Tyksissä todettu uusi punkkitauti paranee lääkkeillä
Avainsanat:Uusi puutiaisen välittämä tauti tunnistettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyksissä). Myös tunnettuihin punkkitauteihin sairastumiset lisääntyvät. Kuitenkin myös hoitoa ja rokotteita kehitetään koko ajan.
Kun nautit kesästä, muista, että luonnon pikkuoliot voivat tartuttaa jopa hengenvaarallisen taudin. Vakavimpaan punkkitautiin eli puutiaisaivokuumeeseen on onneksi tehokas rokote. Vielä yleisempään tautiin, borrelioosiin, ei ole vielä rokotetta, mutta siihen on tutkitusti tehokkaita lääkkeitä.
Puutiainen kannattaa irrottaa mielellään saman päivän aikana. Teräväkärkiset pinsetit ovat usein toimiva poistoväline. Vetämällä varovasti ulospäin, punkki ”napsahtaa” irti. Lopuksi kannattaa pyyhkiä pistokohta antiseptisellä aineella.
Puutiaisen välittämät sairaudet olivat Tyks tutkii ja hoitaa –lähetyksen aiheena 16. toukokuuta. Katso tallenne tästä.
Uusi punkkitauti löytyi Tyksin potilaalta
Infektiosairauksien erikoislääkäri Ulla Hohenthal kertoi salapoliisityöstään, jonka tuloksena varmistui tiettävästi Suomessa ensimmäinen, puutiaiselta saatu neoehrlichioosi-tartunta. Hän korostaa yhteistyötä taudin selvittämisessä.
– Iso kiitos taudin aiheuttajan selviämisestä kuuluu meidän mikrobiologian laboratoriolle, joka oli tämän bakteerin, kuten on monen muunkin asian suhteen ajan hermoilla, ja oli jo viime vuonna kehittänyt menetelmän, millä tämä bakteeri voidaan todeta verinäytteestä, hän kertoo.
Ruotsissa tartuntoja jo aiemmin
Ruotsissa ensimmäinen neoehrlichioosi-tapaus varmennettiin noin 15 vuotta sitten. Tyksissä tauti todettiin henkilöllä, jolla oli vastustuskyky alentunut syöpähoitojen vuoksi.
Neoehrlichioosi on täysin hoidettavissa, mutta voi aiheuttaa ikäviä oireita.
– Kuumeilu ja laskimotukokset ovat tyypillisiä tartunnan oireita. Toki oireet voi pahimmillaan olla hankaliakin, mutta kyllä tämä ihan antibiooteilla hoidettava tauti immuunipuutteisellakin henkilöllä on, Ulla Hohenthal sanoo.
Hoitona käytetään samaa antibioottia mitä borrelioosin hoitoonkin käytetään.
Neoehrlichioosiin sairastunutta potilasta osattiin Tyksissä ennakoida, koska punkkitutkimusten perusteella tautia aiheuttavaa bakteeria kantavien punkkien määrän tiedetään kasvaneen. Sitä on löytynyt 2010-luvulta lähtien Turun saaristosta pienellä osalla punkeista.
– Se kertoo varmasti siitä, että olosuhteet punkeille ja taudin aiheuttajille ovat hyvät. Mahdollisesti ilmastonmuutos tässäkin yhtenä selityksenä. Punkkien väli-isännät, esimerkiksi jyrsijät ja peurat, ovat lisääntyneet, kun niiden olosuhteet ovat parantuneet, Ulla Hohenthal toteaa.
Pidä yllä puutiaisaivokuumeen rokotuksen teho
Puutiaisaivokuumeen rokotus on ollut jo pitkään markkinoilla. Professori, infektiosairauksien ylilääkäri Jarmo Oksi muistuttaa rokotuksen tehon ylläpitämisen tärkeydestä, etenkin yli 60-vuotiaana.
– Tiedetään hyvin, että jos tehosterokotuksen ottaminen venyy liikaa, voi saada niin sanotun läpäisytartunnan, eli tulla aiemmista rokotuksista huolimatta puutiaisaivokuume. Iäkkäämmillä henkilöillä on muutenkin vakavamman taudin riski, hän sanoi.
Puutiaisaivokuumeelta suojautuminen edellyttää kolmen rokotuksen aloitussarjaa ja sen ylläpitoa. Puutiaisaivokuumeen rokotteen perusohjelma tarjotaan Varsinais-Suomessa maksuttomana Kustavin ja Paraisten asukkaille ja vakituisille kesäasukkaille. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa punkkikauden, eli sulan maan aikana.
Borreliaan rokotus kehitteillä
Tavallisinta puutiaisen välittämää tautia, borrelioosia, vastaan voidaan mahdollisesti lähitulevaisuudessa suojautua rokotteella.
