Tutustu Kouluterveyskysely-webinaarin tallenteeseen
Avainsanat:Mitä toivot tänä vuonna syntyneen lapsen vastaavan vuonna 2033 Kouluterveyskyselyn kysymykseen?
Varsinais-Suomessa Kouluterveyskyselyyn vastasi vuonna 2023 yli 20 000 lasta ja nuorta. Joka toinen vuosi toteutettava kysely tuottaa laajasti tietoa hyvinvoinnin eri osa-alueista.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n järjestämässä Kouluterveyskysely-webinaarissa 12.12.2023 THL:n kehittämispäällikkö Jenni Helenius toi esille, miten voidaan hyödyntää kyselyn tuloksia nuorten kanssa ja toiminnan suunnittelussa. Webinaarissa käytiin keskustelua koko Varsinais-Suomen tasolla esiin nousseista teemoista, miten voimme tukea lasta tai nuorta sekä vanhempia.
Nuorten näkökulmaa webinaariin toivat Auta lasta ry:n Veturit Suvi Penna ja Jenna Koikkalainen ja Varhan nuorisovaltuuston edustaja Johan Santalahti.
Nuoret toivat esiin, että kouluterveyskysely on nykymuodossaan hyvin laaja ja siihen vastaaminen vaatii paljon lapselta ja nuorelta. Onkin tärkeää sekä hyödyntää jo olemassa olevaa kyselytietoa ja samalla pohtia uudenlaisia tapoja saada tietoa lasten ja nuorten kokemuksista.
Nuoret korostivat sosiaalisen median, erityisesti Tiktokin, vaikutusta lasten ja nuorten hyvinvointiin. Vanhempien ja kaikkien aikuisten tulee olla kiinnostuneita lasten maailmasta myös somessa sekä toimia itse esimerkkinä, miten asettaa turvalliset rajat omalle toiminnalle.
Keskustelussa mukana olleet Varhan perhekeskusjohtaja Terhi Vierikko, Turun kaupungin muutosjohtaja Anu Parantainen sekä Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n toiminnanjohtaja Miia Hänninen olivat yhtä mieltä siitä, että on hälyttävää, että jo alakouluikäiset kertovat käyttäneensä nikotiinituotteita tai yläkouluikäisistä liian iso osa on kokenut seksuaaliväkivaltaa.
On välttämätöntä sekä löytää uusia tapoja lisätä oikeaa tietoa lapsille, nuorille ja perheille, että vahvistaa osaamista asioiden tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen ja hoitoon ja tukeen koko perheille. Sirpa Kuronen kertoi nyt toteutuneen webinaarin olevan hyvä alku alueelliselle yhteistyölle, jota tullaan jatkamaan.
“Toivo on tärkeää ilon ja onnellisuuden säilyttämisessä.”
Anna palautetta webinaarista tästä!