Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 19.1.2023 15.00

Suomen ensimmäinen rengasmainen SPECT-TT-laite Tyksissä ottaa tarkempia kuvia lyhyemmällä kuvausajalla

Avainsanat:

Tyks otti uudenlaisen rengasrakenteisen digitaalisen SPECT-TT-laitteen käyttöön marraskuussa 2022. Tyksiin asennettu laite on Suomen ensimmäinen, pohjoismaihin kyseisiä laitteita on asennettu vain muutamia ja maailmanlaajuisestikin vain parikymmentä.

Tyksin henkilökuntaa SPECT-TT-laitteen edessä.

Vasemmalta röntgenhoitaja Taru Kuhasalmi, sairaalafyysikko Tommi Noponen, röntgenhoitaja Maria Virko, röntgenhoitaja Kaleva Mölsä, osastonylilääkäri Marko Seppänen ja sairaalafyysikko Annina Rissanen.

Digitaalinen detektori mahdollistaa kuviin tarkemman energiaerotuskyvyn ja paremman paikkatarkkuuden sekä lisää laitteen herkkyyttä. Rengasmaisen laitteen rakenne on muutettu 3D-kuvantamiseen paremmin sopivaksi rengasgeometriaksi, kuten PET- tai TT-laitteissa.

Tämä on historiallinen kehitysaskel SPECT-kuvantamisessa ja uusi tekniikka mahdollistaa aiempia 2D SPECT-TT-laitteita paremman herkkyyden ja paikkatarkkuuden SPECT-kuviin, sanoo Tyksin sairaalafyysikko Tommi Noponen.

Vasemmalla uusi SPECT-TT laite, oikealla perinteisempi SPECT-TT-laite.

Rengasmaisessa laitteessa on voitu aiempaa paremmin hyödyntää digitaalisen detektorin edut. Uudessa laitteessa (kuvassa vasemmalla) on 12 detektoria, jotka pyörivät ihmiskehon ympäri ja kuvaavat kehoa kolmiulotteisesti. Perinteisessä SPECT-TT-laitteessa (kuvassa oikealla) on tavallisesti vain kaksi detektoria, yksi kuvattavan yläpuolella ja toinen kehon, tai kuvattavan alueen, alapuolella.

Lyhyempi kuvausaika

Uutta SPECT/TT-laitetta voidaan käyttää muun muassa syövän levinneisyys-, sydänlihasperfuusio- ja sydämen toiminta-, lisäkilpirauhas- ja kilpirauhastutkimuksiin sekä Parkinson-diagnostiikkaan.

Tavoite on, että jatkossa laitteella voi tehdä kaikkia SPECT-TT- ja isotooppitutkimuksia, arviolta 1200 tutkimusta vuodessa, sanoo osastonylilääkäri Marko Seppänen, Tyks KLIP-yksiköstä.

Uudella rengasmaisella SPECT-TT-laitteella on mahdollista tehdä tarkempia kuvia pienemmällä potilasannoksella, jolloin potilaiden diagnoosi tarkentuu ja säteilyannos vähenee.

Tarkemmalla kuvauksella voi olla merkittävä vaikutus esimerkiksi syöpäpotilaan tai sepelvaltimopotilaan diagnostiikassa ja hoidossa, sanoo Seppänen.

Uusi laite mahdollistaa yli 40 prosenttia herkemmän tutkimuksen, jolloin esimerkiksi syövän pienemmät etäpesäkkeet näkyvät aiempaa herkemmin. Laitteella on myös mahdollista kuvata aiempaa nopeammin, jolloin potilaita voidaan tutkia nykyistä enemmän samassa ajassa.

Potilaan ei tarvitse olla hankalassa kuvausasennossa pitkään, sanoo Tyksin röntgenhoitaja Kaleva Mölsä. Esimerkiksi aivokuvantaminen tapahtuu 15 minuutissa, 38 minuutin sijaan perinteiseen SPECT-TT-laitteeseen verrattuna. Sydänkuvaus tapahtuu 10 minuutissa, 25 minuutin sijaan.

Faktaa SPECT-TT-laitteesta

  • Laite on GE Healthcaren valmistama.
  • Investointi on yli miljoona euroa.
  • Otettiin käyttöön marraskuussa 2022.
  • Laitteella tehdään diagnostiikan lisäksi tutkimustyötä
  • Tyksissä on kolme SPECT-TT-laitetta.
  • Uusimman kutsumanimi on Vega.
  • Toisten kutsumanimet ovat Nova ja Primus.
  • SPECT-TT-kuvaus on yksifotoniemissiotietokonetomografiakuvaus.