Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.5.2024 18.17

Monipuolinen ja monikulttuurinen työ sekä erilaiset kohtaamiset lähellä Nennan sydäntä

Avainsanat:

Sairaanhoitaja Nenna De Stele on työskennellyt Varissuon terveysasemalla vuodesta 2018.
Lisäksi hän toimii varahenkilönä Varhan Turun Ulkomaalaistoimistossa, joka on pakolaistaustaisten alkupalveluihin erikoistunut pieni terveysasema. Nenna pitää monikulttuurisen työn monipuolisuudesta ja kehittämisestä. Ala on vienyt hänen sydämensä. Hyvää kansainvälistä sairaanhoitajan päivää 12.5.2024.

Nenna De Stele

Hyvä tiimi yli ammattirajojen

Nennan työpäivät ovat hyvin monipuolisia. Väestö Varissuon terveysasemalla ja ulkomaalaistoimistossa on monikulttuurista: Nennan äidinkieleni on suomi, mutta hän hoitaa potilaita suomeksi, englanniksi ja arabiaksi sekä tarvittaessa apuna käytetään lukuisten eri kielten tulkkauksia. Hänen roolinsa terveysasemalla muun sairaanhoitajatyön ohella on toimia sydänhoitajana.

– Pidän vastaanottopäiviä, jolloin päiväni koostuvat mm. pitkäaikaissairauksien kontrolleista kuten sydänpotilaista ja diabetesvastaanotoista. Pidän myös elintapaohjausta sekä teen maahantulotarkastuksia. Työni terveysasemalla voi olla hoidontarpeenarviota, jota tehdään luukulla sekä hybridimallilla osittain etätyönä puhelimessa tai verkossa käsitellen Omaolo-arvioita. Saatan olla akuuttihoitajana akuuttijonossa päivystävän lääkärin työparina ottamassa potilaita vastaan, tutkin potilaan, arvioin, onko lääkärin vastaanotolle tarvetta sekä kirjoitan sairaslomaselvityksiä ja annan kotihoito-ohjeita.

– Osallistun myös terveysaseman hoitajan yleiseen vastaanottotyöhön, johon sisältyy injektioiden ja rokotusten antamista, haavanhoitoja ja ompeleiden poistoja, erilaisia tutkimuksia ja mittauksia sekä armeija- ja ajokorttitarkastuksia jne. Työnkuva on erittäin monipuolinen. Olen myös mukana kehittämässä toimintaa silloin kun mahdollista, Nenna kertoo monipuolisesta työnkuvastaan.

Nennan mielestä työn imu tulee sopivan monipuolisesta ja vaihtelevasta työstä. Hän pitää myös koulutuksista, verkostoitumisesta ja asioiden kehittämisestä. Tunne arvostuksesta tulee hänen mukaansa mm. siitä, että kollega, esihenkilö tai potilas antaa hyvää palautetta sekä siitä, että omaan työhön voi jonkin verran vaikuttaa, esimerkiksi työn järjestelyyn niin, että vapaa-ajan ja työn saa pidettyä hyvässä tasapainossa.

– Potilaat myös arvostavat kulttuuri- ja uskontosensitiivistä työotetta sekä englannin ja arabian kielen käyttämistä tilanteissa, joissa siitä on potilasturvallisuuden ja onnistuneen kohtaamisen kannalta hyötyä, Nenna kertoo.

Työyhteisössään Nenna arvostaa hyvää työilmapiiriä.

Puhallamme kaikki yhteen hiileen ja olemme hyvä tiimi yli ammattirajojen eli meillä ei näy hierarkiaa esimerkiksi taukotiloissa – työyhteisömme mielestä taukojen pitäminen on erittäin tärkeää ja työssäjaksamisen kulmakivi. Taukohuoneessa on aina myös takuulla hyvää seuraa.

Hyville kohtaamisille tulisi jäädä aikaa

Nennan mielestä hänen työnsä parhaita puolia ovat mm. kohtaamiset eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien kanssa. Työpäivässä olisi myös hyvä olla väljyyttä.

– Hyvä työpäivä koostuu aikataulusta, jossa aikaa jää hyvälle asiakkaiden kohtaamiselle, kirjaamiselle, juokseville asioille sekä palauttaville tauoille kollegojen kanssa. Parasta työssä on eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien kohtaaminen kasvotusten. Pienet onnistumiset ilahduttavat eniten, esimerkiksi silloin, kun huomaa että potilas on saanut avun tai oppinut jotakin uutta omahoidosta tai oman hoidon arvioinnista ja hoito on edennyt hyvin tämän seurauksena. Kun hoidamme esimerkiksi aamuisin lasten korvalinjaa, ensikädessä hoitajavetoisesti, parasta on huomata, kun lapsen luottamus herää ja pelko hälvenee, niin vastaanotolta kotiutuu hyvin hoidettu pikkupotilas pienen tarran tai lelun kanssa.

Työn suolana haastavuus

Alalle hän päätyi, kun ei lukion jälkeen ollut varma, mitä haluisi ns. isona tehdä. Lapsirakkaana ihmisenä lukion loppupuolella hän innostui kätilön työstä ja hän haki ensisijaisesti kätilökoulutukseen, mutta lopulta pääsinkin sairaanhoitajalinjalle.

Tälle tielle jäin, ala vei sydämen!

Nennan käsitys terveysasematyöstä oli ennakkoon aika suppea.  

- Kuvittelin työn olevan hieman suppeampaa, lähinnä puhelimessa hoidontarpeen arviota ja akuuttijonoa, rokottamista yms. Odotin työn olevan haastavaa ja sitä se myös on ja se on myös työn suola!

 En osannut odottaa, että oman uran ajalle osuisi maailmanlaajuinen pandemia. Korona-aika haastoi terveysalan: ylitöitä tehtiin paljon, ohjattiin ja rauhoiteltiin potilaita, pukeuduttiin suojaimiin sekä jouduimme omaksumaan uutta tietoa ennenäkemättömään tahtiin! Tein myös ylityövuoroja tartuntatautien valvonnassa ja osallistuin rokottajana joukkorokotuksiin.

Korona-aikana Nenna osallistui vapaa-ajallaankin erittäin aktiivisesti korona-asioiden tiedottamiseen, tiedottamisen monikieliseen suunnitteluun sekä tiedon jakamiseen yhdessä mm. moskeijoiden ja Turun kaupungin sekä terveydenhuollon edustajien kanssa.

Nenna kertoo lopuksi supervoimiensa olevan sinnikkyys, kehittämisinnokkuus sekä ihmislähtöinen ja empaattinen kohtaaminen