Opinnäytetyöstä parempaa työhyvinvointia ja asiakastyön laatua
Avainsanat:Turussa toimivan Vähäheikkilän perhetukikeskuksen Tähtelässä ohjaajana työskentelevä, tällä hetkellä perhevapaalla oleva Marianna Rantanen kehitti Turun AMK:n Master School -opinnäytetyössään työkalun, joka selkeyttää lastensuojelutyön suunnittelua. Työkalun on jo koettu myös lisänneen sekä työhyvinvointia että asiakastyön laatua.

Tähtelä on vastaanottoyksikkö, jonne sijoitetaan 0–17-vuotiaita kiireellisen sijoituksen, avohuollon sijoituksen tai huostaanoton/sijaishuollon muutoksen kautta.
Marianna Rantanen kartoitti Tähtelässä käytössä olleita työnsuunnittelun käytäntöjä sekä työntekijöiden kokemuksia työhyvinvointia tukevista ja haastavista tekijöistä. Hän kehitti havaintojensa pohjalta uuden työnsuunnittelun 30 vuorokauden taulukkomallisen työkalun. Sen käyttöönotto on jo selkeyttänyt työnjakoa ja on vähentänyt työntekijöiden kuormitusta.
Tähtelä-yksikön vastaava ohjaajajana työskentelevä Kirsi Koponen toimi työssä mentorina.
– Mariannan kehittämä työkalu on Vähäheikkilän perhetukikeskuksessa aktiivisessa käytössä ja on vahvistanut tasalaatuista vastaanottoprosessia ja lisäksi tuonut juuri tukea työhyvinvointiin.
Useammat työntekijöistämme ovat todenneet, että ”työ on melkein jo tehty”, kun se on suunniteltu. Eritoten vastaanottotyössä on tärkeää, että toimeksiannon mukainen tavoitteellinen työ toteutuu, Kirsi Koponen avaa.
Arjen tarpeista nousevat kehittämishankkeet palvelevat työn tasalaatuisuutta
Työkalu on Kirsi Koposen mukaan yksinkertainen ja siksi se on otettukin käyttöön, vaikka työntekijöissä ollutkin vaihtuvuutta kehittämishankkeen aikana.
Opinnäytetyö on suunniteltu suoraan arjen työn tarpeesta.
– Tästä työstä on ollut lisäksi vahva hyöty itsensä johtamisen vahvistamiseen ja sitä kautta se on ollut merkittävä myös työssä jaksamisen kannalta, Kirsi Koponen kertoo.
Arjen tarpeista on noussut myös toisen Tähtelän ohjaajan tekeillä olevan opinnäytetyön aihe. Novia ammattikorkeakoulun yamk-työn aiheena on päihdesuunnitelman tekeminen Tähtelään.
Kirsi Koposen mukaan näin vahvasti arjen tarpeista nousevat kehittämishankkeet palvelevat aina vastaanottotyön tasalaatuista prosessia. Samanaikaisesti ne luovat selkeyttä työn rakenteeseen ja toimintaohjeisiin, joista on aina hyötyä työssäjaksamiseen.
Hän kiittelee myös Turun Ammattikorkeakoulua.
– Yhteistyö kehittämishankkeissa on joustavaa ja Mariannan kuuluminen tiimiimme on mahdollistanut vahvan vuoropuhelun kanssamme koko työskentelyn aikana. Näin työstä arkeen juurtuva hyöty on vahvaa.
Rantanen, M., Salakari, M. 2025. Kiireelliset sijoitukset vaativat suunnitelmallisuutta – uusi työkalu selkeyttää työnsuunnittelua. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202502273470