi variantti on? Onko se niin erilainen kuin aikaisemmat variantit?

Mari Kanerva

Ylilääkäri Mari Kanerva.

Ylilääkäri Mari Kanerva, Tyksin Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksiköstä vastaa:

– WHO:n seurannassa tämä muunnos on poimittu niin sanotuksi monitoroitavaksi variantiksi (variant under monitoring, VUM), koska siinä on useita mutaatioita. Mutaatioitahan syntyy aina, kun virukset lisääntyvät.  Emme tiedä heti uuden variantin taudinkuvaa, eroaako se oleellisesti taudinkuvaltaan tai kyvyltään kiertää immuunivastetta. Tässä vaiheessa se on lähinnä yksi variantti muiden muunnosten joukossa, mutta josta WHO pyrkii keräämään lisää epidemiologista tietoa, Kanerva sanoo.

– Emme vielä tiedä miten se kykenee ohittamaan aiemman infektion tai rokotteiden tuomaa suojaa. BA-variantit ovat Omikron-alalinjaisia variantteja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että toukokuussa annetun ennakkoarvion mukaisesti koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos annetaan 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Rokotteena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta sitten kun se saa myyntiluvan.

Varha tulee uutisoimaan syystalven tehosterokotuksista myöhemmin.

Suomessa ja maailmalla havaituista koronavirusmuunnoksista kesän aikana noin 90 prosenttia on ollut XBB-alalinjoja.

Pitääkö tämä paikkansa myös Varsinais-Suomen tartunnoista?

– Tällä hetkellä kaikkia Suomen tai Varsinais-Suomen löydöksiä ei systemaattisesti tyypitetä, mutta otoksia tutkitaan. XBB-alkuiset ovat yleisimpiä, Mari Kanerva sanoo.

Tällä hetkellä leviää nopeasti omikronvariantin alalinja EG.5, joka havaittiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2023. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut sen tehostetun seurannan alle nopean leviämisen vuoksi. Elokuuhun mennessä muunnosta on havaittu 51 maasta. Sen osuus kaikista havainnoista on kasvanut etenkin Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa. 

Suomessa EG.5-variantti havaittiin ensimmäisen kerran kesäkuun alussa ja sen osuus kaikista havainnoista oli heinäkuussa noin 5 prosenttia. 

Lue lisää Varhan koronarokotussivustolta