Sote-valmiuskeskus on keskeinen toimija laajoissa häiriötilanteissa
Avainsanat:Länsi-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskus on aloittanut toimintansa vuoden 2023 alusta. Varhassa toimiva valmiuskeskus työskentelee koko yhteistoiminta-alueella eli se vastaa Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon varautumiseen liittyvistä asioista.
Valmiuskeskus kokoaa ja analysoi tiedot sote-palveluiden häiriötilanteista ja niiden uhkista sekä muodostaa ja ylläpitää valmiutta kuvaavaa tilannekuvaa koko sote-sektorilta. Tilannekuva sisältää mm. tiedot palvelujen toiminnasta ja kuormituksesta, henkilöstö- ja materiaaliresursseista ja tukipalveluiden toiminnasta. Valmiuskeskus tukee myös koko yhteistoiminta-alueella varautumista, valmiussuunnittelua ja valmiuden ylläpitoa.
- Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on tukea häiriötilanteissa hyvinvointialueiden johtoa tarjoamalla ajankohtaista tilannekuvaa häiriöstä. Jos hyvinvointialueilla havaitaan jotain poikkeuksellista toimintaa tai häiriötilanne, joka vaikuttaa potilaisiin ja asiakkaisiin, olemme mukana tässä työssä, valmiusylilääkäri Karri Kirjasuo kertoo.
Suomen viisi valmiuskeskusta kokoavat valtakunnallisen tilannekuvan
Koronapandemian alkuaikoina Suomessa havahduttiin siihen ongelmaan, että kaikista tehohoitopaikoista oli vaikea löytää kootusti tietoa. Suomeen perustetut viisi valmiuskeskusta ovat vastaus juuri tämän tyyppisiin ongelmiin.
Valmiuskeskukset sijaitsevat Länsi-Suomen (Turku) lisäksi ovat Sisä-Suomessa (Tampere), Itä-Suomessa (Kuopio), Etelä-Suomessa (Helsinki) ja Pohjois-Suomessa (Oulu). Valmiuskeskukset tekevät valtakunnallisesti yhteistyötä koko Suomen kattavissa asioissa.
- Kokemus on osoittanut, että sosiaali- ja terveydenhuolto toimii varsin hajanaisesti eri häiriötilanteissa. Viestit eivät välttämättä kulje esim. onnettomuustilanteissa, vedenjakeluhäiriöissä tai laajoissa sähkökatkoissa parhaalla mahdollisella tavalla. Sosiaali- ja terveyspalveluista on puuttunut selkeä malli valmiustoiminnasta ja valmiuskeskukset on perustettu tätä varten, Kirjasuo sanoo.
Länsi-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskusta johtaa valmiusylilääkäri ja hänen kanssaan töitä tekee neljä valmiusasiantuntijaa. Valmiuskeskus tekee kiinteää yhteistyötä turvallisuuspalveluiden, ensihoidon sekä pelastuspalveluiden kanssa.
Valmiusasiantuntijoilla on vahva tausta ensihoidosta sekä työkokemusta mm. puolustusvoimista, rajavartiolaitokselta sekä sosiaali- ja kriisipäivystyksestä.
Länsi-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden valmiuskeskus:
- Aloitti toimintansa 1.1.2023
- Toimintaa johtaa valmiusylilääkäri. Hänen kanssaan töitä tekee neljä valmiusasiantuntijaa.
- Toimii koko yhteistoiminta-alueella: Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa.
- Kokoaa ja analysoi tietoa sote-palveluiden häiriötilanteista ja niiden uhkakuvista.
- Työskentelee häiriöiden kanssa, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla sosiaali- ja terveyspalveluiden päivittäistoimintaan sekä asiakkaisiin ja potilaisiin.
- Tukee varautumista, valmiussuunnittelua ja valmiuden ylläpitoa koko yhteistoiminta-alueella.
- Koordinoi yhteistoiminta-alueen varautumisvelvoitteita.
- Tukee yhteistoiminta-alueella johtajia eri häiriötilanteiden hoitamisessa.