Perhekeskusfoorumissa ideoita, yhteistyötä ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa yli hyvinvointialuerajojen
Avainsanat:Sami Luodon silmissä palaa tuli, joka ei hetkessä sammu. Takana on onnistunut foorumi, jossa jaettiin ja saatiin tietoa hyvistä käytännöistä perhekeskusten kehittämisestä, niiden johtamisesta, koordinoinnista ja yhteisistä rakenteista. Elämänmakuinen kehittämistyö on Luodolle selvästi sydämenasia.
– Olen suoraan sanoen jo kyllästynyt hokemaan Varsinais-Suomen takamatkasta ja tästä sisuuntuneena ajattelin, että otetaan sitten muualla kehitettyä hyötykäyttöön, naurahtaa perhekeskustoimintaa ja toimintamallia Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa jatkokehittävä projektipäällikkö Sami Luoto.
Vakavoituen Luoto sanoo uskovansa yli hyvinvointialuerajojen toimivan tiiviin yhteistyön lisäävän parhaiten kaikkien ymmärrystä perheiden moninaisista tarpeista.
– Meillä on sama halu rakentaa perhekeskuksista mahdollisimman hyvin perheitä palvelevia, joten miksemme ideoisi ja tekisi sitä yhdessä.
Varsinais-Suomessa jo paljon hyvää, nyt yhdenmukaistaminen ja tasalaatuisuus fokuksessa
Sami Luoto pitää verkostomaista perhekeskusta keskeisimpänä perhekeskuksen muotona. Jotta ihmiset osaavat toimia verkostomaisesti, on heitä koulutettava asiassa ja tarjottava työkaluja ja rakenteita verkostotyöhön.
Luoto kertoo, että perhekeskustoiminta ja sen kehittyminen näkyy alueellamme jo nyt.
– Meillä on paljon hyvää ja toimivaa alueemme monissa perhekeskuksissa. Seuraavaksi hyviä toimintamalleja ja käytäntöjä pitää vain yhdenmukaistaa kohti hyvinvointialueen yhteistä näkemystä. Samoin esimerkiksi juuri johtamisen ja koordinoinnin rakenteista pitää sopia.
– Erityisen ylpeä olen alueemme kohtaamispaikoista! Mutta uskallan silti väittää, että suurin savotta on edelleen kulttuurimuutoksessa kohti laadukasta ja dialogista yhteistä verkostotyötä. Sen pitäisi olla ihan kaikkien osaamista, toteaa Luoto.
THL:n valtakunnalliset kriteerit ja ohjeistukset kehittämisen lähtökohtana
Sami Luoto näkee THL:n valtakunnalliset kriteerit ja ohjeistukset perhekeskustoiminnasta erinomaisina ja kokee, että kaikkien tulisi pitää niitä kehittämisen lähtökohtana. Foorumissa THL:n Päivi Varonen ja Elina Vesterinen nostivat esiin yhteisen ymmärryksen jakamisen – myötätuuleen puhalletaan sillä vain lisää myötätuulta, Varonen kuvasi.
– Koen itsekin, että tällä hankekaudella yhteistyö on todella aktiivista ja innostavaa. Valtakunnalliseen verkostoon on saatu koottua hieno joukko toimijoita, joita THL:n poppoo hyvin luotsaa.
Varsinais-Suomessa haaste on kuntien suuri lukumäärä ja historiaa leimannut tietty kankeus tehdä asioita yhdessä.
– Hyvinvointialueelle luotavat uudet rakenteet ohjaavat eri tavalla rakentamaan yhteistyötä. Minun näkemykseni mukaan Varsinais-Suomessakin jaetaan nyt ajatus, että vihdoin on mahdollisuus tehdä asioita toisin. Tämä on se myötätuuli, johon meidän tulee puhaltaa, Luoto miettii.
Eksoten Tiina Vormistokin puhui foorumissa vahvasti verkosto- ja systeemisestä työstä, ja Luoto kertoo palaavansa Vormiston materiaaleihin vielä useampaan otteeseen.
– Aloin jo kehitellä ajatusta, miten saisimme siirrettyä Tiinan kehittämän kaksituntisen verkostotyön ABC -koulutuksen verkkokoulutuksena tai videokoulutuksena kattavasti myös tänne Varsinais-Suomeen.
Luoto kokee, että päivän kaikki puheenvuorot olivat niin hyviä ja hedelmälliseen yhteistyöhön ajavia, että on vaikea irrottaa mistään puheenvuorosta yksittäisiä helmiä.
Kymsotelta hyvinvointikertomus jäi vahvasti kaikkien mieleen ja Etelä-Pohjanmaan Perhekeskuksen Canvas-huoneentaulu tulee paitsi Luodon, myös muiden kuulijoiden käyttöön.
Luvassa paljon tapahtumia, foorumeita ja pilotteja
Varsinais-Suomessa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen puitteissa – sekä yli hyvinvointialuerajojen – perhekeskuskehittämisessä on luvassa paljon yhteisiä foorumeita ja pilotteja. Seuraavaksi 7. kesäkuuta on foorumi nimellä Sopimusrakenteella ryhtiä perhekeskustoimintaan.
– Käynnistymässä on monia hienoja pilotteja – itse toivon kovasti, että saisimme käyntiin pilotin perhekeskusten yhteisestä asiakasohjauksesta. Sillä voisimme jopa mullistaa asioita. Syksyssä oma katseeni on jo suunnattu takomoon, jossa valittujen kuntien kanssa tulemme muovaamaan yhteisen näkemyksen Varsinais-Suomen perhekeskusmallista.
Lisäksi työpajoja on tulossa muun muassa lapsiperheiden kotipalveluun ja opiskeluhuoltoon liittyen.
Sami Luoto painottaa, että perhekeskus on jokaisen sisote-palveluiden (sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen) työntekijän yhteinen asia hallinnollisista raameista huolimatta.
– Meidän jokaisen tehtävä on lisätä ”perhe Virtasen” pärjäämistä tässä elämässä ja arjen kiemuroissa. Ennen kaikkea keskiössä täytyy olla perhe itse.
Teksti: Heidi Pyhälahti
Katso lisää, missä mennään ja mitä kohti ollaan menossa!
YouTubesta: Varsinais-Suomen perhekeskusuutiset
Tallenne jutussa mainitusta ”Miten se teillä onnistui noin hienosti” -Teams-perhekeskusfoorumista (katsottavissa 4.6. saakka)
Foorumin esitysmateriaalit: VARSINAIS_SUOMI TILAISUUS THL
Perhekeskusfoorumi_Kymenlaakson_terveiset
Perhekeskuskonseptointi Etelä-Pohjanmaa
Mikä perhekeskus? (projektikuvaus)
Henkilöstöfoorumi tutustui perhekeskusprojektiin
Lisätietoja: Projektipäällikkö Sami Luoto, Perhekeskus-koordinaatio ja toimintamallin jatkokehitys Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanke Puh. 044 907 4357 [email protected]