– Nyt on niin sanotun faasi 3:n tutkimukset menossa. Jos kaikki menee hyvin niiden puolesta, niin on mahdollista, että noin kolmen vuoden päästä olisi markkinoilla borreliarokote, Jarmo Oksi sanoi.
Myös borrelioosin hoitoa on tutkittu paljon.
– Tiedeyhteisö on tullut vakuuttuneeksi siitä, että kuukauden hoito levinneeseenkin borrelioosiin on riittävä. Ihoborrelioosi hoituu erittäin hyvin jo kahden viikon kuurilla, mitä Suomessa yleisimmin käytetään, hän sanoo.
Etenkin pitkään sairastettu, levinnyt borrelioosi voi oireilla vielä lääkekuurin jälkeen.
– Jälkioireilu voi kestää vielä kuukausia sen jälkeen, kun antibioottikuuri on loppunut. Borrelioosiin liittyy reaktiivista jälkioireilua, joka voi olla potilaan kiusana jonkin aikaa. Yleensä oireet häviävät muutamassa kuukaudessa, Oksi sanoo.
Punkki tarttuu mukaan matalalta
Puutiaisten suosikkipaikkoja ovat pehmeät ihoalueet. Lapsilla iho on pehmeää ja punkki voi löytyä mistä vain iholta.
– Lasten kohdalla täytyy muistaa se, että punkit viihtyvät noin metrin korkeudella, niin heiltä niitä voi löytyä vaikka pään alueelta. Toki aikuiseltakin, riippuen siitä, mitä siellä luonnossa puuhaa ja missä. Aikuisilla alaraajat ovat tyypillisin alue, varsinkin nivusseutu, polvitaipeet ja joskus varpaiden välit. Tietysti osa aikuisista touhuaa enemmän käsillään, esimerkiksi puutarhassa, silloin punkki voi löytyä ehkä kyynärtaipeesta tai kainalosta, Ulla Hohenthal sanoo.
Kun menee ruohikkoiseen paikkaan tai vaikka marjametsään, niin on hyvä laittaa pitkähihainen paita ja pitkät housut, housunlahkeet mielellään sukkien sisään ja saappaat jalkaan. Mielellään vaaleat vaatteet, jolloin helpommin erottaa punkit.
– Sauna on hyvä paikka tehdä punkkitarkistus, mutta sauna ja uinti tai suihku ei sitä välttämättä itsestään irrota, hän lisää.
Katsojan kysymys: Pitääkö rokotussarja aloittaa alusta?
Tyks tutkii ja hoitaa – liveen tuli kysymys yleisöltä. Mitä jos on käynyt niin, että on kaksi rokotetta ottanut ajallaan, mutta kolmas rokote on myöhästynyt. Pitääkö silloin koko rokotussarja aloittaa alusta?
– Hyvä ja usein esiin tuleva kysymys. Jos on esimerkiksi ottanut kaksi rokotusta aiemmin ja kakkosrokotteesta on aikaa esimerkiksi pari vuotta, niin ei tarvitse aloittaa alusta, vaan riittää, että ottaa seuraavan siinä kohtaa. Siitä tulee yhtä hyvä suoja kuin sen olisi ottanut vuoden kohdalla. Hieman eri asia on, jos aloituksesta on kulunut yli 10 vuotta. Silloin voi olla, että kannattaa aloittaa koko ohjelma alusta Jarmo Oksi vastasi.
Vaikuttaako punkin purema sikiöön?
Yleisöltä tuli myös kysymys raskaudesta. Jos raskaana oleva henkilö saa punkin pureman, niin onko sillä joku vaikutus kenties sikiöön?
– Yleisesti Euroopassa on yksimielisyys siitä, että ohjeet raskaana olevalle henkilölle punkin puremaan ovat aivan samat kuin ei-raskaana oleville. Tarkkaillaan ihoa ja sitten vasta tulee antibioottikuuri, jos todetaan selvästi laajeneva punoitus, eli yli viiden senttimetrin punoitus vähitellen tulleena. Ei siis tarvita erikoisohjeita raskaana oleville, Jarmo Oksi sanoi.
Puutiainen yleinen vieras
Voidaan laskea, että ”punkki puree” Suomessa ihmistä ehkä 2 miljoonaa kertaa vuosittain. Kaikki puutiaiset eivät kuitenkaan kanna tautia. Borrelioosia arvioidaan esiintyvän Suomessa vuosittain noin 8000 tapausta. Puutiaisaivokuumeen sairastumisessa vuosi 2023 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi – 194 puutiaisaivokuumetapausta huolimatta lisääntyneestä rokotuskattavuudesta. Voidaan sanoa, että borrelioosi on noin sata kertaa yleisempi kuin viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus.
Kuvassa erikoislääkärit Ulla Hohenthal ja Jarmo Oksi sekä haastattelija Suvi Vainio Varsinais-Suomen hyvinvointialueen viestinnästä.