Potilas- ja omaisjärjestöt esittelevät toimintansa Tyks Kompassisairaalassa maanantaina
Avainsanat:Maanantaina 11.11. klo 11–14 kaikki Kompassisairaalan potilas- ja omaisjärjestöt esittelevät toimintansa ja silloin toivotaan kaikkia kiinnostuneita Laiturille tutustumaan järjestöjen toimintaan. Kahvio Telakka on myös silloin poikkeuksellisesti auki, vaikka on maanantai päivä.
Varhan kokemusasiantuntija Mari Madetoja on ollut mukana suunnittelemassa Laituri-toimintaa.
– Suunnittelun lähtökohtana oli helposti saavutettavissa oleva tila, jossa mielenterveys- ja päihdejärjestöt sekä potilas- että omaisjärjestöt ovat helposti saavutettavissa yhden luukun periaatteella. Mielenterveys- ja päihdejärjestöt ovat 'hujan hajan' pitkin Turkua ja maakuntaa, ja tähän saakka asiakkaan on itse pitänyt ottaa selville mikä järjestö vastaa omia tarpeita, Mari sanoo.
Nyt asiakas voi kävellä Laituriin, ja löytää sieltä vastauksen oikeasta järjestöstä tai toiminnasta. Tarkoituksena on siirtyä järjestökeskeisyydestä asiakaskeskeisyyteen. Ajatuksena on saada kolmas sektori tehokkaasti mukaan tukemaan mielenterveys- ja päihdekuntoutusta.
– Läheisten huomioiminen nousee aivan uudelle tasolle, kun mukana on läheisten mielenterveys- ja päihdejärjestö Finfami, Muistiyhdistys, ja AL-ANON (alkoholistien läheisten tukijärjestö), Mari sanoo.
Tyks Kompassisairaalaan tulee esimerkiksi seuraavanlaista järjestötoimintaa:
- palveluohjausta – asiakkaan ohjausta mielekkääseen toimintaan sopivaan järjestöön tai ryhmään
- vertaistukea järjestöjen antaman (mahdollisuus kahdenkeskisiin keskusteluihin äänieristetyssä tilassa, joka sijaitsee Laiturissa)
- kokemusasiantuntija perjantai (kokemusasiantuntijat tavattavissa perjantaisin ja antamassa vertaistukea - kahdenkeskiset keskustelut)
- ryhmiä (mm. Finfamin puolisoryhmä)
- luentoja, ensitietoiltoja ja tietoiskuja eri aiheista - myös ammattilaisille
Toiminta kehittyy myös sen mukaan mitä Tyks Kompassisairaalan henkilökunnalta saadaan palautetta. Heidän tarpeensa otetaan myös huomioon.
– Laiturin toiminta tulee kehittymään jatkuvasti ja nyt ollaan vasta sen polun alkupäässä, Mari Madetoja sanoo.