Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 16.9.2024 16.29

Turun muistikeskus: omannäköistä arkea diagnoosin jälkeen

Avainsanat:

Vuonna 2022 toimintansa käynnistäneessä Turun muistikeskuksessa on onnistuttu hienosti: Muistihuolen herätessä potilas pääsee muistiselvityksiin nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Katkeamaton palvelupolku varmistaa tutkimukset ja vastaanoton parhaiten soveltuvan erikoisalan lääkärille diagnostiikkaa ja hoidon aloitusta varten.

Turun muistikeskuksen työntekijät ovat fysioterapeutin työtilaan kokoontuneina.

Turun muistikeskuksen henkilökuntaan kuuluvat osastonhoitaja, osastonsihteeri, geriatri, fysioterapeutti, muistihoitajat- ja koordinaattorit.

Muistikeskuksella työskentelevät Varhan eri toimialueilta geriatrit, neurologit ja yleislääkärit saumattomasti potilaan parhaaksi yhdessä muistihoitajien, muistikoordinaattorien ja fysioterapeutin kanssa. Kun palvelut ovat saatavissa silloin kun niitä tarvitaan, potilas pystyy huolehtimaan toimintakykynsä ylläpidosta pidempään itsenäisesti ja oman näköisessä arjessaan.

Muistikeskuksen henkilökunta ohjaa palvelupolkua

Muistisairaita on Suomessa mm. väestön ikääntymisen vuoksi yhä enemmän. Muistisairaudet ovatkin merkittävä kansanterveydellinen ja -taloudellinen haaste. Sen lisäksi, että hoitamaton muistisairaus voi olla haaste henkilölle itselleen ja hänen läheisilleen, se voi myös johtaa hallitsemattomaan sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön sekä samalla kasvaviin kustannuksiin.

Ennen Turun muistikeskuksen toiminnan käynnistymistä muistiasiakkaan palvelupolussa oli haasteita.  Uuden mallin mukaisesti hoitopolkua on nyt selkeytetty, jonka myötä häiriökysyntä ja hoidon keskeytykset ovat vähentyneet. 

Nyt muistikeskuksen hoitaja ohjaa palvelupolkua alusta lähtien. Jos potilaalla itsellään tai hänen läheisellään on huoli muistista, voi hän soittaa terveysaseman hoidon tarpeen arviointiin, josta  muiden akuutimpien syiden poissulkemisen jälkeen varataan aika Muistikeskuksen hoitajalle muistiselvitysten aloittamista varten.

Ajan saa aina kahden viikon hoitotakuun kuluessa. Hoitaja huolehtii, myös siitä, että potilaalle varataan ajat tarvittaviin tutkimuksiin ja potilas tietää mitä missäkin vaiheessa tapahtuu.

Tutkimusten ja testien jälkeen varataan aika muistikeskuksen lääkärin vastaanotolle. Jos lääkärikäynnillä päädytään diagnoosiin, potilas saa heti ohjeet ja neuvontaa sekä hänelle tehdään hoitosuunnitelma.

- Lisäksi hän saa tuekseen oman muistikoordinaattorin. Muistikeskus myös huolehtii säännöllisestä seurannasta. Tuttuun muistikoordinaattoriin voi ottaa yhteyttä muistisairauteen liittyvissä huolissa niin kauan kuin kotona asuminen ilman säännöllisiä kotihoidon palveluja on mahdollista. Häneltä saa neuvoa ja apua sairauden eri vaiheissa mm. etuuksien hakemisessa, Turun muistikeskuksen osastonhoitaja Mervi Lisinen lisää.

Muissa kuin muistiin liittyvissä sairauksissa otetaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Palvelupolku luotu yhteistyössä eri ammattilaisten osaamista hyödyntäen

Muistikeskuksen moniammatillinen tiimi mahdollistaa laajan konsultoinnin eikä potilasta ohjata muualle eri ammattilaisten vastaanotoille. Lääkärien, muistihoitajien ja -koordinaattoreiden ohella keskuksessa työskentelee osastonhoitaja, sihteeri ja fysioterapeutti, jolle voidaan puolestaan varata aika, kun tarvitaan tarkempaa ohjausta tai arviointia liikkumiseen ja toimintakykyyn liittyvissä asioissa.

Muistikeskuksessa tehdään usein kokonaisvaltainen geriatrinen arvio, sillä potilaan vointiin ja arkiseen toimintakykyyn vaikuttavat muistin lisäksi monet muutkin tekijät. Kokonaisvaltaisessa arviossa käydään läpi lääkitys, perusterveydentila, sekä selvitetään mahdolliset aistivajeet ja niiden kuntoutustarve, sekä suun terveyden hoidon tarve. Monipuolisen ja riittävän ravitsemuksen toteutumiseksi pyritään löytämään potilaan mieltymyksiin sopivia ratkaisuja.

- Toki myös mahdolliset kaatumisiin tai tasapainoon liittyvät asiat ovat aivan keskiössä, kun turvallista arkea pyritään tukemaan. Joskus taas yksinäisyys tai muut sosiaaliset huolet voivat olla se tekijä, joiden ratkaisuun tarvitaan yhteistyötä. Muistisairauden myötä voidaan vetäytyä esimerkiksi harrastuksista, mutta kannustamme siihen, että aivojen harjoittelu ja haastaminen ovat entistäkin tärkeämpiä diagnoosin jälkeen, Muistikeskuksen ylilääkäri Marie Nylund kuvaa.

Liikunta on lääke muistisairauksissakin ja potilaille suositellaan erilaisia tapoja liikkua. Ainakin television äärestä on hyvä lähteä esimerkiksi ulkoilemaan tai harrastuksiin. Kolmannen sektorin tarjoamat palvelut ovat tässä isona apuna, kuntien palveluita unohtamatta.

- Muistisairaiden palvelupolku on luotu ennen kaikkea yhteistyössä eri ammattilaisten osaamista hyödyntäen. Ja tämä kaikki on onnistuttu tekemään ilman merkittävää resurssien lisäämistä Marie Nylund kiteyttää.

- Olemme saaneet positiivista palautetta mm. siitä, että kaikki tapahtuu samassa tutussa paikassa ja tänne on helppo tulla, Mervi Lisinen päättää.

Selkeä ja kustannustehokas toimintamalli yhteistyössä – Turun muistikeskus

  • aloitti toimintansa vuoden 2022 huhtikuussa Mäntymäen sairaalan tiloissa (aiemmin Turun kaupunginsairaala).
  • henkilökunnan muodostavat osastonhoitaja, osastonsihteeri, geriatri, fysioterapeutti, muistihoitajat- ja koordinaattorit. Myös Varhan neurologit ja terveyskeskuslääkärit tekevät nyt keskuksen henkilökunnan kanssa moniammatillista yhteistyötä
  •  asiakasryhmä: yli 65-vuotiaat eläkeläiset/säännöllisestä työelämästä poistuneet 
  • potilaat ohjautuvat Muistikeskukseen suoraan hoidontarpeen arviosta sovituin kriteerein tai terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä.
  • käynnissä on projekti, jossa Turun muistikeskuksen toimintamalli otetaan käyttöön koko Varhan alueella.  Projektin päätyttyä Varhassa toimii Turun muistikeskuksen ohella kolme muuta alueellista muistikeskusta. Näin kaikki Varhan alueella asuvat saavat yhdenvertaista muistidiagnostiikan palvelua.