Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 7.4.2025 21.46

Opiskelijoiden mielenterveysviikko 7.4. - 13.4.

Psykiatrisilta sairaanhoitajilta varhaisen vaiheen mielenterveys- ja päihdepalveluita

Avainsanat:

Opiskelijoiden hyvinvointia Varhassa tukevat muun muassa psykiatriset sairaanhoitajat, jotka tarjoavat varhaisen vaiheen mielenterveys- ja päihdepalveluita perus- sekä toisen asteen opiskelijoille kouluissa ja oppilaitoksissa. Opiskelijoiden mielenterveysviikkoa vietetään 7.–13.4.2025 teemalla ”mitä kuuluu opiskelija?”

Nuori nainen pipo päässä katsoo kaukaisuuteen. Taustalla on kirkasta ja puiden ääriviivoja.

Vuoden 2025 alussa käynnistetty Varhan lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut kokoaa yhteen muun muassa alueen koulujen psykiatriset sairaanhoitajat.

Yhden palveluyksikön alla toimiminen mahdollistaa yhdenvertaisten palvelujen saatavuuden Varhan alueen opiskelijoille kaksikielisesti. Keskeisiä lähitulevaisuuden tavoitteitamme ovat yhtenäiset palvelupolut sekä hoitokäytännöt koko alueella, osastonhoitaja Samu Montonen kuvaa. 

Ahdistus, masennus, taloudelliset huolet ja yksinäisyys kuormittavat

Psykiatrisen sairaanhoitajan luona asioidaan erilaisissa mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa silloin, kun kyseessä on laajemmin nuoren elämään vaikuttava mielenterveyden ongelma tai huoli päihteiden käytöstä. Huolen herätessä opiskelija on yhteydessä oman oppilaitoksensa opiskeluterveydenhuoltoon. 

Psykiatriset sairaanhoitajat Mari Hietalahti ja Nina Jaakkola kertovat opiskelijoilla olevan tällä hetkellä paljon haasteita ahdistuksen, masennuksen ja mielialan laskun kanssa. 

Myös yksinäisyys, taloudelliset haasteet ja ongelmat perheen kanssa kuormittavat monia, Turun ammatti-instituutin Ruiskadun kampuksen ja Peltolan koulutalon sekä Spesian psykiatrinen sairaanhoitaja Mari Hietalahti kertoo.

Samanlaisia asioita nostaa esiin myös Nina Jaakkola.

Opiskeluun liittyvä stressi ja suorituspaineet sekä itsetuntoon liittyvät asiat kuormittavat opiskelijoita. Myös ystävyys- ja parisuhdeongelmat sekä haasteet perheenjäsenien kesken hankaloittavat arkea. Joillakin opiskelijoilla myös autisminkirjo tuo mukanaan haasteita.

Marin mukaan opiskelijat toivovat, että joku kuuntelisi heidän huoliaan ja ottaisi ne vastaan ja olevan läsnä, kiinnostuneena heidän asioistaan. Usein opiskelijoilla on tiedon tarvetta mielenterveysasioissa, ja ilman muuta he toivovat myös helpotusta oireisiin.

Nina kertoo, että opiskelijat odottavat tiiviitä käyntejä, ja aikuista, joka kuuntelee ja jolle voi avoimesti puhua. Osa toivoo myös psykoedukaatiota eli tiedon jakamista mielenterveydestä mm. ahdistuksesta ja yleisesti helpotusta sekä ymmärrystä omaan tilanteeseen.  

Kahden naisen lähikuva asetettu rinnakkain.
Vasemmalta Nina Jaakkola ja Mari Hietalahti

Koulutuksista keinoja oireiden lieventämiseen

Perjantaina 4.4. psykiatriset sairaanhoitajat osallistuivat DIVA-koulutukseen. DIVA on diagnostinen haastattelu, jota käytetään ADHD:n arviointiin. Muun muassa erilaisten koulutusten avulla ammattilaiset pystyvät vastaamaan entistä paremmin vastaanotoilla esille nouseviin opiskelijoiden haasteisiin sekä näin lisäämään tavoitteellista oireiden lieventämiseen tähtäävää työskentelyä. 

Tarvitaan taitoa tasapainotella kuuntelemisen ja ohjaamisen välillä. Itse käytän paljon tunnetyöskentelyä, tietoisuustaitoja ja kehollisia menetelmiä työssäni, Mari kertoo. 

Molemmat kertovat kaipaavansa säännöllisesti koulutuksia - aina tarvitaan esimerkiksi laajemminkin osaamista erilaista menetelmistä. 

Vuoden 2025 alussa Varhan lasten, nuorten ja perheiden palveluihin (Lanupe) perustettu lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut on osa keskitettyjä perhekeskuspalveluja, joihin kuuluvat myös perheneuvolat, ennaltaehkäisevä perhetyö sekä lapsiperheiden kotipalvelut. Työtä tehdään tiiviisti koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, muun opiskeluhuollon ja muiden perhekeskuksen toimijoiden kanssa. 

Opiskelijoiden mielenterveysviikko on opiskelijahyvinvointiverkoston koordinoima kampanja, jonka avulla nostetaan esiin opiskelijoiden mielenterveystilannetta ja rakennetaan mielenterveysystävällisempää opiskelukulttuuria.