Osastonhoitaja Kim Asunta oli töissä sota-alueella Gazassa
Avainsanat:Kim Asunta oli töissä Gazassa kolme viikkoa helmikuussa 2024. Suomen Punainen Risti toimi työnantajana, mutta Kim työskenteli ICRC:n (International Committee of the Red Cross) mandaatin alla. Kim on normaalisti töissä osastonhoitajana Tyksin operatiivisella päivystysosastolla, jossa hoidetaan vatsaelinkirurgian ja urologian päivystyspotilaita.
– Olin osana arviointiryhmää, jonka tehtävänä oli selvitellä sairaaloiden ja terveydenhoidon tilannetta, jotta ICRC voi suunnitella tulevia avustustarpeita. Toimivia sairaaloita ei käytännössä ole, kuin kolme, eikä ne tällä hetkellä toimi sataprosenttisesti, Kim sanoo.
Gazan EU:n perustamassa sairaalassa on marraskuusta 2023 lähtien ollut kirurgisia ryhmiä tukemassa potilashoitoa.
– Osittain tukeuduttiin siihen ja tehtiin selvittävää työtä, mitä muita mahdollisuuksia kenties ICRC:llä olisi tarjottavana.
Ryhmässä oli seitsemän henkeä ja myös toinen suomalainen, joka oli logistikko. Meitä oli terveydenhuollon puolesta kaksi henkeä. Ryhmässä oli kaksi norjalaista, kaksi suomalaista, sveitsiläinen, ranskalainen ja saksalainen.
Kiinnostus jo opiskelijana
Kun Kim oli valmistumassa sairaanhoitajaksi joulukuussa 1992 hän teki opiskelijakollegan kanssa lopputyö, joka käsitteli Suomen Punaisen Ristin delegaattien jaksamisesta haastavissa olosuhteissa. Ajatus ja kiinnostus aiheeseen oli siis jo silloin.
Kim suoritti SPR:n delegaattikoulutuksen vuonna 2015 ja vuonna 2017 hän oli ensimmäisellä delegaattitehtävässä Irakissa.
– Mosulia vallattiin takaisin ja silloin olin ICRC:n kautta kolme kuukautta siellä töissä.
Kaiken kaikkiaan Gazan tehtävä oli Kimin kuudes kerta vastaavassa tehtävässä.
– Olen ollut Bangladeshissa kaksi kertaa, Syyriassa kerran ja Jemenissä kaksi kertaa.
Kim sanoo, että on vaikeata selittää, minkälaista sota- tai kriisialueella on, ihmiselle, joilla ei ole sidonnaisuutta siihen.
– Oli haastavat olosuhteet ja ympärillämme, jossa me asuttiin, oli puolitoista miljoonaa pakolaista. Taustalla on koko ajan paine ja pelko siitä, jos toinen osapuoli päättää viedä oman tehtävänsä loppuun. Avun tarve on suunnaton. ICRC on toki ollut alueella jo pitkään, että se ei ole uusi tilanne mutta viimeisin konflikti on uusi tilanne.
Paikalliset kysyivät paljon apua Kimiltä, kun he saivat kuulla, että hän on koulutukseltaan sairaanhoitaja.
– Oli vaikeata sanoa ei, kun tietää että voisi tehdä enemmän, jos olisi resursseja. Se oli hankalaa.
Kim ei tehnyt perinteistä sairaanhoitajan työtä vaan hänen työ oli enemmän koordinoivaa.
Toinen hankala asia oli kaikki äänet.
– Olen kaksi kertaa ollut myös rauhanturvaajana, mutta uudempi asia on droonit, niiden ääni kuuluu 24 tuntia vuorokaudessa.
Pelottiko sinua?
– Ei voi sanoa, että ei pelottanut. Jos niin voi sanoa, on varmasti väärässä paikassa, koska tietty terve pelko on kuitenkin inhimillistä.
Kun Kim palasi Suomeen, kesti hetki, ennen kuin hän palautui tähän maahan ja hiljaisuuteen.
– Nämä ovat mielenkiintoisia työtehtäviä ja niistä saa myös paljon. Yhteenkuuluvuuden tunne on työporukassa vahva ja tehdään työtä, jolla todella on merkitystä.
Kimin poika on rauhanturvaaja ja parhaillaan Libanonissa ja vaimo on myös ollut rauhanturvaaja.
– Perheenä olimme seitsemän vuotta Arabi-Emiraatissa, vaimoni ja minä olimme töissä paikallisessa sairaalassa. Tytär asuu nykyään Ruotsissa. Nomadielämä on, hyvässä ja pahassa, periytynyt lapsillekin, Kim sanoo.
Suomen Punainen Risti julkaisi tiistaina 14.5. tiedotteen kenttäsairaalan toiminnasta Gazassa. Lue tiedote täältä.
Teksti ja kuva: Nadine Karell