Sote-keskuspalveluja jatkossa suunnitelman mukaan kolmella tasolla
Avainsanat:Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sote-palveluita koskeva uudistus on etenemässä kevään aikana kohti esitystä ja päätöksentekoa. Varhan viranhaltijoiden keskustelun pohjaksi avaamassa luonnoksessa painotetaan palvelujen joustavuutta ja hoidon jatkuvuutta.
Palveluiden sijaintien määrittelyssä otetaan huomioon väestöennusteet pitkälle tulevaisuuteen sekä alueiden palvelutarpeiden eroavaisuudet. Palveluverkkoon ehdotetuista supistuksista huolimatta sote-palvelut turvataan kaikille asukkaille.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sote-keskuspalvelujen palveluverkkoa koskeva luonnos on tilannekuva siitä, miten alueen sote-keskuspalveluita tuotettaisiin jatkossa. Sen suunnittelu perustuu vuonna 2023 hyväksyttyyn palvelustrategiaan ja sen laajaan osallistavaan valmisteluun. Kokonaisuutena Varhan palveluverkkouudistus tulee kestämään vuosia. Toimipaikkojen sijanneista ja palveluista päätetään palvelukokonaisuuksittain.
Kevään 2024 aikana päätöksentekoon etenee sote-keskuspalveluiden palveluverkkosuunnitelma. Myöhemmin tämän vuoden aikana päätetään ikääntyneiden palveluiden, Tyks-sairaalapalveluiden sekä muiden sote-palveluiden palveluverkkosuunnitelmista.
- Uudistuaksemme meidän on luovuttava vaiheittain joistain toimipisteistä. Rahoituksemme ja henkilöstömme ei riitä ylläpitämään koko nykyistä palveluverkkoa. Tilakustannukset ovat vain osa kokonaisuutta. Uudistuksessa tähtäämme entistä tehokkaampaan toimintaan ja kuuntelemme asiakkaiden digiasioinnin tarpeita. Haluamme uudistua niin, että palvelupaikkamme ovat myös sijaintinsa puolesta vetovoimaisia työpaikkoja, hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen sanoo.
Palvelujen uudistamisessa huomioidaan Varhan tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma, jossa kiinteistökustannuksille on asetettu 50 miljoonan euron säästötavoite vuoden 2026 loppuun mennessä.
Varhan palveluiden uudistukseen kuuluu useita laajoja osakokonaisuuksia. Näitä ovat muun muassa asiakasohjauksen kehittäminen, digitaaliset palvelut, liikkuvat palvelut sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistaminen. Muutoksessa huomioidaan asukkaiden tarpeet, paikalliset olosuhteet, palvelujen saatavuus ja saavutettavuus sekä kustannusvaikutukset.
- Tulevaisuudessa Varhan palvelut ovat monikanavaisia ja joustavat asiakkaan tilanteen mukaan. Laajennamme omatiimimallin käyttöä, jossa lääkärin, hoitajan ja tarvittavien sote-ammattilaisten muodostama tiimi vastaa oman potilaansa hoidon sujuvuudesta ja jatkuvuudesta, kertoo järjestämisjohtaja Antti Parpo.
Palvelut porrastetaan kolmelle tasolle
Sote-keskuspalvelujen tämänhetkisessä palveluverkkosuunnitelmassa sote-palveluja tarjottaisiin tulevaisuudessa kolmella tasolla:
- Sosiaali- ja terveyskeskukset tarjoavat laajan palveluvalikoiman
- Sote-asemilla palveluvalikoima on hieman suppeampi
- Sote-pisteet tarjoavat suppeita lähipalveluja
Tässä vaiheessa on tunnistettu ne väestökeskittymät, joissa palvelujen tarvitsijoita on paljon, joten ehdotettu suunnitelma koskee sote-keskusten ja sote-asemien alueellisia sijainteja. Sote-keskusten ja sote-asemien rinnalle tuodaan esille myös ensimmäinen luonnos sote-pisteiden määrästä ja sijoittumisesta. Sote-pisteiden määrä ja sijainnit ovat riippuvaisia sote-keskusten ja sote-asemien palveluverkosta.
Sote-keskuksien ja sote-asemien on tarkoitus jatkossa tarjota myös muita kuin avosairaanhoidon lääkäri- ja hoitajavastaanottoja. Näitä ovat esimerkiksi perhekeskuspalvelut, suun terveydenhuolto, mielenterveys- ja päihdepalvelut ja toimintakykyä tukevat palvelut sekä erilaiset sosiaalipalvelut.
Sote-palvelut turvataan toimipaikkojen supistuksista huolimatta
Esille tuodussa viranhaltijoiden lyhyen aikavälin luonnoksessa esitetään toimipaikkojen määrän vähentämistä. Samaan aikaan palvelujen saatavuus turvataan eri tavoin. Luonnoksen mukaan Varha palvelisi 35 kiinteässä sote-keskuspalveluiden toimipaikassa vuonna 2026. Kaksi nykyistä terveysasemaa saisi uuden roolin esimerkiksi perhekeskuksena.
Tulevaisuudessa, eli vuoden 2026 jälkeen, Varhalla on luonnoksen mukaan 8 laajan palvelun sote-keskusta suurimmissa väestökeskittymissä, kun mukaan lasketaan uusi Kaskenmäen sote-keskus. Keskisuurissa taajamissa olisi 17 sote-asemaa, joiden palvelut ovat suuren väestönosan saavutettavissa. Lisäksi sote-pisteitä olisi 11. Näiden määrää voidaan tarkastella sitä mukaa, kun etäpalvelut ja mahdolliset liikkuvat palvelut kehittyvät.
Tällä hetkellä Varhalla on 53 sote-keskuspalvelujen toimipistettä. Vaiheittain, vuoden 2026 loppuun mennessä päättyisi palvelu 16 terveysasemalla, jotka ovat toiminnallisesti, tilojen kunnon tai henkilöstön saatavuuden kannalta kaikkein hankalimpia. Näiden toimipisteiden asiakaskäynnit ohjattaisiin etäpalveluihin ja isompiin toimipisteisiin, jotka sijaitsevat 13 - 33 minuutin ajomatkan etäisyydellä lakkautettavasta toimipisteestä.
Suunnitelmat tuovat todennäköisesti muutoksia myös henkilöstölle. Niistä päästään käymään keskustelua, kun suunnitelmat täsmentyvät. Uudistuksessa halutaan tarjota Varhassa vetovoimaisia työpaikkoja, ja sitouttaa pysyvää henkilöstöä entistä paremmin. Samalla myös ostopalveluhenkilöstön tarve pienenee.
Aluehallituksen on tarkoitus käsitellä sote-keskuspalvelujen palveluverkkosuunnitelmaa kesäkuussa, ja niitä koskevat päätökset on tarkoitus tehdä hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 12.6.2024.
Lue lisää sote-palveluverkkouudistuksesta:
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palvelustrategia
Aiheeseen liittyen
- 15.3.2024 pidetyn infotilaisuuden tallenne
- 15.3.2024 pidetyn infotilaisuuden materiaali (pdf)
- Aluevaltuusto hyväksyi Varhan palvelustrategian sekä tuottavuus- ja taloudellisuusohjelman