Miljoonalahjoitus TYKS-säätiölle
Avainsanat:TYKS-säätiö on vastaanottanut 1,6 miljoonan euron testamenttilahjoituksen. Ennätyssuuri lahjoitus sisältyy kaarinalaisen Jarmo Karpin (1953-2022) testamenttiin.
TYKS-säätiö on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin perustama yleishyödyllinen säätiö, joka tukee, edistää ja ylläpitää kliinisen lääketieteen ja muun yliopistotasoisen terveystieteen tutkimusta Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja sen vaikutusalueella.
–Jarmo Karpin testamenttilahjoitus kartuttaa merkittävällä tavalla säätiön pääomaa ja mahdollistaa osaltaan tasokkaan tieteellisen tutkimuksen tukemisen. Säätiön jakaman työskentely- ja matka-apuraharahoituksen tuella tutkijamme pystyvät kehittämään tarkempia tutkimusmenetelmiä, tehokkaampia hoitoja ja turvallisempia lääkkeitä, toteaa säätiön toiminnanjohtaja lääketieteen tohtori Minna Lukkarinen. TYKS-säätiö tulee kunnioittamaan Jarmo Karpin muistoa perustamalla Jarmo Karpin tutkijapalkinnon, joka jaetaan ensimmäisen kerran keväällä 2024.
Yksittäiset lahjoittajat mahdollistavat säätiön toiminnan. TYKS-säätiötä ovat vuosien varrella tukeneet monet varsinaissuomalaiset henkilöt ja yhteisöt. Lahjoitukset ovat olleet esimerkiksi joulutervehdys- tai merkkipäivämuistamisia, erillisiä lahjoituksia tai testamentteja. TYKS-säätiö jakoi vuodelle 2023 apurahoja noin 150 000 euroa. Vuoden 2024 tutkimus- ja matka-apurahat ovat haettavissa lokakuun 2023 aikana.
–Olemme iloisia, että voimme tukea Turun yliopistollisessa keskussairaalassa ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueella tehtävää korkealaatuista tieteellistä tutkimusta vielä suuremmalla apurahasummalla vuodelle 2024. Tutkimuksen rahoittaminen on erityisen tärkeää myös uudella hyvinvointialueella. Tyks on yliopistollinen sairaala ja meillä tehtävä tutkimus auttaa edistämään tulevaisuuden hoitoa, tiivistää TYKS-säätiön hallituksen puheenjohtaja, TYKS-sairaalapalvelujen tulosaluejohtaja, dosentti Mikko Pietilä.
Jarmo Karppi: Omissa oloissaan viihtyvä poikamies
Jarmo Antero Karppi (1953 - 2022) syntyi Pöytyällä ja kävi keskikoulun Turussa Puolalan yhteislyseossa. Teknikoksi hän valmistui Turun teknillisen koulun sähköosaston mittaus- ja säätötekniikan opintosuunnasta. Sotilasarvoltaan Jarmo Karppi oli Merivoimien aliupseerikurssin tykkilinjan alikersantti.
Jarmo Karppi oli kätevä käsistään ja teknisesti lahjakas. 1970-luvulla hän työskenteli elektroniikka- ja testilaitteiden suunnittelijana ja ohjelmoijana useissa eri yrityksissä. 1980-luvulla hän aloitti osakkaana ja tuotekehitysjohtajana teollisuuselektroniikkaa valmistavassa yrityksessä, jossa hän toimi eläköitymiseensä saakka vuonna 2016.
Jarmo Karppi asui vanhempiensa luona näiden kuolemaan saakka. Hän ei avioitunut eikä hänellä ollut lapsia. Merkittävän omaisuutensa Karppi keräsi sijoittamalla ja eläkesäästämisellä. Hän eli säästäväisesti eikä hänellä ollut erityisiä kodin ulkopuolisia harrastuksia. Työpäivän jälkeen hän vietti aikaansa pääasiassa omissa oloissaan television äärellä, myös progemusiikin kuuntelu oli hänelle mieleen. Jarmo Karpin työelämässä tunteneet kuvaavat häntä mukavaksi, mutta hiljaiseksi ja paljon omissa oloissaan viihtyväksi mieheksi, jota kukaan ei tuntenut kovin hyvin. Sukulaisistaan hän piti eniten yhteyttä veljensä poikaan, joka kertoo viettäneensä aikaa setänsä kanssa elokuvien ja tietokonepelin äärellä. He kävivät kahdestaan Lapissa ja Jyväskylässä katsomassa rallia.
2000-luvun alussa Jarmo Karpilla todettiin työpaikan terveystarkastuksessa pikaista hoitoa vaatinut diabetes. Loppuvuosinaan hän sairasti myös syöpää. Lahjoituskohteensa TYKS-säätiön Jarmo Karppi valitsi kiitollisuudestaan Tyksissä saamaansa hyvään hoitoon. Vuonna 2019 tekemässään testamentissa hän halusi ohjata varansa TYKS-säätiön kautta syöpätutkimukseen. Jarmo Karppi kuoli kaarinalaisessa vanhainkodissa syksyllä 2022.
Lue lisää TYKS-säätiöstä.