Hyppää pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 27.3.2025 11.12

Milli 25 vuotta – asiakkaiden tarpeiden mukaan uudistuvia palveluja yhdestä paikasta

Avainsanat:

Pistämällä huumeita käyttävät sekä heidän läheisensä voivat Turun ja lähikuntien alueella saada apua ja tukea Turun keskustassa toimivasta Terveysneuvontapiste Millistä. Toiminnalla pyritään vähentämään huumeiden käytöstä aiheutuvia haittoja - niin inhimillistä kärsimystä kuin yhteiskunnalle koituvia kustannuksia.

Satu Nummella on musta huppari päällään ja hän katsoo lähietäisyydeltä kameraan.

Satu Nummi kertoo reilun vuoden mittaisella työkokemuksella olevansa unelmatyössään Millissä. Asiakkaat luottavat meihin ja siihen, että hoidamme heidän asiansa täällä Millissä.

Millissä eletään yhteiskunnan muutoksissa mukana ja palveluja uudistetaan esiin nousevien tarpeiden mukaan. Vuonna 2000 nykyisessä Turun Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman rakennuksessa avautunut terveysneuvontapiste Milli perustettiin toisenlaiseen ympäristöön. Millin tarjoamat palvelut ja esimerkiksi jaettavien välineiden määrät ovat niistä päivistä kasvaneet. Myös keskustelu huumeiden käyttäjien ympärillä on muuttunut 25 vuoden aikana ymmärtävämpään suuntaan.

Toiminnassa keskitytään erilaisten infektioiden torjumiseen puhtaita käyttövälineitä jakamalla, rokottamalla, veriteitse tarttuvia tauteja testaamalla ja niitä hoitamalla. Lisäksi Millissä tarjotaan muitakin perusterveydenhuollon palveluita, hoidetaan haavoja ja infektioita mm. tulehdusarvojen mittausta. Myös lääkäriä voidaan konsultoida aina virka-aikana. Lisäksi tarjotaan seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä erilaisiin sairauksiin liittyvää yksilöllistä neuvontaa. 

Tavoitteena on, että asiakas saa palvelun yhdestä paikasta eikä hänen tarvitse lähteä muihin toimipisteisiin, esim. päivystykseen hoitamaan yksittäistä vaivaa. Näin asiakas pysyy sote-palvelujen piirissä, hoitosuhde jatkuu sekä parhaimmillaan häiriökysyntä yleisesti ottaen vähenee. 

 – Asiakkaat luottavat meihin Millissä työskenteleviin ja kokevat, että heidän asiansa hoituvat täällä sujuvasti eteenpäin ja otamme niistä kokonaisvaltaisen kopin, Millin vastaava terveydenhoitaja Sanna Järvensivu lisää. 

Aukioloaikoja ja jalkautumista asiakkaiden pariin lisätään

Alle 26-vuotiaille on tarjottu maaliskuun alusta oma erityinen asiointiaika keskiviikkoisin klo 10–12 eli kaksi tuntia ennen kaikille avoimen asiointiajan alkamista. Kohdennetulla palvelulla halutaan osaltaan huomioida nuorten kasvussa olevat huumeiden käytöstä aiheutuvat kuolemat. Lisäksi huhtikuusta alkaen ovet ovat avoinna naisille ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville asiakkaille aina maanantaisin klo 10–12 eli kaksi tuntia ennen Millin päivittäistä avautumisaikaa. 

Kohderyhmittäin suunnatuissa aukioloajoissa Milli on Suomen ensimmäisiä. Kaikki asiakkaat ovat edelleen tervetulleita Milliin myös sen varsinaisina aukioloaikoina.

Millin hoitaja vierailee maaliskuun puolesta välistä lähtien joka toisena viikkona Tyks-sairaalapalveluiden iho- ja infektio-osastolla. 

 – Tavoitteena on tavoittaa osaston pistämällä huumeita käyttäviä potilaita, auttaa heidän elämäntilanteensa kartoittamisessa mm. tartuntatauti-, päihdehoito- ja asumistilanne huomioiden sekä olla tukena pitkienkin osastohoitojen aikana. Tämän myötä tavoitteena on saada potilaita aiempaa paremmin oikeanlaisten palveluiden piiriin heidän niin halutessaan. Myös muun jatkohoidon järjestymisessä osastohoidon jälkeen Milli voi olla apuna, Sanna Järvensivu kuvaa laajemmin jalkautumisen tavoitteita. 

Millin neljän hoitajan vahvuudesta jalkaudutaan myös Turun kaduille yhdessä Turun riippuvuustiimin kanssa. Päiväkeskus ja tilapäismajoitus Etapissa Turun Mäntymäessä vieraillaan kaksi kertaa kuussa ja Sininauha Oy:n ylläpitämässä Linnakodissa kerran kuussa.

 – Voimme tarvittaessa myös tehdä työpareina kotikäynnin asiakkaan luo silloin kun asiakas ei syystä tai toisesta kykene Millissä asioimaan, Sanna Järvensivu lisää.

Myös yhteistyökumppanit käyvät tapamaassa Millissä asioivia muun muassa palvelu- ja hoitoonohjauksen merkeissä. Esimerkiksi Varhan sosiaaliohjaajat ovat paikalla kaksi kertaa viikossa. Valo-valmennuksen etsivän nuorisotyön työntekijä vierailee Millissä kerran kuukaudessa, mutta jatkossa mahdollisesti useammin alle 26-vuotiaille kohdennetun aukioloajan myötä. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoni vierailee Millissä säännöllisesti.

Muitakin uudistuksia on tulossa. Alaikäisten opioidikorvaushoitoja on pilotoitu palkitussa mallissa yhdessä Tyks riippuvuuspsykiatrian sekä Perhekuntoutuskeskus Lausteen kanssa. Jatkossa on tavoitteena ulottaa samaa mallia mahdollisuuksien mukaan myös Varhan omiin lastensuojeluyksiköihin. Milliin on saatu myös omat C-hepatiitin testauslaitteet, ja matalan kynnyksen testauksia ja hoitoja päästään toteuttamaan jatkuvana omana toimintana tänä keväänä.

Sijainti Turun keskustassa vaihtuu Mäntymäkeen vuoden 2025 lopussa rakentuvaan päihdehuollon monipalvelukeskukseen. Samaan monipalvelukeskukseen siirtyy mm. Mäntymäen alueella toimiva Päiväkeskus ja tilapäismajoitus Etappi. Mäntymäessä toimivat jo myös juuri avautuneet Varhan katkaisu- ja selviämisasemahoitoyksiköt. Alueelta löytyvät lisäksi laboratorion ja terveyskeskuksen palvelut lähietäisyydeltä. Tarvittaessa Millin työntekijä voi lähteä esimerkiksi laboratoriokäynnille asiakkaan mukaan.

Terveysneuvontapiste Milli

Milli on avoinna kaikille: ma, ti ja to klo 12–18, ke ja pe klo 12–16

Alle 26-vuotiaille asiakkaille: ke klo 10–12 (koputa oveen)

Naisille ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville asiakkaille: ma klo 10–12 (koputa oveen)

Anonyymi asiointi mahdollista

Lisätiedot: