Tyks on mukana eurooppalaisessa syöpätutkimuksessa ainoana pohjoismaisena sairaalana
Avainsanat:Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) Kuvantaminen, radiologian palvelualue on ainoana pohjoismaisen keskuksena mukana eurooppalaisessa syöpätutkimuskonsortiossa, jolle on myönnetty 24 miljoonan euron rahoitus syöpähoitojen kehittämiseen.
Euroopan yhteisön ja terveysteollisuuden Horizon-rahoituksen yhteisö Innovative Health Initiative (IHI) ilmoitti 15.6.2023 että IMAGIO konsortion kliinisille partnereille on myönnetty 24 miljoonaa euroa tutkimusrahoitusta vähemmän kajoavien syöpätutkimusmenetelmien tutkimukseen. Kajoamaton hoito tarkoittaa, hoitoa, jossa ei läpäistä ihoa eikä limakalvoa, muu kuin leikkaushoito.
Konsortiossa mukana olevien teollisuuspartnereiden oma rahoitus täydentää tutkimusrahoitusta.
Tutkimuskonsortio muodostuu noin 30 osallistuvan sairaalan, yliopiston, teollisuuden ja potilasjärjestöjen kokonaisuudesta. Tutkimuskonsortio käyttää rahoitusta kehittääkseen onkologisia ja radiologisia toimenpiteitä syövän hoitoon keskittyen erityisesti keuhkosyövän, maksasyövän ja pehmytkudossarkoomien hoitoon.
Vuosittain 2,7 miljoonaa ihmistä Euroopassa sairastuu syöpään. Vaikka syövän hoito on kehittynyt voimakkaasti viimevuosina, liittyy hoitoihin edelleen runsaasti sivuvaikutuksia ja elämänlaatua heikentäviä tapahtumia.
- Toimenpideonkologisten ja radiologisten menetelmien tavoitteena on hoitaa syöpää mahdollisimman tarkasti hyväksikäyttäen uutta instrumentaatiota ja tarkkoja kuvantamismenetelmiä kuten magneettikuvausta (MRI), ultraääntä, positroniemissiotomografiakuvaus (PET) ja tietokonetomografiaa (TT), Tyksin päätutkija, professori Roberto Blanco Sequeiros, Tyks radiologian palvelualueen ylilääkäri, sanoo.
Tyks radiologian erityisalueena tutkimuksessa on kehittää HIFU-hoidon ohjaus- ja seurantamenetelmiä tekoälyä hyväksikäyttäen.
Hoito toteutetaan käyttäen toimenpideradiologiaa, sädehoitoa, kemo- ja immunoterapiaa sekä korkeataajuista fokusoitua ultraääntä (HIFU).
- Uudet kehitettävät hoitomenetelmät ovat vähemmän kajoavia, tehostavat syöpähoitoja ja aiheuttavat vähemmän terveeseen kudokseen kohdistuvia sivuvaikutuksia. Hoitomenetelmät lisäävät vähän kajoavien toimenpiteiden käyttöaluetta syövän hoidossa ja vähentävät laajan kirurgisen hoidon tarvetta, Blanco Sequeiros sanoo.
Tutkimusrahoitus on neljävuotinen ja Tyks radiologian palvelualueen osuus rahoituksesta on 175 000 euroa.
Tutkimuskonsortion jäsenten yhteistyö on keskitetty kuuteen projektiin:
- Kölnin ja Turun yliopistolliset sairaalat, Profound, Thermosome sekä Philips kehittävät korkeataajuista fokusoitua ultraääntä ja lämpöherkkien kemoterapiakantaja-aineita (liposomi-doxorubisiini) pehmytkudossarkoomien hoitoon.
- Radboud yliopistollinen sairaala, Philips ja Janssen Pharmaceutica kehittävät keuhkosyövän hoito ja diagnostiikkaa käyttäen Philipsin Azurion kuvantamisohjattua toimenpidelaitealustaa.
- Leidenin ja Maastrichtin yliopistolliset sairaalat ja Philips kehittävät maksasyvän hoitoa käyttäen TT-, ja ultraäänikuvausta, tuumorikohdentamista sekä ablaatiomenetelmiä.
- Utrechtin yliopistosairaala, Delftin tekninen yliopisto sekä Philips parantavat maksasyövän hoitoa kehittämällä hybridikuvaus- ja mallinnusmenetelmiä maksan radioembolisaatiohoitoon (SIRT).
- Amsterdamin yliopisto, Radboud yliopistollinen sairaala, Zürichin teknillinen yliopisto ja Flash Pathology kehittävät keuhkosyövän pikadiagnostiikkamenetelmiä ja tutkivat keuhkosyöpäkasvaimen solukon mikroympäristöä.
- Tübingenin yliopsto, Radboud yliopistollinen sairaala, Pfizer ja ImagingAb inc. kehittävät uutta immunoterapiaa alkuvaiheen keuhkosyövän hoitoon.
IMAGIO-konsortiosta:
- ”The IMAGIO Konsortio - IMaging and Advanced Guidance for workflow optimization in Interventional Oncology” – muodostuu seuraavista partnereista; Philips, UMC Utrecht, LUMC, University Hospital of Cologne, TU Delft, Radboudumc, Luxium Solutions, Flash Pathology, Vrije Universiteit Amsterdam, Profound Medical, Gremse-IT, Thermosome, MUMC+, Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale Dei Tumori, Eberhards Karls UniversityTübingen, European Cancer Patient Coalition, Stichting Longkanker Nederland, ImaginAb Inc., Pfizer Inc., Universiteit Twente, Nanovi, Turku University Hospital, SIOP Europe, Janssen Pharmaceutica, ja liitännäispartnereista: Eidgenössische Technische Hochschule Zürich sekä The Newcastle Upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust.
- The IMAGIO terveysteollisuuskumppanit ovat COCIR, EFPIA, EuropaBio ja MedTech Europe-jäseniä.
- Tämä projekti on osa ”Innovative Health Initiative Joint Undertaking” (JU) yhteisöä. JU saa tukea Euroopan Unionin ”Horizon Europe” tutkimus- ja innovaatio-ohjelmalta sekä terveysteollisuudelta edustaen COCIR, EFPIA, EuropaBio, MedTech Europe and Vaccines Europe yhteisöjä.