Turun Lasarettimuseo täyttää 50 vuotta
Avainsanat:Turun Lasarettimuseo on Varsinais-Suomen hyvinvointialueen omistama Turun yliopistollisen keskussairaalan sairaalamuseo. Kantasairaalan kupeessa sijaitseva pieni museo keskittyy lääketieteen, sairaanhoidon ja erityisesti Tyksin historian esittelyyn. Museo perustettiin 30.10.1974. Museon tehtävänä on Suomen vanhimman sairaalan historian vaaliminen ja tallentaminen sekä esineistön säilyttäminen.
Kuvassa lääninsairaalan ajalta vasemmassa reunassa erottuu lasarettiosasto ja kuvan keskellä talousrakennus. Oikeassa reunassa näkyy kuppasairaalan kattoa. Sairaalan puistoa spiraalikukkapenkkeineen etualalla. Kuva: Turun museokeskus.
Nykyisen Tyksin juuret ulottuvat vuoteen 1756, jolloin Ruotsin kuningas Adolf Fredrik perusti lasaretin Turkuun. Pieni yhdeksän potilaspaikan lasaretti aloitti toimintansa kesällä 1759. Siitä lähtien sairaala on toiminut yhtäjaksoisesti eri nimillä ja eri paikoissa. Kiinamyllynmäen sairaalarakennuksiin ensimmäiset potilaat otettiin sisään 1.9.1881. Mäen vanhimmat sairaalarakennukset ovat edelleen toiminnassa.
Esinelöydöistä sairaalamuseoksi
Sairaalassa on ollut käytössä valtavasti välineitä eri aikakausilta. Näitä esineitä on ajan kuluessa laitettu talteen sekä museaalisista että käytännön säästösyistä. Aiemmin sairaaloissa ehjät, jo käytössä olleet instrumentit käytettiin steriloinnin jälkeen uudelleen. Tällaisia vanhoja esineitä alkoi löytyä sairaalatilojen 1950–1960-luvun saneerauksien yhteydessä eri puolilta sairaalaa.
Kun vanhaa esineistöä alkoi kertyä eri puolilta sairaalaa, ryhtyivät opetushoitaja Maija Jansén, johtava ylihoitaja Aira Arvela, kanslisti Kirsti Lundstedt sekä keskusvaraston hoitaja Aino Kakko työskentelemään sairaalamuseon perustamisen eteen.
Liittohallituksen päätöksellä 30.10.1974 perustettiin museotoimikunta ja aloitettiin museotyö. Keväällä 1975 uuden sairaalamuseon käyttöön myönnettiin lääninsairaalan vanhan portinvartijan talon kaksi huonetta. Huoneet täyttyivät nopeasti museoesineistä, joista saatiin jo saman vuoden aikana aikaan pieni näyttely. Vuosien 1976–1980 välillä kartutettiin museon kokoelmia ja järjestettiin ajoittain pieniä näyttelyitä ja esitelmiä.
Portinvartijan talosta museo
Keväällä 1981 portinvartijan talo saatiin täysin museokäyttöön. Syyskuussa valmistui juhlanäyttely Kiinamyllynmäen sairaalatoiminnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tuolloin museonäyttelyn jokaiseen neljään huoneeseen valittiin erilainen näkökulma. Tämä jako on edelleen nähtävissä museossa lääkärin vastaanottohuoneessa, potilashuoneessa ja kojehuoneessa. Medianäkyvyyden kautta museo tuli tutuksi sairaalan työntekijöille ja kaupunkilaisille. Museo alkoi saada lisää arvokasta muistitietoa ja esinelahjoituksia, joiden kartuttaminen on museon toiminnan perusta edelleenkin. Vuodesta 1985 museota on pidetty auki säännöllisesti kerran kuussa, jolloin myös nimi Turun Lasarettimuseo vakiintui käyttöön.
Näyttelyitä ja kävelykierroksia
Turun Lasarettimuseon kokoelmiin sisältyy tänä päivänä noin 5000 esinettä sekä valokuvia, kirjoja ja arkistoaineistoa. Toimintaa ulotetaan myös museorakennuksen ulkopuolelle esimerkiksi näyttelyjen muodossa. Osastojen ja klinikoiden kanssa tehdään yhteistyötä. Kiinamyllynmäen historiallisia kävelykierroksia on järjestetty vuodesta 2013 alkaen. Muun muassa Tyks Loimaan ja Tyks Vakka-Suomen sairaaloiden museokokoelmat ovat osa Lasarettimuseota. Niissäkin vanhojen esineiden säilyminen on henkilökunnan oma-aloitteisen toiminnan ansiota.
Turun Lasarettimuseossa vieraili ensimmäisten aktiivisten toimivuosien aikana vuodesta 1981 lähtien noin 300 kävijää vuosittain. Tänä päivänä museossa vierailee noin tuhat kävijää vuodessa. Museo on avoinna säännöllisesti kerran kuukaudessa, suuri osa vierailijoista käy ryhminä erikseen sovittuna ajankohtana. Sairaalamuseossa vierailee muun muassa Varhan ja Tyksin työntekijöitä sekä lääketieteen, sote-alojen ja lukioiden opiskelijaryhmiä. Museo on avoinna myös mm. Turun päivänä ja Varsinais-Suomen museopäivänä. Perusnäyttelyn lisäksi museotalossa on teemanäyttelyhuone, jossa tällä hetkellä esitellään sairaanhoitajakoulutuksen historiaa.
Lasarettimuseon toiminnasta vastaa osa-aikaisen museonhoitajan lisäksi museotyöryhmä (vuoteen 2023 sairaanhoitopiirin museotoimikunta). Museotyöryhmä koostuu pääosin Tyksin eri sairaaloiden edustajista. Pitkäaikaisin museonhoitaja, kirurgian klinikan opetushoitaja Maija Jansén toimi tehtävässä vuosina 1974–2002. Vuodesta 2012 museota on hoidettu yhteistyössä Turun kaupungin museopalveluiden kanssa. Museon kokoelmat ja museorakennuksen omistaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.
Avoinna kuukausittain ja merkkipäivinä
Turun Lasarettimuseo on avoinna yleisölle joka kuukauden ensimmäinen arkimaanantai eli 4.11. klo 14–18 ja 2.12. klo 14–18. Lisäksi museo on avoinna Lasarettimuseon vuosipäivänä 30.10. klo 12–14 ja Turun lasaretin perustamisen 17.12.1756 vuosipäivänä tiistaina 17.12. klo 14–18. Osoitteessa Kiinamyllynkatu 4–8 (rakennus 13) sijaitsevaan museoon on vapaa pääsy. Sisäänkäynnissä on portaat. Lue lisää: Turun Lasarettimuseo.